Novinky

        • OZNAM
          • OZNAM

          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

            v termíne od 28.3. do 2.4. 2024

            Začiatok vyučovania po prázdninách - streda 3. apríla 2024

          • Exkurzia Sereď-Trnava

          • Cesta po histórii nie je len o získavaní vedomostí, ale aj o pochopení a uznaní minulosti, ktorá ovplyvňuje naše súčasné a budúce rozhodnutia. Aj preto sme so žiakmi 8. ročníka navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Návšteva tohto múzea bola pre našich žiakov zážitkom, ktorý v nich zanechal hlboký dojem.

            Počas prehliadky sme mali možnosť preskúmať výstavy a expozície, ktoré nám priblížili hrozivú históriu holokaustu. Veríme, že takéto skúsenosti majú nenahraditeľný vplyv na formovanie charakteru a hodnôt našich žiakov. Pomáhajú im chápať dôležitosť tolerancie, rešpektu a solidarity voči všetkým ľuďom, bez ohľadu na ich pôvod, vieru či etnickú príslušnosť.

            Zavítali sme aj do najstaršieho mesta na Slovensku-Trnavy, kde sme si prezreli historické centrum, zoznámili sme sa s jej osobnosťami a najznámejšími miestami.

          • Konečne na lyžiach

          • I napriek nedostatku snehu v mnohých lyžiarskych strediskách na Slovensku, sa aj v tomto školskom roku žiaci 7. ročníka zúčastnili pobytového lyžiarskeho kurzu. Za miesto konania sme si tento rok opäť zvolili SKI Tále a jeden deň sme spoznávali aj lyžiarske svahy a lanovky v lyžiarskom stredisku JASNÁ. Kurzu sa zúčastnilo 90 žiakov v dvoch turnusoch.

            Na začiatku kurzu boli žiaci rozdelení do družstiev podľa výkonnosti. Počas lyžiarskeho a snowbordového výcviku sme sa u žiakov zameriavali na zdokonalenie už ich nadobudnutých lyžiarskych zručností a techniky lyžovania. Žiaci, ktorí sa po prvýkrát postavili na lyže, získali základy lyžovania. Môžeme teda konštatovať, že všetci žiaci zdokonalili svoje lyžiarske zručnosti a dosiahli pokroky v zvládaní úskalí zjazdového lyžovania a snowbordingu, za čo platí veľká vďaka pedagógom ZŠ Spojová a lekárom, bez ktorých by sa kurz nemohol organizovať. Počas celého lyžiarskeho výcviku vládla medzi žiakmi a pedagógmi príjemná atmosféra a žiaci dodržiavali pokyny pedagógov na svahu i v penzióne ZUNA, kde sme boli ubytovaní.

            Ďakujeme všetkým za bezproblémový priebeh akcie.

          • Biblická olympiáda – okresné kolo

          • 21. marec 2024 bol pre našich žiakov – Simonku z 8.C, Petra z 5.B a Benjamína z 5.D významným dňom, pretože sa zúčastnili okresného kola Biblickej olympiády a v silnej konkurencii cirkevných škôl sa umiestnili na 2. mieste. Srdečne im blahoželáme!

          • Knižné rande naslepo

          • Ešte vo februári sme vyhlásili súťaž Knižné rande naslepo, ktorá sa v týchto dňoch dočkala vyhodnotenia. V deň Valentína sme v našej Otvorenej študovni privítali vášnivé čitateľky a čitateľov. Ich úlohou bolo nevyberať knihu podľa obalu, ale na základe niekoľkých vetičiek vybratých z konkrétnych kníh.

            Od februára do konca marca sa žiačky a žiaci pohrúžili do stránok kníh, napísali recenzie a zdieľali svoje dojmy z príbehov. Tým sa zapojili do súťaže o poukážku do kníhkupectva.

            V tejto súťaži sme mali veľa talentovaných a zanietených účastníčok a účastníkov, víťazkou sa stala Hanka H. zo 6.B. Srdečne jej gratulujeme a ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a prispeli k úspechu tejto súťaže. 

          • Vyučovanie náboženstva trochu inak – Kalvária Urpín

          • Vyučovanie náboženstva v našej škole je obohatené aj netradičnými spôsobmi výučby. Niektoré vyučovacie hodiny prebiehajú aj priamo v „teréne“. Bolo to aj v čase pôstu. Posledná vyučovacia hodina minulý piatok 15. marca sa uskutočnila so žiakmi 5. ročníka priamo na Kalvárii v Banskej Bystrici. Samotná hodina bola priblížením udalostí Veľkého týždňa. Žiaci absolvovali krížovú cestu priamo na kalvárii. Pri jednotlivých zastaveniach si sprítomnili udalosti, ktoré sa stali pred mnohými rokmi. Uvedomili si (modlitba krížovej cesty za deti), že každé zastavenie krížovej cesty je veľmi aktuálne aj dnes.


             

          • Zaujímavo o téme Elektroodpad

          • Čo je elektroodpad? Kam s ním? A čo žiarovky? Kam elektroodpad cestuje? Viete, že žiarovky nepatria do červenej nádoby na elektroodpad?

            Zúčastnili sme sa zaujímavej formy vzdelávania s pánom učiteľom P. Poloncom a pani lektorkou, výstupom ktorej bolo zaujímavo vytvorené video, ktoré učí našich rovesníkov triediť a nakladať s elektroodpadom.

            V súčasnosti sme obklopení elektrickými zariadeniami a spotrebičmi, ktoré nám uľahčujú prácu a stali sa našimi každodennými pomocníkmi. Aj preto tvoríme kopy odpadu z elektrických zariadení. Prečo? Mnohé z nich sa už nedajú opraviť, prípadne opäť použiť. Dokonca niektoré časti z nich môžu tvoriť aj nebezpečný odpad. Mnoho zo zariadení, ktoré už nepoužívame, prejde dlhú cestu do cieľovej stanice, ktorou sa stala Afrika – najmä západná. Separácia týchto zariadení, prípadne ich oprava pomôže našej planéte stať sa čistejšou a krajšou pre našu budúcnosť.

            Aj preto sme vytvorili počas vzdelávania video, ktoré Vám, milí spolužiaci, môže pomôcť.


             

            Luki, Kamilka, Max, Aďo, Majo, Ali zo 4.C

            Autorka fotografií: Mičovská Uľa

          • Čítame predškolákom

          • Žiaci 3. D veľmi radi čítajú. V utorok 19. marca 10 detí navštívilo MŠ na Slnečnej ulici a čítalo rozprávkové príbehy škôlkárom. 

            Zojka, Miška, Dorotka, Paulínka, Matej, Dominik, Ninka, Nelka, Lucka a Mia prečítali deťom pred spaním svoje obľúbené rozprávky. Všetci sa tešili, že spoločne prežili príjemné chvíle.  

          • Veľkonočné tvorivé dielne v 3. D

          • Na hodine výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania v 3.D bolo v pondelok 18. marca rušno. Ochotné mamičky a stará mama prišli so žiakmi zdobiť veľkonočné vajíčka. V tvorivej atmosfére sa všetkým darilo.  

          • 2. D navštívíla knižnicu Mikuláša Kováča

          • Dňa 11. 3. 2024 sme navštívili knižnicu M. Kováča, kde nám milá pani knihovníčka pripravila program spojený s aktivitami na tému: Daniel Hevier a jeho tvorba - Aprílový Hugo a Vreckový zlodej. Beseda sa nám veľmi páčila , okrem zážitkov a poučných informácií sme si požičali aj zaujímavé knižky.

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Blíži sa čas Vášho rozhodovania o podpore projektov z 2%  z odvedených daní. Podporme spoločne spríjemnenie prostredia miesta, kde Vaše deti trávia mnoho času, zároveň tým pomôžeme zlepšiť a zmodernizovať podmienky vzdelávacieho procesu, aby sa priblížili potrebám modernej školy 21. storočia.

          • Beseda s lekárom

          • V utorok 12. marca obohatil vedomosti žiakov 3.D z prírodovedy ocko Agátky Chudej, lekár, Mudr. Chudý. Zaujímavým spôsobom si so žiakmi zopakoval úlohu kostry, tráviacej či  vylučovavej sústavy.

            Dozvedeli sa, ako sa dá chirurgicky vybrať kamienok z močového mechúra, videli, ako sa zašíva operačná rana. Po úvodnej prezentácii žiaci dostali chirurgické čiapky a na chvíľu sa aj oni stali lekármi, operatérmi. Na tzv. trenažéroch si vyskúšali chirurgické šitie, viazanie uzlov.

            Atraktívna beseda s praktickými ukážkami bola pre všetkých veľkým zážitkom. Ďakujeme.

          • Maľovanie kraslíc v 2.A

          • Žiaci v 2.A už začali s prípravou na veľkonočné sviatky. Do tajov maľovania kraslíc ich zasvätila  úžasná prababička žiačky Terezky. Ukázala im techniku maľovania voskom, ktorá sa všetkým hneď zapáčila.  Maľovali  so zatajeným dychom. Obyčajné vyfúknuté vajíčka premenili na malé umelecké dielka. Vajíčka na fotke namaľovala 8 ročná Terezka. Ďakujeme pani Ruženka Matúšková.

          • Kvizkids v Alliance Française

          • Dňa 4. marca si naši francúzštinári 7. a 8. ročníka opäť precvičili svoju znalosť francúzskeho jazyka a reálií. Zúčastnili sme sa 13. ročníka vedomostno-zábavného kvízu Kvizkids, v Alliance Française v Banskej Bystrici. Žiaci prejavili nielen vedomosti z oblasti frankofónie, ale taktiež výborný všeobecný prehľad. Jeden z našich tímov sa umiestnil na nádhernom 3. mieste. Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov našim víťazom, aj všetkým zúčastneným.

          • Valentínsky ples

          • Pri príležitosti sviatku zaľúbených sa dňa 13.02.2024 uskutočnil v našej škole prvý Valentínsky ples. Žiaci 7., 8. a 9. ročníka sa obliekli do gala a spoločne si užili podvečer plný hudby, zábavy a radosti. Nechýbali ani súťaže, tombola či vyhlásenie kráľovnej a kráľa plesu. Pripomenuli sme si tak dôležitosť vzájomnej lásky aj v prostredí školy.