Novinky

          • Literatúra trochu inak

          • Dňa 12. 04. 2024 sa žiaci 7. ročníka zúčastnili exkurzie v neďalekej obci Tajov. V rodnom dome významného slovenského spisovateľa a dramatika Jozefa Gregora Tajovského sa oboznámili so životom a dielom tohto predstaviteľa obdobia slovenského literárneho realizmu.

             

            Pozornosť bola venovaná aj ďalšiemu rodákovi z Tajova, Jozefovi Murgašovi, katolíckemu kňazovi, maliarovi a vynálezcovi, ktorý zohral dôležitú úlohu v oblasti vývoja bezdrôtových telekomunikačných technológií. Okrem rodného domu žiaci navštívili aj miestny cintorín, kde je pochovaný Jozef Gregor Tajovský a Jozef Murgaš tu má symbolický hrob.

             

            Ďalším miestom, ktoré púta pozornosť návštevníkov Tajova je miestna kalvária. Zaujímavosťou kalvárie sú zastavenia krížovej cesty, ktorá nie je úplná, má len posledných 6 zastavení. V kaplnke na vrchole kalvárie je umiestnená drevorezba, ktorej autorom je Eduard Gregor, brat spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského. Eduard Gregor sa venoval rezbárstvu po úraze v 1. sv. vojne, v ktorej prišiel o pravú ruku a všetky svoje diela vyrobil jednou – ľavou rukou.

            Žiacke dojmy z exkurzie: Chcem poďakovať, že ste nás zobrali na zaujímavé miesta, kde sme sa dozvedeli mnohé nové informácie. Najviac ma zaujalo to, ako brat Jozefa Eduard dokázal vyrezávať jednou rukou. Niekedy by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo všetko máme a byť za to vďační. A Jozefov prospech v škole nebol veľmi dobrý, no urobil veľký krok vo svojom živote. Ďakujem za návštevu cintorína a kaplnky. (Laura)

             


             

             

          • Okresné kolo literárnej súťaže Kováčova Bystrica

          • Okresné kolo literárnej súťaže Kováčova BystricaNaši talentovaní recitátori sa 18.4. 2024 zúčastnili literárnej súťaže v prednese poézie a prózy Kováčova Bystrica, ktorá sa tento rok konala v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice. Jedinečná súťaž oslavuje už svoje dvadsiate jubileum. Našu školu úspešne reprezentovali žiaci Samuel M. N. z 5.D, Peter K. z 8.D a Diana J. z 8.C. V tvrdej konkurencii obstáli a Dianke J. z 8.C sa podarilo získať 3. miesto v prednese poézie v 2. kategórii starších žiakov. Srdečne blahoželáme!

          • Olympijský odznak všestrannosti

          •  

            Žiaci a žiačky 6.-9. ročníka sa zapojili do národného športového projektu Olympijský odznak všestrannosti, ktorý je pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru. Na hodinách telesnej a športovej výchovy žiaci a žiačky postupne absolvovali 6 motorických testov: člnkový beh, výdrž v zhybe, vytrvalostný člnkový beh, ľah - sed, skok do diaľky z miesta a hod medicinbalom vpred. Zo ZŠ Spojová sa do projektu zapojilo 58 žiakov a žiačok. V rámci Slovenska je zapojených 465 škôl a až 41 838 žiakov a žiačok. Každý účastník získal certifikát a tí najlepší Olympijsky odznak všestrannosti, ktorý bol rozdelený na bronzový, strieborný a zlatý.

            Zlatý odznak: 7. r. – Petra M. a Natália F. 8. r – Karolína K. 9. r – Ema M. a Jakub K.

            Strieborný odznak: 6. r. – Viktória, B. Michaela G., Timea S. a Ján L. 7. r. – Nela B, 8. r. Ema M., Lucia P. a Daniel M., 9. r. Gréta B., Paula M. a Matej M.

            Bronzový odznak: 6. r - Lenka B., Elizabet K., Laura P., Karol K., Hugo V., 7. r – Filip D., Michaela Š., 8. r. – Dávid J., 9. r. Šimon M.

            Všetkým zúčastneným gratulujeme k úspechu a ďakujeme za účasť.

            Na krajskom kole, ktoré sa uskutočnilo 11.04. 2024 nás reprezentovalo 8 členné družstvo. Z pomedzi 31 škôl z Banskobystrického kraja žiaci a žiačky skončili na 5. mieste. Bojovnosť, spoluprácu a skvelé športové výkony reprezentovali žiačky a žiaci: Michaela G., Ján L., Petra M, Filip D., Ema M., Šimon K., Ema M. a Samuel K. Gratulujeme k úspechu!


             

          • Detská futbalová liga U-11

          • Žiaci ZŠ Spojovej sa stali víťazmi skupiny A Detskej futbalovej ligy v kategórii U-11 a postúpili do štvrťfinále z 1. miesta. Gratulujeme!

          • Deň narcisov

          • Ďakujeme, 

            že ste pomáhali pri verejno-prospešnej zbierke Deň narcisov a ďakujeme aj každému jednotlivcovi, ktorý prispel do tejto jedinečnej zbierky.”

            Liga proti rakovine, pobočka Banská Bystrica

          • Tip na výlet od štvrtákov

          • Milí spolužiaci, vážení návštevníci webovej stránky,

            ak budete mať čas a chuť vyraziť si na výlet, odporúčame návštevu parku a minizoo v Žiari nad Hronom. Je tu priestor na relax, poznávanie zvierat, prechádzky a pozorovanie flóry. 

            Žiaci 4. A a 4. C triedy

          • Planetárium - exkurzia štvrtákov

          • V stredu 17. apríla 2024 sa žiaci 4. A a 4. C triedy zúčastnili vlastivednej exkurzie v Planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Atraktívny program, ústretoví a priateľskí lektori, zvedaví žiaci, téma, ktorej rozumeli a vcelku priaznivé počasie zaručovali nezabudnuteľný zážitok. Vrele odporúčame túto návštevu, môžete sa tešiť na novú videoprojekciu určenú priamo pre štvrtákov.

            Žiaci 4. A a 4. C triedy

        • Krajské kolo v stolnom tenise
          • Krajské kolo v stolnom tenise

          • Po úspešnom okresnom kole sa naši žiaci predstavili aj v krajskom kole  stolného tenisu žiakov, ktoré sa konalo v Kalinove a vybojovali si v ňom postup na Majstrovstvá Slovenska. V napínavých zápasoch žiaci ukázali svoje kvality a skúsenosti v stolnom tenise. Vo finále to bolo veľmi dramatické ale so šťastným koncom pre našich chlapcov a po niekoľkých víťazných zápasoch sme pre našu školu vybojovali 1. miesto za čo patrí žiakom veľká gratulácia.

            Majstrovstvá Slovenska sa budú konať v Šamoríne. Do ďalších zápasov prajeme veľa šťastia.

        • Majstrovstvá SR v šachu
          • Majstrovstvá SR v šachu

          • Majstrovstvá SR 2024 mládeže jednotlivcov chlapcov a dievčat

            Traja žiaci zo Základnej školy, Spojová 14 v Banskej Bystrici sa zúčastnili MAJSTROVSTVIEV SLOVENSKA V ŠACHU v kategóriách do 8, 10, 12, 14, 16, 18 a 20 rokov, ktoré sa uskutočnili v Liptovskom Mikuláši v dňoch 5. – 12. apríla 2024.

            Viktória S. zo 7.C sa umiestnila na 8. mieste v kategórii dievčat do 14 rokov, Theodor Ď. zo 7.C sa umiestnil  na 52. mieste chlapcov do 14 rokov. Najlepšie sa darilo Martinovi S. 2.A,  ktorý získal 6 bodov za 6 výhier a skončil na 4. mieste v kategórii chlapci do 8 rokov. Len 0,5 boda ho delilo od medaily. 

            K úspešnej reprezentácii im srdečne  blahoželáme a želáme ďalšie vynikajúce výkony!

             

          • Exkurzia 3. D v areáli Mestského hradu

          • V utorok trieda 3.D navštívila zážitkovú expozíciu Thurzo - Fugger v Barbakáne, v areáli Mestského hradu.

            Atraktívnou formou sme sa dozvedeli o baníckej histórii Banskej Bystrice a okolitých obcí a miest z čias slávnej Thurzovsko - Fuggerovskej spoločnosti.  

            Zo živých obrazov sa nám prihovoril sám Ján Thurzo či Jakob Fugger. Priamo v expozícii sme nazreli do štôlne a prostredníctvom virtuálnej reality sa žiaci poprechádzali vo výrobných priestoroch Medeného hámra v čase jeho najväčšej slávy. Objavili sme veci nám neznáme či dávno zabudnuté.  

            Skvelý zážitok pre každého.

          • Jazykové vzdelávanie

          • Motivácia je hnacím motorom učenia a umožňuje nám lepšie zvládať výzvy stojace pred nami. Ak vidíme zmysel a prínos toho, čo sa učíme, vieme sa viac angažovať, lepšie si zorganizovať čas a usporiadať si poradie priorít.

            Niekedy je potrebné zamyslieť sa nad prínosom a zmyslom toho, čo robíme a zostaviť si pre seba zoznam všetkého, čím daná činnosť prispeje k nášmu obohateniu a ako nás posunie ďalej.

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa v projektovom vyučovaní na hodinách nemeckého jazyka zaoberali témou „Prečo sa učím nemecký jazyk ? “ a vzájomne si vymenili svoje postoje a názory na danú tému nielen v rámci svojej skupiny, ale aj v rámci rovesníckeho učenia sa formou slohových prác, projektov, prezentácie a nástenky. Oslovili tak nielen žiakov učiacich sa nemecký jazyk, ale vytvorili priestor na zamyslenie sa pre všetkých tých, ktorí o danú tému prejavili záujem.

            Aj takouto formou prezentovania svojich názorov možno dodali chuť a elán všetkým žiakom, ktorí sa cudzím jazykom venujú.

            Takáto forma aktivít môže byť vhodnou motiváciou a povzbudením pre ostatných žiakov, ktorí sa rozhodujú, aký druhý cudzí jazyk si v budúcnosti zvolia.


             

          • Exkurzia 5. ročníka

          • Dňa 11. apríla 2024 sa žiaci piateho ročníka zúčastnili exkurzie na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Cieľom exkurzie bolo priblíženie hudobno-umeleckej produkcie študentov strednej umeleckej školy, hudobných nástrojov a umeleckých diel rôznych žánrov a hudobných období.

            Žiaci piateho ročníka boli rozdelení do dvoch skupín, prvá skupina pozostávala zo žiakov z tried 5.A a 5.B, druhá skupina zo žiakov 5.C a 5.D.

            Žiaci konzervatória pripravili pre našich žiakov zaujímavý program, v ktorom zazneli diela svetovo uznávaných autorov, ktorými boli napríklad J. S. Bach či Georges Bizet a zazneli na hudobných nástrojoch ako klavír, organ, akordeón, husle, cimbal, spev či rôznych dychových a bicích nástrojoch. Z bohatého programu najväčší úspech zožali najmä bicie nástroje ako kongo či marimba, ktoré zazneli spoločne vo veľmi zaujímavom a pútavom prevedení štyroch mladých umelcov. Veľmi pútavé a interaktívne bolo vystúpenie mladej speváčky z odboru muzikálový spev, ktorá si zaslúžene získala veľkú pozornosť všetkých žiakov a mohutný potlesk.

            Všeobecne možno záverom dodať, že toto vystúpenie malo iba pozitívne ohlasy nielen z radov žiakov ale aj z radov pedagógov zúčastnených na tejto exkurzií, preto veríme, že bude spolupráca s konzervatóriom naďalej pokračovať a už teraz sa tešíme na ich ďalšie vystúpenie.

             

          • Fotogaléria: Modrý deň

          • 22. marca sme si pripomenuli Svetový deň vody. Pri tejto príležitosti sme sa aj my zladili do modrej farby... 😊

            Fotograf: Marco M.

          • UČENIE SA JE ZÁŽITOK

          •  

            Deti majú prirodzenú túžbu hrať sa a spoznávať svet vôkol seba. Príbehy sú preto neodmysliteľným metodickým pomocníkom v práci každého učiteľa. Ich využitie vo vyučovacom procese prináša nielen poučenie, precvičovanie vedomostí a ich upevnenie, ale vytvára priestor aj pre spontánnosť, kreativitu a istú formu sebaprezentácie každého žiaka.

            Príbeh o dedkovi, ktorý ťahal repku, pozná každé dieťa. Tento príbeh sa stal podkladom pre jeho krátke divadelné spracovanie žiakov 5.C triedy v anglickom prevedení – „The enormous turnip.“

            Posolstvo tohto príbehu pomoci a vzájomnej spolupráce sa postupne premietlo aj do reálneho života a prepojilo nielen žiakov rôznych tried a vedomostných úrovní ovládania anglického jazyka, ale vytvorilo aj priestor na medzipredmetovú spoluprácu pri tvorbe kulís na hodinách THD a VYV. Tímovosť, ktorú hranou formou predviedli žiaci vo svojom predstavení a ťahali repu spoločnými silami, predviedli aj všetci zapojení účastníci, ktorí svojím zapojením a iniciatívou pomohli vytvoriť atmosféru spolupatričnosti. Opäť sa tak potvrdila stará známa pravda „ Ťahať za spoločný povraz“ prináša očakávaný výsledok spoločného napredovania.
             

          • EXKURZIA do SHMÚ pre žiakov 7.ročníka

          • SLOVENSKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV (SHMÚ) organizoval aj tento rok DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 2024 v dňoch 22. - 23. marca 2024 pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody.

            Na tejto skvelej akcii nemohli chýbať ani naši siedmaci. V piatok 22.3.2024 si tak výučbu hodín fyziky v škole (a medzipredmetové vzťahy s geografiou, biológiu či chémiou) zamenili za odborné priestory SHMÚ na Zelenej ulici v B. Bystrici. Žiaci sa mohli priamo od odborníkov dozvedieť veľa zaujímavostí o meteorologických meraniach, klimatologických a hydrologických novinkách či výstrahách. Bližšie spoznali náročnú prácu meteorológov, skúsili si meranie niektorých meteorologických prvkov priamo v meteorologickej záhradke, získali informácie o meraní kvality vzduchu (jej čistoty, druhu prachových častíc), spôsoboch spracovania a vyhodnocovania nameraných údajov a spoznali tiež hlavné zdroje znečistenia vzduchu v okolí B. Bystrice a mnoho ďalších zaujímavých informácií.

            Najlepšie získavanie poznatkov je vlastnou skúsenosťou.“
             

            Veľké poďakovanie patrí všetkých pracovníkom SHMÚ

          • Jarné aranžovanie

          • Centrum voľného času JUNIOR v spolupráci s Mestským úradom Banská Bystrica – oddelením kultúry pripravili pre žiakov banskobystrického regiónu súťaž vo veľkonočnom aranžovaní, ktorá sa uskutočnila 27. marca 2024 v Robotníckom dome v Banskej Bystrici. Do súťaže sa zapojili aj naše dievčatá Alžbetka a Adelka. Ich krásne aranžérske výtvory si môžete pozrieť na fotografiách.

            Želáme rodinkám príjemné veľkonočné sviatky a dievčatám prajeme veľa nových nápadov do ďalších aranžérskych prác.

            K.E.

          • Spojovácka noc literatúry 2024

          • V utorok (26.3.2024) sa v priestoroch našej školy konala ďalšia Spojovácka noc literatúry. Priniesla čítanie z kníh určených predovšetkým detským čitateľom, no krásne odkazy v nich našli aj dospelí diváci.

            Popri čítaní si návštevníci mohli vychutnať aj premietanie ilustrácií jednej z kníh, zahrať sa a pohľadať "chýbajúci kúsok", dokonca sa i zúčastniť súťaže o poukážku na nákup v kníhkupectve.

            Vaša účasť, povzbudenia, pochvaly, odkazy, ale najmä úprimné reakcie počas čítaní