Novinky

        • Deň plný znamení
          • Deň plný znamení

          • Opäť sme mohli na vlastnej koži „ochutnať“ prítomnosť Lásky medzi nami. Túto možnosť mali naši piataci a šiestaci na netradičnej hodine náboženstva.

            16. októbra 2023 nás prijali benediktíni vo svojom Kláštore Premenenia Pána v Sampore. Patrocínium kláštora nie je náhodné, skutočne sa tu menia ľudské srdcia. Brat František nám predstavil rehoľné spoločenstvo benediktínov, ktorí majú na Slovensku tento jediný kláštor, oboznámil nás s denným životom mníchov, ktorí žijú podľa pravidla 8+8+8, 8 hodín modlitby, 8 hodín práce a 8 hodín odpočinku rozdelených do celého 24-hodinového cyklu. Žiaci videli priestory kláštora, okolie, Rajskú záhradu, mníšsku pustovňu. Brat František nám priblížil 7 divov sveta – vidieť, počuť, dotknúť sa, ochutnať, cítiť, radovať sa, milovať. Vo svojom sprievodnom slove nás previedol kláštorom a poukázal na najúžasnejší div – vzkrieseného Krista. V týchto priestoroch sme si naživo uvedomili pravdivé slová Milana Rúfusa: Dajte si pozor na deti, ich tvar je z vašej nákovy, žijú na vašom chlebe, raz budú také ako vy, tak buďte ľudskí k sebe.

          • Beseda Moja rodina je vzácna

          • Žiaci 2.C triedy aj v novom školskom roku navštívili knižnicu Mikuláša Kováča. Téma besedy a aktivít sa niesla pod názvom: "Moja rodina je vzácna." Pani knihovníčka si pre deti pripravila pestré aktivity, zaujímavý rozprávkový príbeh a nechýbala ani tvorivá dielnička. Pri príležitosti mesiaca úcty k starším sme si spomenuli aj na našich milých starkých, bez ktorých, by rodina nebola tou pravou rodinou. 
             

        • Exkurzia do Ľubietovej
          • Exkurzia do Ľubietovej

          • Žiaci 7. ročníka sa v rámci viacerých predmetov zúčastnili exkurzie do bývalého kráľovského mesta Ľubietovej. Navštívili sme muzeálnu miestnosť, v ktorej sme sa dozvedeli niečo viac o histórii Ľubietovej, o tom, čo všetko sa v minulosti ťažilo v tejto oblasti a aj to čím bola Ľubietová vo svete známa.

            Ďalšou častou exkurzie bola návšteva náučného banského chodníka. Žiaci na tomto náučnom chodníku videli, aká ťažká a tvrdá bola práca baníkov, čo všetko baníci v tej dobe ručne vyťažili a kde sa nachádzali vzácne minerály. Mali sme možnosť nazrieť aj do jedenej zo štôlní a vidieť výsledok práce ľudí, ktorí ťažili vzácne minerály pod zemou. Na záver sme vyšli aj vrchnú časť háld, kde sa nám naskytol krásny výhľad na okolie a prírodu Ľubietovej.

        • Exkurzia Špania Dolina, Historická škola profesora J. Mistríka
          • Exkurzia Špania Dolina, Historická škola profesora J. Mistríka

          • V stredu 4. októbra a vo štvrtok 5. októbra absolvovali tretiaci atraktívnu exkurziu v Španej Doline. Zúčastnili sa netradičného vyučovania v Historickej škole profesora J. Mistríka pod vedením PaedDr. K. Lucinkiewiczovej, PhD., riaditeľky školy a Mgr. A. Ríšovej. Vyskúšali si písanie pierkom a atramentom, so záujmom počúvali o minulosti baníckej osady, ťažkom živote baníkov i prísnom vyučovaní s množstvom trestov. Niektorí zo žiakov prejavili odvahu a vyskúšali si ako pália dlane po trstenici. Po zaujímavom filme z histórie obce sme mali možnosť prejsť uličkami a zákutiami Španej Doliny. Žiaci aj učitelia odchádzali nadšení.


             

             

        • Deň otvorených dverí na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského
          • Deň otvorených dverí na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského

          • Dňa 10. 10. 2023 sa uskutočnil Deň otvorených dverí na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského pre bilingválnu slovensko-francúzsku sekciu a triedy s profiláciou na matematiku. Naši ôsmaci a deviataci mali možnosť vidieť priestory školy, spoznať učiteľský zbor, zažiť otvorené hodiny, spoznať programy výmenných pobytov, vyskúšať náročné zadania na matematickom seminári a utvoriť si celkový názor na gymnaziálny typ štúdia.

            Priestormi nás sprevádzali aj naši šikovní bývalí žiaci, ktorí nám robia dobré meno aj na SŠ.

        • 6.10.- Svetový deň úsmevu
          • 6.10.- Svetový deň úsmevu

          • Úsmev je najkratšia vzdialenosť medzi ľuďmi.
            (Victor Borge)

             

            Skromný úsmev je najkrajšou prirodzenou ozdobou ľudskej tváre.
            (Ľudmila Podjavorinská)

            Väčšina úsmevov aktivuje ďalšie úsmevy.

             

            Kráčaj s úsmevom, lebo to je to najkrajšie, s čím môžeš tešiť zarmútených.
            (Lukáš Čmehíl)

             

            Som presvedčený, že si človek každým úsmevom predlžuje život.
            (Laurence Sterne)

             

            Úsmev a dobrá nálada sú známkou víťazstva nad osudom.
            (Stefan Garzyňski)

             

            Keď zbadáš priateľa bez úsmevu, daruj mu ten svoj.

             

            Smiech a úsmev sú brány, ktorými sa dá do človeka prepašovať mnoho dobrého.
            (Christian Morgenstern)


             


             


             

        • Úspechy v atletike
          • Úspechy v atletike

          •  

            Naši mladí atléti sa dňa 5. 10. zúčastnili 61. ročníka Horehronských hier. Tradičnú atletickú súťaž slávnostne otvoril predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. V ideálnom slnečnom počasí si zmerali sily stovky detí z celého kraja. A v tejto konkurencii sa nestratili ani naši žiaci a žiačky. Poďakovanie za vzornú reprezentáciu patrí všetkým zúčastneným. Najhodnotnejšie výsledky dosiahli: Šimon K. - 1. miesto v behu na 150 m, 2. miesto v skoku do diaľky, Filip D. - 1.miesto v behu na 1500 m, 3. miesto v skoku do výšky, Leo S. - 3. miesto v behu na 60 m, Martin K. - 2.miesto v chôdzi na 1000 m, Lucia P. - 2. miesto v skoku do výšky.

          • Po stopách Andreja Sládkoviča

          • 26. 9. 2023 sa naši deviataci zúčastnili zaujímavej literárnej exkurzie s názvom „Po stopách Andreja Sládkoviča“. Andrej Sládkovič ako „najsladší“ predstaviteľ štúrovskej generácie zanechal hlbokú stopu v našich literárnych dejinách a pričinil sa aj o jedno NAJ-. Napísal najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete, ktorá má neuveriteľných 291 strof a bola venovaná jeho Maríne. Aký však bol jeho život a čo tomu predchádzalo sa dozvedeli naši najstarší žiaci na našich troch zastávkach: Hronsek, Krupina a Banská Štiavnica.

            V Hronseku sme sa dozvedeli, že drevený artikulárny kostol bol zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a jeho história, ale najmä jeho výstavba sa spájala aj s týmito podmienkami:

            1. musel byť postavený v priebehu jedného roka,

            2. musel byť celý z dreva,

            3. postavený bez použitia kovových prvkov,

            4. nesmel mať vežu,

            5. vchod nesmel byť priamo z ulice

            V Hronseku sme navštívili kostol, v ktorom sa Sládkovič oženil. Rozprávali nám o tom, ako a kto ten kostol staval. Najviac ma prekvapilo, že kostolík postavili za jeden rok...“ Nina P., 9. C

            ...kostol bol určený pre 1100 ľudí, ale dnes sa počet zmenšil...“ Paula M., 9. C

            ...do kostola v Hronseku chodia ľudia z celého sveta...“ Katka Z., 9. C

            V Múzeu A. Sládkoviča v Krupine „...sme sa dozvedeli všetko podstatné o jeho začiatkoch, jeho ťažkom detstve a rozbehu do života spisovateľa. Následne nám predstavili jeho životné diela, príbehy za nimi i podobenstvá, ktoré nám chcel autor zanechať. Po prednáške sme si mohli prezrieť priestor galérie i pozrieť si miestny park so sochou Sládkoviča.“ Matúš K., 9. C

            Následne sme navštívili Banskú Štiavnicu, kde sme bohužiaľ nemohli vidieť Banku lásky, ktorá pred rokom nešťastne vyhorela. Toto miesto stojí za to vidieť a zažiť miestnu atmosféru.“ Matúš K., 9. C

            Nešťastnú udalosť pripomínajú fotografie na Trojičnom námestí, ktoré dokumentujú priebeh požiaru, pomoc Štiavničanov pri udalosti, ale aj následnej rekonštrukcie historických budov.

            Naša posledná zastávka bola v historickom meste Banská Štiavnica, kde sem sa boli pozrieť na pohyblivý drevený Betlehem. Bolo to naozaj úžasné, ako to všetko do seba zapadlo.“ Laura V., 9. C

        • Na potulkách so spisovateľmi
          • Na potulkách so spisovateľmi

          • Žiaci sa na hodinách literatúry oboznamujú so spisovateľmi a ich dielami najmä prostredníctvom učebníc. Siedmaci sa však s dvoma spisovateľkami stretli naživo. Vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča im o svojom živote a tvorbe porozprávali Veronika Šikulová a Toňa Revajová. Nielen príbehy z detstva, ale aj úryvok prečítaný samotnými spisovateľkami či dokonca spoločné básnické tvorenie potešili všetkých, ktorí sa besedy zúčastnili. Na záver čakala žiakov aj sladká odmena.

        • SPOLOČNE TO ZVLÁDNEME
          • SPOLOČNE TO ZVLÁDNEME

          • SPOLOČNE  TO  ZVLÁDNEME...

            ...aj týmito slovami by sme mohli začať ohliadnutie sa za trojdňovým programom pre žiakov 8.A triedy pod vedením pánov Masiča a Murína, ktorí pre svojich zverencov pripravili program plný hier, súťaží, zábavy, ale aj oddychu a relaxu v saleziánskom centre pre mladých v Sásovej.

            Lektori sprevádzali svojich zverencov ako režiséri, ktorých úlohou je dať nádejným adeptom hereckého umenia čo najviac príležitostí k odhaleniu ich talentov a  vyniknutiu ich silných stránok.

            Spoločne strávený čas bohatý na hry, zábavu a športové vyžitie bol doplnený aktivitami rozvíjajúcimi vzájomné spoznávanie sa, objavovanie svojich talentov či prekonávanie svojich slabostí a strachov. Všetky aktivity, interiérové, exteriérové alebo v okolí centra, smerovali k postupnému  posúvaniu možností a schopností každého jednotlivca na vyššiu úroveň v atmosfére priateľstva, prijatia, pomoci, ale aj pochopenia a vzájomného povzbudenia sa a nabádania k lepším výsledkom a výkonom. Atmosféra dôvery tak posmelila všetkých zúčastnených k vzájomnej spolupráci, komunikácii a k uvedomeniu si jedinečnosti každej spoločne strávenej chvíle.

            Žiaci v uvoľnenej a povzbudzujúcej atmosfére za zvukov hudby prezlečení v kostýmoch, v závislosti od scény aká sa práve skúšala, dostali príležitosť upevniť si vzájomné vzťahy, lepšie spoznať samých seba a, samozrejme, si pripomenuli zásady slušnosti, férovosti a dodržiavania stanovených pravidiel.

            Záverečné aktivity sa niesli v duchu zhodnotenia prínosu programu pre každého jednotlivca. Kladné hodnotenie nielen aktivít, ale aj svojich spolužiakov a celého kolektívu dalo záverečnú bodku vydarenej akcii a prispelo tak k upevneniu vzájomných kamarátstiev a vytvoreniu ďalších predpokladov pre rozvíjanie si kolektívneho povedomia a vzájomnej spolupatričnosti.

             

          • PLAVECKÝ VÝCVIK A PLAVECKÁ ŠTAFETA

          • Žiaci 3. ročníka v týždni od 25.9. – 29.9.23 úspešne absolvovali základný plavecký výcvik v krytej plavárni na Štiavničkách.

            Zdokonaľovací plavecký výcvik absolvovali žiaci 5. ročníka v týždni od 18. 9. do 22. 9. 2023.

            Zároveň sa v piatok 29.9.23 konala aj plavecká štafeta žiakov 1. a 2. stupňa, kde naši mladší žiaci získali 1. miesto a starší žiaci 3. miesto v konkurencii banskobystrických škôl. Srdečne blahoželáme.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            Z organizačných dôvodov bude vo štvrtok - 28.9.2023 - vyučovanie upravené nasledovne:

            • 1. stupeň –  vyučovanie končí 5.VH o 12:35 hod.
            • 2. stupeň –  vyučovanie končí 4.VH o 11:40 hod.

            Činnosť ŠKD bude prebiehať v štandardnom režime.

             

          • "Branné cvičenie" inak

          • Žiaci II. stupňa si v piatok 8. 9. 2023 vyskúšali rôzne zručnosti, ktoré sú v ich praktickom živote dôležité. V rámci praktickej časti OŽZ si mohli vybrať menej náročnú či náročnejšiu trasu turistiky, kolieskové korčule, či pohybové aktivity s hudbou. Žiakov veľmi oslovila možnosť cykloturistiky, a tak sa zo Spojovej smerom na Vlkanovú vybral pelotón s viac než 110 žiakmi. S policajným sprievodom sa bezpečne dostali na cyklotrasu. Aj takýmto spôsobom v teréne sa snažíme učiť žiakov dopravnú výchovu, rešpektovať pravidlá cestnej premávky a zodpovedne sa správať na cestách.

          • FS Dupkáčik v Taliansku

          • Náš folklórny súbor Dupkáčik sa počas prázdnin v dňoch 5. 8. - 18. 08. 2023 zúčastnil Svetového folklórneho festivalu v Taliansku. Zaslúžený potlesk a obdiv divákov si vytancoval vo viacerých mestách tejto krajiny.

            Všetkým ďakujeme za podporu.

        • Začiatok školského roka 2023/2024
          • Začiatok školského roka 2023/2024

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            v pondelok - 4.9. 2023 o 9:00 hod.

            Žiaci 1. ročníka

            • 9:00 – stretnutie pred školou, presun do školskej jedálne

            Žiaci 2. – 9. ročníka – vstup do školy od 8:50

            • 9:00 – 10:30 – stretnutie vo svojich triedach

            Ukončenie prvého školského dňa o 10:30 hod.

            Od 5. 9. 2023 – stravovanie v školskej jedálni

            Od 5. 9. 2023 – 6:30 - 17:00 činnosť ŠKD