Novinky

          • MIKULÁŠ v ZŠ SPOJOVÁ

          • MIKULÁŠ v našej škole

            Na známosť sa všetkým dáva, že na Spojovej sú samé dobré deti. Potvrdil nám to Mikuláš s anjelom aj čertom. Vo štvrtok 6. 12. k nám zavítali a porozdávali sladké balíčky. V krátkom zostrihu, ktorý sme pre Vás natočili, si môžete pozrieť, ako táto vzácna návšteva prebiehala.

          • Záchrana som ja

          • ZÁCHRANA SOM JA

            Žiaci 2. ročníka sa zapojili do súťaže s názvom „Záchrana som ja“, ktorú organizuje nezisková organizácia  Falck a Nadácia Allianz. Vytvorili krásne projekty na tému prvej pomoci a bezpečnosti na cestách. Vyhrali ukážky prvej pomoci pre žiakov, kurz prvej pomoci pre pedagógov a automatický externý defibrilátor, ktorý bol slávnostne odovzdaný škole dňa 28.11.2018.

            Viac informácií o tomtozaujímavom projekte, do ktorého je možné sa zapojiť aj v budúcom školskom roku nájdete na web stránke:  www.zachranasomja.sk

          • Deň seniorov

          • Deň seniorov v ZŠ Spojová

            Ako sme potešili našich starých rodičov? Pozvali sme ich do školy na vyučovanie a ukázali sme im, ako sa učíme a čo všetko už vieme. Starí rodičia si zaspomínali na svoje školské časy, spoznali nové vyučovacie metódy a podporili nás pri našej práci. Vlastnoručne vyrobený darček ich milo potešil. Odchádzali nadšení a milo prekvapení. Už teraz sa na nich tešíme pri pečení medovníkov a výrobe vianočných ozdôb.

            S.Sekerešová

        • OZNAM - pre rodičov
          • OZNAM - pre rodičov

          • OZNAM - pre rodičov

            Dňa 5.12.2018 - v stredu bude činnosť Školského klubu detí skrátená do 16:00 z organizačných dôvodov.

             

        • MIKULÁŠSKA KVAPKA KRVI - 6.12.2018
          • MIKULÁŠSKA KVAPKA KRVI - 6.12.2018

          • Milí rodičia, priatelia školy, života...

            6.12.2018 sa v našej škole uskutoční akcia KVAPKA KRVI v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou v Banskej Bystrici. Darovaním tejto najvzácnejšej tekutiny môžeme pomôcť všetkým, ktorí to potrebujú a spomedzi nich aj žiakovi našej školy Matúšovi Kukučkovi zo 6.D.

            Vstupné vyšetrenie je potrebné absolvovať od 8:00 do 10:00.

            Ak máte záujem zúčastniť sa a neodovzdali ste návratku  triednemu učiteľovi, môžete sa prihlásiť na e-mail luptak@zsspojbb.sk (uveďte Vaše meno a triedneho učiteľa).

            Pomôžme, veď pomáhať je ľudské... Pomôžme tým, ktorí to najviac potrebujú.

          • 100-vka leporela

          • 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska = 100 strán leporela

            Naša škola sa 22. októbra zapojila do celoslovenského projektu k Medzinárodnému dňu školských knižníc, ktorý sa uskutočňuje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

            Žiaci školy spolu s triednymi učiteľmi, rodičmi či starými rodičmi v rámci 14. ročníka súťaže o Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice vytvorili nádherné 100 –  stranové leporelo na tému 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska. Týmto svojím projektom sa škola v konkurencii vyše 200 škôl umiestnila na krásnom 7. mieste a získala finančnú odmenu 200 € na nákup kníh do Školskej knižnice a zároveň získala aj zvláštnu cenu a odmenu 100 € na nákup knižných publikácií, máp a náučných tabúľ podľa vlastného uváženia.

          • Súťaž - Náboj junior

          • NÁBOJ  JUNIOR

            NÁBOJ  JUNIOR je matematicko-fyzikálna súťaž konajúca sa raz ročne.  Je to medzinárodná tímová súťaž pre žiakov druhého stupňa, ktorí môžu reprezentovať svoju školu. Súťažia štvorčlenné tímy a ich úlohou je vyriešiť čo najviac matematických úloh v časovom rozpätí dvoch hodín. Súťaž organizujú žiaci a študenti stredných škôl pod záštitou Občianskeho združenia Trojsten a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

            Tento rok, 23.11.,  sa konal už 7. ročník tejto matematicko-fyzikálnej súťaže. Naša škola vyslala do súťaže dva tímy. Obom tímom sa v ťažkej konkurencii darilo výborne. Prvý tím  - Laura Áčová, Diana Berková, Krištof Kašper, Šimon Mesiarik – získal vynikajúce 1. miesto a v určenom čase vyriešil všetkých 42 úloh. Druhý tím – Aleš Odráška, Martina Szentpéteriová, Richard Vladyka, Filip Švantner sa umiestnil na krásnom 5. mieste.

            Žiakom za úspešnú reprezentáciu školy srdečne blahoželáme!

            Výsledky:https://junior.naboj.org/archive/results.php?year=2018&category=cad&country_code=sk&site_code=BB

          • Deň netradičného vyučovania

          • Deň netradičného vyučovania na GAS – ku

            Vybraní deviataci našej školy sa 8. novembra zúčastnili Dňa netradičného vyučovania na GAS – ku, ktorý si pripravili žiaci a učitelia Gymnázia Andreja Sládkoviča. V rámci neho zažili mnoho aktivít na zábavné učenie, napr. ako sa dá hrať so svetlom, pracovať v chemickom laboratóriu. Súčasťou tohto dňa bol aj kvíz – Mozgotrasenie. Žiaci – Alžbeta Legíňová, Lukáš Turčan a Ján Jakub Tomášik v ňom zvíťazili nad ostatnými tímami a okrem krásnych spomienok na netradičné vyučovanie si domov odniesli aj výhru – USB kľúče.

            Víťazom blahoželáme!

          • Dejepisná exkurzia - OSVIENČIM

          • Dejepisná exkurzia – Poľsko – Krakov, Osvienčim

             

            "Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova."

             

            Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť! Presvedčili sa o tom aj naši žiaci 9. ročníka, ktorí sa v piatok 23. novembra 2018 zúčastnili dejepisnej exkurzie s cieľom navštíviť miesta spojené s významnými ale i smutnými miestami histórie Poľska. Prvou zastávkou bolo krásne stredoveké mesto Krakov. Skôr, než žiaci vystúpili na zámok Wawel – sídlo poľských kráľov s nádhernou katedrálou a renesančnými budovami, od sprievodkyne cestovnej kancelárie sa dozvedeli veľa zaujímavostí zo súčasných reálií Poľska. Prešli tiež nádherným historickým centrom a vypočuli si tradičnú prerušenú pieseň trubača z veže na námestí. Exkurzia pokračovala návštevou smutných miest spojených s neskutočnými hrôzami nemeckého nacizmu – koncentračných a vyhladzovacích táborov v Osvienčime a Brzezinke (Auschwitz - Birkenau), ktoré sa stali symbolom genocídy a holokaustu nepredstaviteľných rozmerov. Je to najmenšie územie na zemi, na ktorom bolo vyvražedených približne 1,5 milióna ľudí. V tichosti a s vážnymi tvárami kráčali miestami utrpenia stotisícov nevinných. Videli murované i drevené baraky, miesta nástupu väzňov, rampu na selekciu privezených, plynové komory...nechápali, ako je možné, že človek človeku je schopný niečo také vykonať?!  A na otázku, prečo neurobiť za hrôzami holokaustu hrubú čiaru, možno odpovedať citátom Elieho Wiesela: „Zabudnúť znamená nechať ich znovu zomrieť!“

          • DETSKÁ LESNÍCKA UNIVERZITA

          • Spolupráca našej školy a Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene - Detská lesnícka univerzita (DELESUN)

            Aj v tomto školskom roku sme nadviazali na spoluprácu s Technickou  univerzitou vo Zvolene  v rámci projektu DELESUN – Detská lesnícka univerzita.

            Projekt je určený žiakom 6.ročníka základných škôl. V školskom roku 2018/2019 ide už o 9. ročník tohto úspešného projektu, rozšírenia lesnícky zameraného environmentálneho vzdelávania na Slovensku.

            Naši žiaci absolvujú odborné prírodovedné prednášky pod vedením odborného lektora a praktické aktivity lesnej pedagogiky formou hry.

            Na záver DELESUN v júni budú žiaci slávnostne promovaní dekanom Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene za prítomnosti pozvaných hostí a svojich rodičov.

          • Bavme deti športom

          • Detská atletika

            Dňa 15.11.2018 sa žiaci 4. ročníka: Rumanovská A., Malíková E., Hurňanská N., Palider O., Veljačik J., Kolárik S. zúčastnili krajského kola detskej atletickej súťaže Bavme deti športom. Obsadili krásne 1. miesto a okrem výborného športového výkonu si odniesli aj pekné ceny. Žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa športových úspechov.

            Mgr. J. Žilinská

          • Spolupráca s SOŠ hotelových služieb a obchodu

          • Spolupráca našej školy a SOŠ hotelových služieb a obchodu

            Aj v tomto školskom roku sme nadviazali na rozbehnutú spoluprácu s vyučujúcimi a študentmi z SOŠ hotelových služieb a obchodu. V pondelok naši deviataci s pani učiteľkou Brečkovou absolvovali  hodiny PDO v spoločnosti študentov a pani majsterky odborného výcviku. V školskej kuchynke predviedli študenti našim žiakom svoje zručnosti v príprave nátierok a naši žiaci im úspešne sekundovali. Spoločne pripravili chutné a zdravé nátierky, čo potvrdil každý, kto mal možnosť dobroty ochutnať. Druhá skupina deviatakov sa zúčastnila na prezentácii odborov štúdia na SOŠ hotelových služieb, v ktorej ich vyučujúca Mgr. Jančová oboznámila s možnosťami štúdia v jednotlivých odboroch a o možnosti duálneho vzdelávania na tejto škole. Už teraz sa deviataci tešia na ďalší  vstup „hotelákov“, keď budú spoločne pripravovať vianočné medovníky.

          • KLADENIE VENCOV V KREMNIČKE

          • Pietna spomienka na obete v Kremničke

            „Poučme sa z histórie a nedovoľme extrémizmu a netolerancii zvíťaziť nad ľudskosťou...“

            5. 11. 2018 sme si pripomenuli smutné 74. výročie začiatku masových popráv v Kremničke, keď boli v tajnosti zvážané desiatky väzňov z banskobystrickej väznice, obvinených z účasti alebo napomáhania SNP, ale i nábožensky a rasovo nepohodlných Židov a Rómov. Nemecký veliteľ vydal rozkaz na ich likvidáciu. Na hroznom zločine proti ľudskosti sa však okrem nemeckého Einsatzkomanda podieľali aj Slováci - príslušníci Pohotovostného oddielu Hlinkovej gardy. Od novembra do marca zavraždili 747 obetí, z toho bolo 211 žien a 58 detí. Obrali ich o majetok a hádzali do protitankových zákopov. Podobným spôsobom nacisti pokračovali vo vraždení aj vo vápenke v Nemeckej.

            Masaker v Kremničke je dodnes najväčším doloženým vojnovým zločinom spáchaným na území Slovenska a na mieste masového hrobu dnes stojí Pamätník obetiam fašizmu, ktorý navrhol architekt Dušan Jurkovič. K nemu bol neskôr pripojený pamätník zavraždeným židovským obyvateľom, symbolický svietnik Menora.

            Vo štvrtok 8. novembra sa naši žiaci z 8. ročníka zúčastnili pietnej spomienky na obete masakry v Kremničke, kde predstavitelia mesta, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a predstavitelia Židovskej náboženskej obce za účasti žiakov a študentov vybraných základných a stredných škôl položili vence, kytice, zapálili sviečky a uložili kamienky ako výraz úcty obetiam masového vraždenia po potlačení SNP v Kremničke.

            Účastníci vo svojich príhovoroch zdôraznili dôležitú úlohu pripomínať súčasníkom – najmä mladej generácii – tragédiu našich predkov, aby nikdy nebola zabudnutá, aby nikdy neboli  zabudnuté zmarené životy nevinných, ktorí zomreli  v dôsledku zvrátených teórií rasizmu a xenofóbie.

          • Nové športové vybavenie v Školskom športovom areáli

          • Prírastok v školskom športovom areáli

            Sme veľmi radi, že do nášho školského športového areálu pribudli ďalšie nové športové príslušenstvá.  Škola v súčinnosti s OZ Zelená Fončorda, ktorá vďaka finančnému daru od Nadácie pre deti Slovenska, zakúpila exteriérové pingpongové stoly. Cieľom Ing. arch. Kasovej a Ing. Skokanovej bolo venovať financie deťom, ktoré chcú svoj voľný čas stráviť športovaním.  Preto sa vedenie školy rozhodlo podporiť túto myšlienku a zrealizovať výmenu nefunkčných pingpongových stolov za nové.

            Ďakujeme.

        • TESTOVANIE T5 - 2018
          • TESTOVANIE T5 - 2018

          • Vážení rodičia!

             

             Dňa 21.novembra 2018 (streda) sa v našej škole zúčastnia žiaci 5.ročníka celoslovenského testovania „Testovanie 5-2018“.

            Testovania sa zúčastnia všetci žiaci, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

            Naši tohtoroční piataci budú testovaní z matematiky a slovenského jazyka a v testoch bude ich hlavnou úlohou preukázať svoje vedomosti z primárneho stupňa ZŠ. Škola na druhej strane získa spätnú väzbu a objektívne informácie o výkone žiakov pri vstupe na vzdelávací stupeň ISCED 2.

            Oba testy trvajú 60 min. Výsledky testov budú známe v decembri, až januári 2019.

             

            Veríme, že naši žiaci budú čo najúspešnejší a držíme im palce!

             Podrobnejšie informácie nájdete v záložke Testovanie T5, T9

          • OCENENIE NAJÚSPEŠNEJŠÍCH ŽIAKOV

          • Slávnostné oceňovanie najúspešnejších žiakov a žiačok základných škôl mesta Banská Bystrica  za školský  rok  2017/2018.

            Dňa 17. októbra 2018 sa v Robotníckom dome uskutočnilo slávnostné oceňovanie najúspešnejších žiakov a žiačok základných škôl mesta Banská Bystrica  za školský  rok  2017/2018. Žiaci boli ocenení za mimoriadne úspechy  v oblasti rôznych olympiád a za výborné výsledky v športových, vedomostných a umeleckých súťažiach. Oceňovanie prebieha každoročne pod záštitou Školského úradu mesta Banská Bystrica, za prítomnosti primátora alebo viceprimátora, pedagógov, ocenených žiakov a ich rodičov.

            Pán primátor, Ján Nosko, ocenil najúspešnejších žiakov mesta. Rovnako poďakoval pedagógom zo základných škôl a ZUŠ, ktoré vyznamenaní žiaci navštevujú, resp. v minulom školskom roku navštevovali.

            Zo ZŠ Spojová boli ocenení nasledovní žiaci:

            • Peter Kremnický
            • Martin Gandžala
            • Michaela Salatnajová
            • Peter Živčák
            • Ema Kocianová
            • Peter Kapsiar
            • Patrik Puškár

            Všetci naši ocenení žiaci sa umiestnili na popredných miestach v celoslovenských kolách jednotlivých súťaží.

            Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov pri rozvoji ich talentu.