Novinky

        • Naši úspešní "slávici"
          • Naši úspešní "slávici"

          • Slávik Slovenska 2024

            Dňa 9. mája 2024 sa v koncertnej sále ZUŠ J. Cikkera v Banskej Bystrici sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2024. Ľudové piesne v interpretácii našich žiakov si získali ocenenie a hlasy poroty, čím si vyspievali pódiové umiestnenie v každej z troch kategórií. V 1. kategórii získal prvé miesto s postupom do krajského kola M. Pokoš (2. roč.), v 2. kategórii sa umiestnila na druhom mieste V. Bezemková (6. roč.) a v 3. kategórii sa umiestnila takisto na druhom mieste V. Šáriková (7. roč.)

            Našim úspešným spevákom gratulujeme a postupujécemu želáme úspešné krajské kolo!

          • Workshop 3.D V lekárni

          • Štvrtkové dopoludnie sa z triedy 3.D stala lekáreň. Žiaci sa dozvedeli množstvo informácii o práci farmaceutov. V skupinách si pripravili nosovú eukalyptovú masť podľa receptov, ktoré si vyplnili. 

          • Stretnutie s rodičmi 9. B

          • Dnes sme sa stretli s mamičkami deviatakov, ktorí pre ne pripravili občerstvenie a posedeli sme si v príjemnom prostredí altánku v EDUGE. Deviataci kládli mamičkám rôzne otázky, týkajúce sa rozličných tém zo života. Aby to nebolo také jednoduché, aj mamičky sa všeličo pýtali deviatakov. Odpovede mamičiek boli mimoriadne úprimné, odpovede deviatakov tak isto. Strávili sme spolu príjemný čas a posedenie sme uzavreli prísľubom, že dnes večer svojich rodičov všetky deti z 9.B vyobjímajú a povedia im ako ich veľmi ľúbia.

            Eva Černá

          • Beseda v 3. B

          • Dnes 14.5. žiakov 3.B triedy navštívili K. Michalcová a J. Kartiková zo Slovenskej zdravotníckej univerzity. Porozprávali žiakom o bunkách. Žiaci si mohli vyskúšať pozorovanie buniek a organizmov prostredníctvom mikroskopov.

          • Škola v prírode

          • Ahojte všetci,posielame Vám srdečné pozdravy zo Zuberca, kde práve v tomto týždni absolvujeme dlhoočakávaný pobyt v škole v prírode. Máme sa výborne, počasie nám praje, kamaráti sú skvelí a všetci spoločne fandíme našim hokejistom.žiaci 4.A a 4.C triedy

          • A putovali sme do Prešova...

          • Ani skorý ranný budíček nás neodradil od nášho nadšenia spoznávať nové dobrodružstvá a 7. mája sme sa vydali na púť – exkurziu do Prešova.

             

             

             

            Prešov je tretím najväčším mestom Slovenska. Historické jadro mesta je národnou kultúrnou pamiatkou. Žiaci 6.-9. ročníka vyučujúcich sa náboženstvo mali možnosť navštíviť v Prešove miesta, kde sa bežne nedostaneme.

            Prvou zastávkou bol výrobňa hostií. Tu sa pečú hostie – chlieb používaný pri liturgii. Rehoľné sestry nám podrobne vysvetlili a ukázali, ako sa takýto chlieb dostane na oltár, akým procesom musí každý kus prejsť. Videli sme celú výrobu od prípravy cesta, cez pečenie, vlhčenie, krájanie, triedenie a počítanie až po balenie a distribúciu. (https://vyrobnahostii.sk/index.php/vyroba). Je to jediná výrobňa hostií na Slovensku.

            Naše kroky pokračovali do Gréckokatolíckeho kňazského seminára bl. biskupa Pavla Petra Gojdiča. Tu nás privítal vicerektor seminára vdp. Peter Milenky a priblížil nám, na čo slúži táto inštitúcia. Je to škola a zároveň aj internát pre chlapcov, ktorí sa pripravujú na povolanie kňaza. Mohli sme vidieť kaplnku seminára, posilňovňu, aulu, rozľahlý športový areál, ale aj ikonopiseckú dielňu, v ktorej sa píšu ikony (sakrálny obraz, najčastejšie namaľovaný (písaný) na dreve, pôvodom z byzantskej kultúry) charakteristické pre gréckokatolícke náboženstvo.

            V programe sme pokračovali svätou omšou v centre Prešova v Katedrále sv. Mikuláša. Po sv. omši nás čakal výstup na vežu tejto katedrály, odkiaľ sme si pozreli Prešov z vtáčej perspektívy. Zážitkom pre nás bolo prechádzať popri zvonoch vo veži, ktoré akurát odbili čas.

            Poslednou zastávkou bola pre nás Gréckokatolícka katedrála sv. Jána Krstiteľa a biskupský palác. Vidieť priestory gréckokatolíckej katedrály, kde sa bežný človek nedostane, bolo ozaj neobyčajnou skúsenosťou. V katedrále sa nachádza kópia Turínskeho plátna (na svete sú 3 kópie – Prešov, Jeruzalem a Vilnus), relikvie bl. biskupov Hopku a Gojdiča. Jedinečnú príležitosť mali žiaci vo chvíli, keď sme vstúpili do svätyne, kde sa slávi liturgia.

            Vďaka sprievodcovi – gr.kat. kňazovi vdp. Metyľovi sme mohli nahliadnuť do liturgie, ktorá je pre nás zahalená tajomstvom. Boli nám vysvetlené symboly liturgie, gestá pri liturgii, princíp ikonostasu, písanie ikon a rovnako aj história Turínskeho plátna.

            Posledným zastavením bola Stála expozícia histórie Prešovskej arcieparchie v priestoroch biskupského úradu. Tu sme videli sakrálne predmety a liturgické rúcha gréckokatolíckeho obradu.

            Žiaci o púti napísali:

            Veľmi sa nám páčilo. Naučili sme sa nové veci o gréckokatolíckej cirkvi. Sme prekvapení, že v ich kostoloch je piesok v nádobách. Majú stenu, ktorá oddeľuje miestnosť, kde sú ľudia od svätyne. Ďakujeme za vyhliadku na mesto Prešov, ktorá bola prekvapením (Nina, Lucka, Alex, 8. r.).“

            Veľmi sa nám páčilo, určite každý z nás sa naučil niečo nové. Od výroby hostií, gr. kat. seminára až po samotnú katedrálu. Nečakali sme, že bude toľko veľa ľudí na sv. omši počas pracovného dňa. Každý si z tejto púte odniesol niečo nové a zaujímavé (Ema, Natália, 6.r.).“

          • Beseda s lekárkou Mudr. Šanderovou

          • Dnes sa žiaci 3.D hrali na lekárov a z triedy sa stala ordinácia. Dozvedeli sa význam preventívnych prehliadok, merali si tlak a počúvali srdce pomocou fonendoskopov. Atraktívna beseda s praktickými ukážkami všetkých zaujala a obohatila.

          • Tvorivá 4. D

          • 14. 5. nás v 4. D navštívil Milan Sokol prof., akad. maliar, ktorý prijal naše pozvanie na veselé tvorenie. Dozvedeli sme sa, čo je to recyklácia a či ju vedia vo svojej tvorbe využiť aj umelci. Žiaci videli rôzne materiály (plast, papier, látka a kov) a rôzne tvorivé prístupy. Nakoniec sme si spoločne vyrobili magnetku, ktorú sme vytvorili pletením a zúžitkovali sme ďalší odpadový materiál. Ďakujeme za pekné tvorivé dopoludnie nášmu bystrickému umelcovi.

          • Aktivity spojováckej rodiny v 4.B

          •  

            V rámci týždňa rodiny aj do 4.B zavítali zaujímaví hostia z radov rodičov.

            Pán Petrík nás zaujal besedou a kvízom o rodine a jej funkciách v spoločnosti. Spolu so synom Maximov odprezentovali svoje úžasné cestovateľské zážitky z rôznych krajín sveta.

            Pani Tokárová nám poskytla nový pohľad na výrobu papiera v Harmaneckých papierňach. So synom Adamom vytvorili pre nás zaujímavú prezentáciu a kvíz, ktorým sme si overili svoje nové znalosti z tejto témy. Malý darček pre každého veľmi potešil.

            V rámci umeleckých aktivít sme sa vybrali s rodičmi do Vily Dominika Skuteckého. Edukačný výklad s tvorivými aktivitami bol pre nás veľmi poučný a veríme, že aj podnetný.     

          • PER ASPERA AD ASTRA (cez prekážky ku hviezdam)

          •  

            V rámci Týždňa rodiny nás navštívil aj známy redaktor TV Markíza Adam Lehocký, zanietený cestovateľ a dobrodruh, športovec telom aj dušou. Svojimi pútavými videami prezentoval žiakom 9. C svoje cestovateľské dobrodružstvá. Žiakov zaujali hlavne adrenalínové zážitky, ktoré so svojím cyklotátošom absolvoval v Chorvátsku (pohorie Velebit), na Ukrajine alebo v Himalájach (Annapurna).

          • Tvorenie v 6. A

          • 6. A prijala vzácnu návštevu. Na tvorivé dielne prijali pozvanie mamičky a staré mamy, ktoré nám prišli ukázať svoju šikovnosť a niečo nás aj priučiť. Vyskúšali sme si paličkovanie, háčkovanie, pletenie náramkov a aj maľovanie.

          • Beseda - športoviská VŠC Dukla BB

          • Dnes v rámci triednickej hodiny nás navštívila p. Hroncová, ktoré je správkyňou majetku na VŠC Dukla BB a predstavila nám športoviská v ich správe. Zároveň sme si deň spríjemnili spoločným napečení chutného koláčika v našej kuchynke.

          • Workshop v 3. D

          • Žiaci 3.D sa dnes 14. mája učili maľovať voskom  a žehličkou s pani Ďuriančíkovou. Prácou boli nadšení a ich kreativita sa naplno prejavila. Ďakujeme.

        • Spojovácky týždeň rodiny: Športový deň
          • Spojovácky týždeň rodiny: Športový deň


          • Spojovácky týždeň rodiny sme odštartovali športovými aktivitami. Na pôde našej školy sme privítali našich banskobystrických olympionikov, ktorí svoj čas venovali našich mladším žiakom. Biatlonistka Nasťa Kuzmina si s prvákmi najprv zacvičila, veselá dynamická rozcvička priniesla množstvo pozitívnej energie. Na besede so zatajeným dychom sledovali zbierku jej medailí.
            Svaly si rozhýbali tretiaci aj štvrtáci. Tí si so zlatým medailistom Matejom Tóthom vyskúšali, aké je to byť chodcom. Veľkým zážitkom pre nich bolo stretnutie so zlatým olympionikom.
            Prázdne neostalo ani futbalové ihrisko, zaplnili ho žiaci z takmer všetkých ročníkov. Naši talentovaní futbalisti si spoločne so svojimi otcami zahrali zápas s futbalovou hviezdou, Marekom Hamšíkom.
            V telocvični si zmerali svoje sily vo volejbale žiaci, rodičia aj pedagógovia. Nechýbal basketbalový turnaj.
            Šiestaci si užili netradičnú hodinu telesnej výchovy s fitnes trénerom a rodičom Petrom Matúškom, ďalší absolvovali hodinu džuda s trénerom a rodičom Marekom Matuszekom.
            Žiaci si vyskúšali aj biatlonistickú streľbu z laserových pušiek vzduchoviek.

          • Vzdelanie je budúcnosť

          • Žiaci 7. ročníka sa zapojili do projektu „Vzdelanie je budúcnosť“. Tento projekt je jednou z iniciatív organizácie Euroatlantické centrum (EAC)-organizácie, ktorá pôsobí v oblasti medzinárodných vzťahov, bezpečnosti a verejnej diplomacie.

            Pomocou interaktívnej hodiny sa žiaci dozvedeli základné informácie o Európskej únii, jej predstaviteľoch a fungovaní.

            Desať najaktívnejších žiakov malo neskôr možnosť zúčastniť sa finále tohto projektu spojeného s odovzdávaním cien či prehliadkou mesta, ktorá bola spestrená rôznymi aktivitami a súťažami.

          • Vyvýšený záhon - 3. B

          • V školskej záhrade EDUGA po štvrtákoch ukázali svoju šikovnosť aj žiaci 3. B triedy. Kompletnú fotogalériu z ich práce na vyvýšenom záhone si môžete prezrieť tu.