Novinky

        • Krajské kolo v stolnom tenise
          • Krajské kolo v stolnom tenise

          • Po úspešnom okresnom kole sa naši žiaci predstavili aj v krajskom kole  stolného tenisu žiakov, ktoré sa konalo v Kalinove a vybojovali si v ňom postup na Majstrovstvá Slovenska. V napínavých zápasoch žiaci ukázali svoje kvality a skúsenosti v stolnom tenise. Vo finále to bolo veľmi dramatické ale so šťastným koncom pre našich chlapcov a po niekoľkých víťazných zápasoch sme pre našu školu vybojovali 1. miesto za čo patrí žiakom veľká gratulácia.

            Majstrovstvá Slovenska sa budú konať v Šamoríne. Do ďalších zápasov prajeme veľa šťastia.

        • Majstrovstvá SR v šachu
          • Majstrovstvá SR v šachu

          • Majstrovstvá SR 2024 mládeže jednotlivcov chlapcov a dievčat

            Traja žiaci zo Základnej školy, Spojová 14 v Banskej Bystrici sa zúčastnili MAJSTROVSTVIEV SLOVENSKA V ŠACHU v kategóriách do 8, 10, 12, 14, 16, 18 a 20 rokov, ktoré sa uskutočnili v Liptovskom Mikuláši v dňoch 5. – 12. apríla 2024.

            Viktória S. zo 7.C sa umiestnila na 8. mieste v kategórii dievčat do 14 rokov, Theodor Ď. zo 7.C sa umiestnil  na 52. mieste chlapcov do 14 rokov. Najlepšie sa darilo Martinovi S. 2.A,  ktorý získal 6 bodov za 6 výhier a skončil na 4. mieste v kategórii chlapci do 8 rokov. Len 0,5 boda ho delilo od medaily. 

            K úspešnej reprezentácii im srdečne  blahoželáme a želáme ďalšie vynikajúce výkony!

             

          • Exkurzia 3. D v areáli Mestského hradu

          • V utorok trieda 3.D navštívila zážitkovú expozíciu Thurzo - Fugger v Barbakáne, v areáli Mestského hradu.

            Atraktívnou formou sme sa dozvedeli o baníckej histórii Banskej Bystrice a okolitých obcí a miest z čias slávnej Thurzovsko - Fuggerovskej spoločnosti.  

            Zo živých obrazov sa nám prihovoril sám Ján Thurzo či Jakob Fugger. Priamo v expozícii sme nazreli do štôlne a prostredníctvom virtuálnej reality sa žiaci poprechádzali vo výrobných priestoroch Medeného hámra v čase jeho najväčšej slávy. Objavili sme veci nám neznáme či dávno zabudnuté.  

            Skvelý zážitok pre každého.

          • Jazykové vzdelávanie

          • Motivácia je hnacím motorom učenia a umožňuje nám lepšie zvládať výzvy stojace pred nami. Ak vidíme zmysel a prínos toho, čo sa učíme, vieme sa viac angažovať, lepšie si zorganizovať čas a usporiadať si poradie priorít.

            Niekedy je potrebné zamyslieť sa nad prínosom a zmyslom toho, čo robíme a zostaviť si pre seba zoznam všetkého, čím daná činnosť prispeje k nášmu obohateniu a ako nás posunie ďalej.

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa v projektovom vyučovaní na hodinách nemeckého jazyka zaoberali témou „Prečo sa učím nemecký jazyk ? “ a vzájomne si vymenili svoje postoje a názory na danú tému nielen v rámci svojej skupiny, ale aj v rámci rovesníckeho učenia sa formou slohových prác, projektov, prezentácie a nástenky. Oslovili tak nielen žiakov učiacich sa nemecký jazyk, ale vytvorili priestor na zamyslenie sa pre všetkých tých, ktorí o danú tému prejavili záujem.

            Aj takouto formou prezentovania svojich názorov možno dodali chuť a elán všetkým žiakom, ktorí sa cudzím jazykom venujú.

            Takáto forma aktivít môže byť vhodnou motiváciou a povzbudením pre ostatných žiakov, ktorí sa rozhodujú, aký druhý cudzí jazyk si v budúcnosti zvolia.


             

          • Exkurzia 5. ročníka

          • Dňa 11. apríla 2024 sa žiaci piateho ročníka zúčastnili exkurzie na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Cieľom exkurzie bolo priblíženie hudobno-umeleckej produkcie študentov strednej umeleckej školy, hudobných nástrojov a umeleckých diel rôznych žánrov a hudobných období.

            Žiaci piateho ročníka boli rozdelení do dvoch skupín, prvá skupina pozostávala zo žiakov z tried 5.A a 5.B, druhá skupina zo žiakov 5.C a 5.D.

            Žiaci konzervatória pripravili pre našich žiakov zaujímavý program, v ktorom zazneli diela svetovo uznávaných autorov, ktorými boli napríklad J. S. Bach či Georges Bizet a zazneli na hudobných nástrojoch ako klavír, organ, akordeón, husle, cimbal, spev či rôznych dychových a bicích nástrojoch. Z bohatého programu najväčší úspech zožali najmä bicie nástroje ako kongo či marimba, ktoré zazneli spoločne vo veľmi zaujímavom a pútavom prevedení štyroch mladých umelcov. Veľmi pútavé a interaktívne bolo vystúpenie mladej speváčky z odboru muzikálový spev, ktorá si zaslúžene získala veľkú pozornosť všetkých žiakov a mohutný potlesk.

            Všeobecne možno záverom dodať, že toto vystúpenie malo iba pozitívne ohlasy nielen z radov žiakov ale aj z radov pedagógov zúčastnených na tejto exkurzií, preto veríme, že bude spolupráca s konzervatóriom naďalej pokračovať a už teraz sa tešíme na ich ďalšie vystúpenie.

             

          • Fotogaléria: Modrý deň

          • 22. marca sme si pripomenuli Svetový deň vody. Pri tejto príležitosti sme sa aj my zladili do modrej farby... 😊

            Fotograf: Marco M.

          • UČENIE SA JE ZÁŽITOK

          •  

            Deti majú prirodzenú túžbu hrať sa a spoznávať svet vôkol seba. Príbehy sú preto neodmysliteľným metodickým pomocníkom v práci každého učiteľa. Ich využitie vo vyučovacom procese prináša nielen poučenie, precvičovanie vedomostí a ich upevnenie, ale vytvára priestor aj pre spontánnosť, kreativitu a istú formu sebaprezentácie každého žiaka.

            Príbeh o dedkovi, ktorý ťahal repku, pozná každé dieťa. Tento príbeh sa stal podkladom pre jeho krátke divadelné spracovanie žiakov 5.C triedy v anglickom prevedení – „The enormous turnip.“

            Posolstvo tohto príbehu pomoci a vzájomnej spolupráce sa postupne premietlo aj do reálneho života a prepojilo nielen žiakov rôznych tried a vedomostných úrovní ovládania anglického jazyka, ale vytvorilo aj priestor na medzipredmetovú spoluprácu pri tvorbe kulís na hodinách THD a VYV. Tímovosť, ktorú hranou formou predviedli žiaci vo svojom predstavení a ťahali repu spoločnými silami, predviedli aj všetci zapojení účastníci, ktorí svojím zapojením a iniciatívou pomohli vytvoriť atmosféru spolupatričnosti. Opäť sa tak potvrdila stará známa pravda „ Ťahať za spoločný povraz“ prináša očakávaný výsledok spoločného napredovania.
             

          • EXKURZIA do SHMÚ pre žiakov 7.ročníka

          • SLOVENSKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV (SHMÚ) organizoval aj tento rok DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 2024 v dňoch 22. - 23. marca 2024 pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody.

            Na tejto skvelej akcii nemohli chýbať ani naši siedmaci. V piatok 22.3.2024 si tak výučbu hodín fyziky v škole (a medzipredmetové vzťahy s geografiou, biológiu či chémiou) zamenili za odborné priestory SHMÚ na Zelenej ulici v B. Bystrici. Žiaci sa mohli priamo od odborníkov dozvedieť veľa zaujímavostí o meteorologických meraniach, klimatologických a hydrologických novinkách či výstrahách. Bližšie spoznali náročnú prácu meteorológov, skúsili si meranie niektorých meteorologických prvkov priamo v meteorologickej záhradke, získali informácie o meraní kvality vzduchu (jej čistoty, druhu prachových častíc), spôsoboch spracovania a vyhodnocovania nameraných údajov a spoznali tiež hlavné zdroje znečistenia vzduchu v okolí B. Bystrice a mnoho ďalších zaujímavých informácií.

            Najlepšie získavanie poznatkov je vlastnou skúsenosťou.“
             

            Veľké poďakovanie patrí všetkých pracovníkom SHMÚ

          • Jarné aranžovanie

          • Centrum voľného času JUNIOR v spolupráci s Mestským úradom Banská Bystrica – oddelením kultúry pripravili pre žiakov banskobystrického regiónu súťaž vo veľkonočnom aranžovaní, ktorá sa uskutočnila 27. marca 2024 v Robotníckom dome v Banskej Bystrici. Do súťaže sa zapojili aj naše dievčatá Alžbetka a Adelka. Ich krásne aranžérske výtvory si môžete pozrieť na fotografiách.

            Želáme rodinkám príjemné veľkonočné sviatky a dievčatám prajeme veľa nových nápadov do ďalších aranžérskych prác.

            K.E.

          • Spojovácka noc literatúry 2024

          • V utorok (26.3.2024) sa v priestoroch našej školy konala ďalšia Spojovácka noc literatúry. Priniesla čítanie z kníh určených predovšetkým detským čitateľom, no krásne odkazy v nich našli aj dospelí diváci.

            Popri čítaní si návštevníci mohli vychutnať aj premietanie ilustrácií jednej z kníh, zahrať sa a pohľadať "chýbajúci kúsok", dokonca sa i zúčastniť súťaže o poukážku na nákup v kníhkupectve.

            Vaša účasť, povzbudenia, pochvaly, odkazy, ale najmä úprimné reakcie počas čítaní

        • "Ej, Morena, Morena, do vody hodená..."
          • "Ej, Morena, Morena, do vody hodená..."

          • Predveľkonočný čas sa u nás v ŠKD niesol v znamení Vynášania Moreny. Deti sa svedomito na tento ľudový zvyk pripravovali - s p. vych. Evkou nacvičovali piesne, spoločne vyrobili bábku Moreny a vo štvrtok 21.3. za zvuku piesní vyniesli v krásnom sprievode Morenu až k potoku, kde s ňou podľa tradície skoncovali ako so symbolom zimy a privolali tak jar.

            Dovidenie pani zima, vitaj JAR! :)

        • OZNAM
          • OZNAM

          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

            v termíne od 28.3. do 2.4. 2024

            Začiatok vyučovania po prázdninách - streda 3. apríla 2024

          • Exkurzia Sereď-Trnava

          • Cesta po histórii nie je len o získavaní vedomostí, ale aj o pochopení a uznaní minulosti, ktorá ovplyvňuje naše súčasné a budúce rozhodnutia. Aj preto sme so žiakmi 8. ročníka navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Návšteva tohto múzea bola pre našich žiakov zážitkom, ktorý v nich zanechal hlboký dojem.

            Počas prehliadky sme mali možnosť preskúmať výstavy a expozície, ktoré nám priblížili hrozivú históriu holokaustu. Veríme, že takéto skúsenosti majú nenahraditeľný vplyv na formovanie charakteru a hodnôt našich žiakov. Pomáhajú im chápať dôležitosť tolerancie, rešpektu a solidarity voči všetkým ľuďom, bez ohľadu na ich pôvod, vieru či etnickú príslušnosť.

            Zavítali sme aj do najstaršieho mesta na Slovensku-Trnavy, kde sme si prezreli historické centrum, zoznámili sme sa s jej osobnosťami a najznámejšími miestami.

          • Konečne na lyžiach

          • I napriek nedostatku snehu v mnohých lyžiarskych strediskách na Slovensku, sa aj v tomto školskom roku žiaci 7. ročníka zúčastnili pobytového lyžiarskeho kurzu. Za miesto konania sme si tento rok opäť zvolili SKI Tále a jeden deň sme spoznávali aj lyžiarske svahy a lanovky v lyžiarskom stredisku JASNÁ. Kurzu sa zúčastnilo 90 žiakov v dvoch turnusoch.

            Na začiatku kurzu boli žiaci rozdelení do družstiev podľa výkonnosti. Počas lyžiarskeho a snowbordového výcviku sme sa u žiakov zameriavali na zdokonalenie už ich nadobudnutých lyžiarskych zručností a techniky lyžovania. Žiaci, ktorí sa po prvýkrát postavili na lyže, získali základy lyžovania. Môžeme teda konštatovať, že všetci žiaci zdokonalili svoje lyžiarske zručnosti a dosiahli pokroky v zvládaní úskalí zjazdového lyžovania a snowbordingu, za čo platí veľká vďaka pedagógom ZŠ Spojová a lekárom, bez ktorých by sa kurz nemohol organizovať. Počas celého lyžiarskeho výcviku vládla medzi žiakmi a pedagógmi príjemná atmosféra a žiaci dodržiavali pokyny pedagógov na svahu i v penzióne ZUNA, kde sme boli ubytovaní.

            Ďakujeme všetkým za bezproblémový priebeh akcie.

          • Biblická olympiáda – okresné kolo

          • 21. marec 2024 bol pre našich žiakov – Simonku z 8.C, Petra z 5.B a Benjamína z 5.D významným dňom, pretože sa zúčastnili okresného kola Biblickej olympiády a v silnej konkurencii cirkevných škôl sa umiestnili na 2. mieste. Srdečne im blahoželáme!

          • Knižné rande naslepo

          • Ešte vo februári sme vyhlásili súťaž Knižné rande naslepo, ktorá sa v týchto dňoch dočkala vyhodnotenia. V deň Valentína sme v našej Otvorenej študovni privítali vášnivé čitateľky a čitateľov. Ich úlohou bolo nevyberať knihu podľa obalu, ale na základe niekoľkých vetičiek vybratých z konkrétnych kníh.

            Od februára do konca marca sa žiačky a žiaci pohrúžili do stránok kníh, napísali recenzie a zdieľali svoje dojmy z príbehov. Tým sa zapojili do súťaže o poukážku do kníhkupectva.

            V tejto súťaži sme mali veľa talentovaných a zanietených účastníčok a účastníkov, víťazkou sa stala Hanka H. zo 6.B. Srdečne jej gratulujeme a ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a prispeli k úspechu tejto súťaže. 

          • Vyučovanie náboženstva trochu inak – Kalvária Urpín

          • Vyučovanie náboženstva v našej škole je obohatené aj netradičnými spôsobmi výučby. Niektoré vyučovacie hodiny prebiehajú aj priamo v „teréne“. Bolo to aj v čase pôstu. Posledná vyučovacia hodina minulý piatok 15. marca sa uskutočnila so žiakmi 5. ročníka priamo na Kalvárii v Banskej Bystrici. Samotná hodina bola priblížením udalostí Veľkého týždňa. Žiaci absolvovali krížovú cestu priamo na kalvárii. Pri jednotlivých zastaveniach si sprítomnili udalosti, ktoré sa stali pred mnohými rokmi. Uvedomili si (modlitba krížovej cesty za deti), že každé zastavenie krížovej cesty je veľmi aktuálne aj dnes.


             

          • Zaujímavo o téme Elektroodpad

          • Čo je elektroodpad? Kam s ním? A čo žiarovky? Kam elektroodpad cestuje? Viete, že žiarovky nepatria do červenej nádoby na elektroodpad?

            Zúčastnili sme sa zaujímavej formy vzdelávania s pánom učiteľom P. Poloncom a pani lektorkou, výstupom ktorej bolo zaujímavo vytvorené video, ktoré učí našich rovesníkov triediť a nakladať s elektroodpadom.

            V súčasnosti sme obklopení elektrickými zariadeniami a spotrebičmi, ktoré nám uľahčujú prácu a stali sa našimi každodennými pomocníkmi. Aj preto tvoríme kopy odpadu z elektrických zariadení. Prečo? Mnohé z nich sa už nedajú opraviť, prípadne opäť použiť. Dokonca niektoré časti z nich môžu tvoriť aj nebezpečný odpad. Mnoho zo zariadení, ktoré už nepoužívame, prejde dlhú cestu do cieľovej stanice, ktorou sa stala Afrika – najmä západná. Separácia týchto zariadení, prípadne ich oprava pomôže našej planéte stať sa čistejšou a krajšou pre našu budúcnosť.

            Aj preto sme vytvorili počas vzdelávania video, ktoré Vám, milí spolužiaci, môže pomôcť.


             

            Luki, Kamilka, Max, Aďo, Majo, Ali zo 4.C

            Autorka fotografií: Mičovská Uľa