Novinky

        • ŠKD - letný tábor
          • ŠKD - letný tábor

          • Pozor, pozor!

            Posledné voľné miesta v našom letnom tábore, organizovanom ŠKD (Rajecké Teplice, 11. 7. - 15. 7.) Neváhajte, máme bohatý program - jazda na koňoch, návšteva farmy, prechádzka rozprávkovým lesom a množstvo hier a zábavy......

            Bližšie info na :  skd@zsspojbb.sk

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • ZMENA ORGANIZÁCIE VYUČOVANIA - v piatok

            Vážení rodičia, z organizačných dôvodov bude v piatok - 27. 5. 2022 - vyučovanie v ZŠ, Spojová 14 v Banskej Bystrici upravené nasledovne:

            • 1. stupeň – vyučovanie trvá do 11:40
            • 2. stupeň – vyučovanie trvá do 12:35
            • žiaci deviateho ročníka - rovesnícke vyučovanie na 1. stupni - do 11:40

            Školský klub detí nebude v prevádzke !!! a žiaci po skončení vyučovania a naobedovaní sa odchádzajú domov.

             

          • Viem, čo zjem

          • Žiaci 3. B sa v rámci projektu Viem, čo zjem zapojili do súťaže s názvom „Zdravé a chutné ráno“. Úlohou bolo vytvoriť recept na zdravé raňajky alebo desiatu. Žiaci si ten svoj nazvali „Biely les“ a ochutnať dali aj našim rodičom, ktorí k nám prišli na Deň otvorených dverí v piatok 20.5.22

          • Vlastivedná exkurzia

          • V stredu 18. mája sa tretiaci našej ZŠ zúčastnili vlastivednej exkurzie v Banskej Štiavnici.

            Navštívili sme Banské múzeum v prírode a kaštieľ vo Svätom Antone. Počasie nám prialo a všetci sme si odniesli nezabudnuteľné zážitky.

          • Škola v prírode

          • Škola v prírode - Ostrý Grúň

            2.5. 2022 – 6. 5. 2022 sme sa my, žiaci 4. A a 4. B triedy spolu s pani učiteľkami a pani vychovávateľkami zúčastnili školy v prírode v Ostrom Grúni.  Zažili  sme tu veľa dobrodružstiev, strávili pekné chvíle pri športových hrách, turistike alebo rôznych aktivitách, ktoré boli pre nás pripravené. Domov sme sa vrátili s týmito nezabudnuteľnými zážitkami: 

            ....Veľmi sa mi páčili krúžky. Ja som bola v  krúžku Zálesáci a dávali nám rôzne úlohy. Prvá úloha bola, že sme mali prejsť bosí cez potok na druhú stranu. Druhá úloha bola dať sa popŕhliť, ale ja som tú úlohu nesplnila, lebo ja sa od malička bojím pŕhľavy. Potom sme mali občerstvenie a to bola kyslička z lesa . Bolo to celkom kyslé, ale stonka bola sladučká. Tretia úloha bola preplaziť sa na druhú stranu turistického chodníka. Štvrtá bonusová úloha bola schovávačka v lese. No a piata úloha bola mlčanie až do chatky! To bola najťažšia úloha. /Zoja 4.A/

            ...Prišli sme tam cca o 9:30. Vybalili sme sa a išli sme von.  Potom boli krúžky. Večer bolo disko-trisko. Ráno bola rozcvička. Išli sme na výlet do Ostrého Grúňa.  Boli tam aj divadelné hry. Páčila sa mi hra Ťažiari. Bol tam táborák a opekali sme špekáčiky. Ráno bola túra. Večer bola druhá disko-trisko. A posledný deň sme sa balili a išli sme do planetária Maximiliána Hella  v Žiari nad Hronom. /Tomáš 4. A/

            ...Veľmi mi tam chutilo jedlo. Pani kuchárky varili úžasne. Najviac mi ráno chutili párky. V stredu sme mali táborák a boli tam aj špekáčiky a strašili nás  hromy-blesky.  /Andrej  4. A/   

            ...V škole v prírode bolo super, mala som tam veľa kamošov aj tých zvieracích napríklad aj také, čo som videla len v ZOO – medvedík čistotný, papagáje, sliepky s kohútikom z peria. Na izbe som bola s mojou najlepšou kamoškou Katkou. Každú chvíľu nám všetkým vymýšľali programy. Najlepší program bola nočná hra. Veľmi sa mi páčila. /Laura 4. B/  

            ...Páčilo sa mi, že tam boli dva psíky a animátorky. Mega bola zálesácka šupa. Tam sme museli prejsť cez ľadovú vodu a popŕhliť sa a plaziť sa po ihličí. Bolo tam geniálne jedlo. Mne sa najviac páčilo ako som ja s Luckou strašili pani učiteľku hadom, ale nie živým.  /Sára 4. B/

            ....Keď sme prišli, bolo to celkom zaujímavé – veľké ihrisko, dve obrovské budovy. Boli tam animátorky. Privítali nás aj dvaja psíkovia Miky a Akima. Animátorky mali aj svoje prezývky – Krtko, Amazónka a Ajka. Varili výborne. Boli tam skvelé izby a mali sme aj super programy. Raz sme sa hrali na firmy, raz sme hrali divadlo...Mali sme opekačku a dve diskotéky. Išli sme na výlet do Ostrého Grúňa pozrieť Pamätnú izbu 2 sv. vojny. Cestou späť sme navštívili Hvezdáreň.  /Hana 4. B/

          • Vyučovanie v bloku v 2. C triede

          • Naša trieda absolvovala vyučovanie na tému Voda. Rozvíjali sme jednotlivé spôsobilosti prírodovednej gramotnosti, časť vyučovacieho bloku sme strávili pozorovaním, pokusmi, experimentom i pri práci na projekte.

            2. C

          • ŠKD - Letný tábor 2022

          • Vážení rodičia,

            chceme Vás informovať o pobytovom letnom tábore organizovanom ŠKD. V prípade záujmu napíšte svojej p. vychovávateľke, p. vychovávateľovi a oni Vám pošlú záväznú prihlášku. Prihlasovať sa môžu žiaci 1. - 4. ročníka. Prihlášku je potrebné odovzdať spolu so zálohou do 24. 5. 2022.


            Súčasne Vás chceme informovať o tom, že v termíne 22.8. - 26. 8. sa v prípade dostatočného počtu prihlásených detí bude konať Denný tábor. Ak by ste mali záujem o predbežné prihlásenie, dajte prosím prostredníctvom Edupage vedieť svojej p. vychovávateľke, p. vychovávatejľovi prípadne e-mailom na: skd@zsspojbb.sk

          • POZVÁNKA - Denný letný tábor

          • LACI STRIKE & DNA organizujú Denný letný tábor v ZŠ, Spojová 14 v Banskej Bystrici v termíne od 11. - 15. 7. 2022. Bližšie informácie - na uvedených kontaktoch.

             

          • McDonald's Cup

          • Žiaci ZŠ Spojovej sa umiestnili na peknom 2. mieste na turnaji v minifutbale s názvom McDonald's cup, keď vo finále nestačili tím zo  ZŠ Badín a tak im tesne ušiel postup do krajského kola. Nevadí,aj tak blahoželáme.

          • Spojovácka noc literatúry

          • Srdečne Vás pozývame na Spojovácku noc literatúry, ktorá sa uskutoční v utorok – 24.5.2022 v priestoroch našej školy – ZŠ Spojová 14, Banská Bystrica.

            Na piatich zaujímavých miestach Vám naši žiaci budú čítať ukážky z piatich kníh, ktoré ich zaujali.

            Čítanie bude prebiehať v pravidelných 15-minútových intervaloch od 14.30hod. Každá ukážka sa číta päťkrát, preto, ak prídete neskôr, určite ešte nejaké čítanie stihnete.


            1.čítanie: 14.30 – 14.45

            2.čítanie: 14.55 – 15.10

            3.čítanie: 15.20 – 15.35

            4.čítanie: 15.45 – 16.00

            5.čítanie: 16.10 – 16.25


            Ukážky, ktoré budú žiaci čítať:


            Malý Mikuláš (otvorená študovňa) - Príbehy šibala Mikuláša poznajú už mnohí a tentokrát ho prišla navštíviť stará mama.

            Ema a ružová veľryba (čitáreň) – Priateľstvo medzi človekom a zvieraťom je vždy nádherné.

            Časodejovia (učebňa č.105) – Čo keby ste zistili, že paralelne vedľa vášho sveta existuje ešte aj iný svet?

            Mira (výklenok) – Mira si nepamätá posledné dni spred autonehody a všetci sa k nej zrazu správajú inak...

            Sadie (oddychová zóna na 2.poschodí) – Napínavý príbeh, ktorý zaujme predovšetkým starších čitateľov.

          • Slávik Slovenska

          • Jubilejný 30. ročník Slávik Slovenska

            11. mája 2022 sa po dlhšej odmlke uskutočnilo OK speváckej súťaže Slávik Slovenska v speve ľudových piesní, na ktorom úspešne reprezentovali našu školy víťazi jednotlivých kategórií školského kola. K. Hubáčková obsadila 3. miesto v najstaršej kategórii, S. Šaturová obsadila 2. miesto vo svojej strednej kategórii. K úspechu im srdečne gratulujeme a želáme veľa ďalších speváckych úspechov.

             

        • Plavecký výcvik 4. ročníka
          • Plavecký výcvik 4. ročníka

          • Žiaci 4. ročníka našej školy sa počas jedného týždňa každý deň mimoriadne tešili do školy, lebo ich vždy po pár vyučovacích hodinách čakal plavecký kurz na mestskej plavárni. Vďaka pani Cibuľkovej, vedúcej odboru športu na Mestskom úrade v Banskej Bystrici, ktorá im umožnila zrealizovať plavecký kurz. Žiaci sa ho nemohli pre pandémiu zúčastniť v 2. a ani v 3. ročníku. Aj touto cestou sa chceme pani Cibuľkovej poďakovať za ochotu a možnosť  zdokonaliť sa v plávaní. O tom, že sa žiakom plavecký kurz páčil, svedčia aj fotky na stránke školy. 

        • EXKURZIA DO ĽUBIETOVEJ
          • EXKURZIA DO ĽUBIETOVEJ

          • Pre žiakov siedmeho ročníka škola zorganizovala zaujímavú exkurziu za prírodovedné, ale aj iné vzdelávacie predmety. V dňoch 29.4. a 4.5. žiaci spolu s učiteľmi navštívili Ľubietovú.

            Obec Ľubietová má prekrásnu polohu pod severovýchodným výbežkom Poľany, v ktorej sa nachádza geografický stred Slovenska, vrch Hrb. Od roku 1379 bola slobodným kráľovským banským mestom a následne sa stala členom Zväzu dolnouhorských kráľovských banských miest.

            V muzeálnej miestnosti na Obecnom úrade Ľubietovej sme sa dozvedeli veľa zaujímavého z histórie obce - neskôr kráľovského mesta. Spoznali sme tradičnú ľudovú kultúru, remeselnú činnosť obce, osobnosti pochádzajúce z Ľubietovej. V centrálnom parku obce, v časti Minigeopark, sme mohli spoznať a porovnať rôzne druhy hornín, najmä z blízkeho okolia. V historickej časti parku sme spoznávali tajomstvá mestského obranného hradu a jeho významnú úlohu v protitureckej obrane mesta.

            Prejdením náučného banského chodníka sme vlastnými skúsenosťami zbierali poznatky z geológie, mineralógie a baníctva. Zaujali nás aj spôsoby spracovania vyťažených rúd. Spoznali sme nielen lokálnu banskú činnosť z minulosti zameranú na ťažbu medi, neskôr najmä na ťažbu železnej rudy, ale aj mineralogické unikáty Slovenska – minerál LIBETHENIT a iné prírodné pamiatky, krásy okolitej prírody s bohatou faunou a flórou.

            Hrb ako geografický stred Slovenska a vrch Vysoká, kde bolo kedysi hradisko našich predkov a neskôr strážna veža - vartovka, sa týčili nad našimi hlavami a priam nás pozývali na ďalšie spoločné stretnutie.... Ešte prídeme, Ľubietová.

            Ďakujeme

          • Netradičná španielčina

          • Naši španielčinári v ŠVK

            Žiaci 7. a 8. ročníka sa zúčastnili v Štátnej vedeckej knižnici zaujímavého workshopu o kultúre, gastronómii a spôsobe života v Španielsku, kde si zábavnou formou mohli preveriť získané jazykové zručnosti a vedomosti o reáliách Španielska.

        • Nahrávka z knižnice
          • Nahrávka z knižnice

          • Žiaci 4.C triedy sa v Okresnej knižnici Mikuláša Kováča stretli s pánom Marcelom Pálešom, spisovateľom, moderátorom a dramaturgom z Rádia Regina Stred z Banskej Bystrice. Nahrávka ich rozhovoru bola uverejnená v Rádiu Regina Stred v knižnej rubrike.  Vypočujte si nahrávku a dozviete sa, ako žiaci štvrtého ročníka vnímajú spisovateľov.  

             

          • Dokresľovanie

          • Ako by ste si poradili s tým, keby ste na hodine výtvarnej výchovy dostali za úlohu dotvoriť polovicu obrázka? Žiaci 7.C, 9.A, 9.B a 9.C hravo! Výsledky ich prác si môžete pozrieť v galérii.

        • Púť do Levoče – exkurzia žiakov  náboženskej výchovy
          • Púť do Levoče – exkurzia žiakov  náboženskej výchovy

          • Vyučovanie náboženstva v našej základnej škole je spestrené rôznymi aktivitami, medzi ktorými vyniká každoročná exkurzia – púť na rôzne významné pútnické miesta na Slovensku. Preto naši žiaci, vyučujúci sa tento predmet, môžu navštíviť počas piatich rokov (od piateho po deviaty ročník) 5 rôznych pútnických miest. Túto tradíciu nám však prerušila pandémia, preto sa tohoročná púť konala s odstupom dvoch rokov. Záujem bol zo strany žiakov veľmi veľký, nemohli sme vziať každého, kto mal záujem. Exkurzie sa zúčastňujú žiaci od 5. po deviaty ročník, je to dobrovoľné podujatie „za odmenu“. Počas púte nás sprevádza kňaz, ktorý spolu s nami slúži svätú omšu na danom pútnickom mieste. Tento rok ním bola Levoča.

            27. apríl bol dňom, keď sa výber žiakov 5. -8. ročníka vybral na púť do prekrásneho historického mesta Levoča. Upršané ráno v Banskej Bystrici nás neodradilo od cesty, v Levoči nám celé dopoludnie nepršalo. Po vstupe Košickou bránou do historického centra mesta nám p. Ondrušová predstavila jadro Levoče, jej skvosty a dominanty – významné budovy Thurzovcov, radnicu, Baziliku sv. Jakuba. Po krátkom úvode sme si spoločne prezreli námestie a vstúpili sme do Baziliky sv. Jakuba, kde nás sprevádzala odborným výkladom vynikajúca sprievodkyňa. Predstavila nám skvosty baziliky – oltár majstra Pavla z Levoče, historické lavice, krstiteľnicu, Bibliu chudobných – maľby na severnej stene baziliky. Po pútavom výklade si žiaci mohli prezrieť samostatne celú baziliku a žasnúť nad jej veľkoleposťou. Je to druhý najväčší chrám na Slovensku (najväčší je v Košiciach Dóm sv. Alžbety).

            Po prehliadke nasledovala púť na Mariánsku horu. Počasie nám prialo, nepršalo, vybrali sme sa pešo. Po prvotných „povzdychoch“ nad výstupom sme to napokon všetci zvládli. Prechádzali sme Alejou Jána Pavla II., cestou sme videli na lúke kríž, ktorý pripomínal slávnosť svätej omše z roku 1995, keď Levoču navštívil pápež sv. Ján Pavol II. a na tom mieste sám slúžil sv. omšu.

            Cieľom bola Bazilika Navštívenia Panny Márie na vrchole. Tam sme mali súkromnú sv. omšu za našu školu – našich žiakov, ich rodiny a učiteľov. Priebeh svätej omše obohatili dievčatá čítaním a chlapci miništrovaním. Svätú omšu nám slúžil pán kaplán z Levoče – Mgr. Patrik Mitura.

            Počas celého dňa nás sprevádzalo požehnanie v podobe dobrého počasia, pršať začalo až po skončení sv. omše na Mariánskej hore. To sme sa však už zberali domov.

            Reakcie a dojmy žiakov:

            Veľmi sa mi na exkurzii páčilo. Upútala ma kaplnka zasvätená Panne Márii, Bazilika sv. Jakuba a jej symboliky 5 vstupov, 12 stĺpov, 17 oltárov, zaujímavá stolička pre Bielu pani, zatiaľ najväčší orgán aký som videla a stále funkčný a tiež zatvárací oltár od majstra Pavla z Levoče. Určite by som chcela ísť znova. A kľudne opäť do Levoče. Petra, 5. roč.


             

            Po príchode do Levoče sme sa s chuťou vybrali na prehliadku kostola sv. Jakuba, kde sme si išli oči vyočiť, keď sme obdivovali tú nádheru Majstra Pavla, ktorý vytvoril nádherný oltár. Na Mariánske hore za našu školu pán farár odslúžil svätú omšu, na ktorej nás veľmi povzbudil svojím príhovorom aj kázňou.
            Týmto by som sa chcel poďakovať za zorganizovanie exkurzie, z ktorej som si odniesol krásne duchovné a estetické zážitky. Michal, 6.roč.


             

            Na púti v Levoči sa mi najviac páčila krásna Bazilika sv. Jakuba. Najmä sa mi páčili oltáre, veľký orgán a zaujímavosti, ktoré sme sa o bazilike dozvedeli. Rád som sa zúčastnil tejto skvelej púte. Ďakujem za pekný výlet. Adam, 5.roč.


             

            Mne sa najviac páčilo výhľad z Mariánskej hory, aj v Bazilike sv. Jakuba. Na Mariánskej hore sme mali súkromnú omšu pre našu školu. Výstup na Mariánsku horu bol stredne náročný, ale výhľad bol super a krížová cesta bola výborná. Keď som sa pozeral na oltár majstra Pavla cítil som sa ako keby som bol na sv. omši v Bazilike sv. Jakuba. Ďakujeme za pekný výlet a úžasný zážitok a radi by sme si to by sme si to zopakovali. Zuzka, Sonka, Bruno, 7. roč.


             

            Nám sa najviac páčilo keď sme prišli do mesta kde boli krásne vyzdobené domy, Bazilika sv. Jakuba ako to tam vyzeralo zvonku aj zvnútra najviac nás zaujali oltáre, sochy so skrytým uchom, najväčší organ ktorý sme zatiaľ videli. Oltár z výškou 8m a šírkou 6m...Prechádzka po Mariánskej hore bola veľmi zaujímavá bol tam pekný výhľad a veľmi pekne spravená krížová cesta za Bazilikou a omša v bazilike. Ďakujeme za výlet Katka , Andrea, 7. roč.

            Najviac sa nám páčila bazilika sv. Jakuba a v nej hlavný oltár majstra Pavla z Levoče. Páčil sa nám aj kostol zasvätený Panne Márie Tešíme sa na ďalšiu púť. Natália a Ema, 7.roč.

        • Vzácna návšteva
          • Vzácna návšteva

          • Dňa 29. 4. 2022 nás poctila vzdácna návšteva - delegácia z Azerbajdžanského olympijského výboru. Delegácia  našej škole venovala vzácne ocenenie za aktívnu účasť v projekte OCEP pri príležitosti Olympijského festivalu mladých EYOF 2022

        • OZNAM - voľné pracovné miesta
          • OZNAM - voľné pracovné miesta

          •  

            Voľné pracovné miesto

            Kategória zamestnanca: Pracovníčka v prevádzke

            Kvalifikačné predpoklady: V súlade s vyhláškou MŠVVaŠ SR č.1/2020 Z.z. v zmysle zákona č. 138/2019 Z.z.

            Zoznam požadovaných dokladov: žiadosť o prijatie na uvedenú pracovnú pozíciu, profesijný životopis, overená fotokópia dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, vzdelanie v potravinárstve alebo odbornú spôsobilosť na prácu s potravinami z RÚVZ, súhlas so spracovaním osobných údajov,  zápočtový list od posledného zamestnávateľa

            Platové podmienky: základný plat 686,50 eur (podľa zákona č. 553/2003 – 1. platová trieda a 14. platový stupeň), plný úväzok

            Termín nástupu: Ihneď

            Žiadosti o zamestnanie a všetky potrebné doklady je potrebné zaslať na adresu : sekretariat@zsspojbb.sk

             

            Voľné pracovné miesto

            Kategória zamestnanca: Kuchárka

            Kvalifikačné predpoklady: V súlade s vyhláškou MŠVVaŠ SR č.1/2020 Z.z. v zmysle zákona č. 138/2019 Z.z.

            Zoznam požadovaných dokladov: žiadosť o prijatie na uvedenú pracovnú pozíciu, profesijný životopis, overená fotokópia dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, výučný list prípadne rekvalifikačný kurz, súhlas so spracovaním osobných údajov, zápočtový list od posledného zamestnávateľa

            Platové podmienky: základný plat 701 eur (podľa zákona č. 553/2003 – 2. platová trieda a 14. platový stupeň), plný úväzok

            Termín nástupu: 15.08.2022

            Žiadosti o zamestnanie a všetky potrebné doklady je potrebné zaslať na adresu : sekretariat@zsspojbb.sk

             

            Voľné pracovné miesto

            Kategória zamestnanca: Upratovačka

            Kvalifikačné predpoklady: V súlade s vyhláškou MŠVVaŠ SR č.1/2020 Z.z. v zmysle zákona č. 138/2019 Z.z.

            Zoznam požadovaných dokladov: žiadosť o prijatie na uvedenú pracovnú pozíciu, profesijný životopis, overená fotokópia dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní,  súhlas so spracovaním osobných údajov, zápočtový list od posledného zamestnávateľa

            Platové podmienky: základný plat 686,50 eur (podľa zákona č. 553/2003 – 1. platová trieda a 14. platový stupeň), plný úväzok

            Termín nástupu: 01.07.2022

             

            Žiadosti o zamestnanie a všetky potrebné doklady je potrebné zaslať na adresu : sekretariat@zsspojbb.sk