Novinky

          • Spojovácka noc literatúry

          • Vo štvrtok (15.6.2023) sa na našej škole uskutočnila už štvrtá Spojovácka noc literatúry. Žiaci a učitelia čítali všetkým milovníkom kníh príbehy, ktoré potešili nielen malých, ale aj veľkých. Za celý organizačný tým ďakujeme všetkým, ktorí nás prišli podporiť a tešíme sa na piatu SNL!

        • Škola v prírode 4.B, 4.C
          • Škola v prírode 4.B, 4.C

          • V termíne od 19.-23.6.2023 absolvovali naši štvrtáci Školu v prírode v Starej Lesnej. Ubytovaní boli v hoteli Forton. Navštívili množstvo krásnych miest napr.: Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, Beliansku jaskyňu, Skalnaté pleso, Štrbské pleso, Hrebienok.... Doniesli si množstvo zážitkov, utužili priateľstvá a veríme, že budú na ňu spomínať ešte dlho.

          • FOTOGALÉRIA - Viem, čo zjem

          •  

            Žiaci z 2.C v Školskom klube detí počas tohto školského roka skúšali svoje zručnosti v školskej cvičnej kuchynke. A že sa im skutočne darilo pri príprave sladkých a slaných dobrôt, či príprave pomazánok na spoločný olovrant, si môžete pozrieť v galérii...

        • Deň veteránov – stretnutie s tými, ktorí bojovali za nás
          • Deň veteránov – stretnutie s tými, ktorí bojovali za nás

          • V piatok 23. 6. sa dievčatá a chlapci z 9.B na záver projektu „Otvorený depozitár Múzea SNP“ zúčastnili zaujímavej akcie – stretnutia s veteránmi. Po vzhliadnutí sfilmovaného príbehu Vladimíra Strmeňa, ktorý vstúpil do protifašistického odboja ako 17 ročný mladík, si jeho rozprávanie vypočuli „naživo“. Takmer 95 – ročný s jasnou pamäťou prerozprával smutné zážitky a odpovedal žiakom na otázky. Bol len o dva roky starší ako oni, keď sa rozhodol brániť vlasť proti zlu. Ťažké mesiace v horách, denne v zime, o hlade, zoči – voči smrti. Ako by sa rozhodli dnešní mladí ľudia? Záver rozprávania oživil spevom a hrou na harmonike clivých i rezkých partizánskych piesní...

            V druhej časti po vzhliadnutí filmu „5. pluk – misia Afganistan“ nám nrtm. Miroslav Staník vysvetlil, prečo sa slovenskí vojaci zúčastňujú medzinárodných vojenských misií (Irak, Afganistan, Kosovo, Cyprus...). Ich úlohou je čistiť a zamínované územia, aby boli bezpečné pre civilné obyvateľstvo a zároveň cvičiť vojakov a policajtov krajiny v boji proti teroristom. Hoci naša krajina nevedie vojnu, aj oni boli denne v nebezpečenstve, stávali sa terčom útokov samovražedných atentátnikov. Napriek tomu denne pomáhali obyvateľom aj deťom, s ktorými sa podelili aj o vlastné zásoby jedla. Všetkých zarazilo číslo: ak by sa mali odmínovať všetky existujúce mínové polia (ešte aj z čias druhej svetovej vojny), pri súčasných možnostiach by to trvalo 150 rokov. Snáď najťažšie padla informácia, že najviac obetí mín sú deti. Čo viac dodať? V dnešnom svete podporovať politiku mieru a diplomacie, aby – ako povedal Vladimír Strmeň – „...nikdy viac vojny nebolo...“

            V závere akcie sa žiakom a študentom predviedli vojenskí policajti v akcii. Predstavili výzbroj a výstroj, predviedli ukážky výcviku psov a rovnako modelovú ukážku zásahu – pre žiakov veľmi zaujímavé.

          • Reportáž o úspechoch našich futbalistov

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            naši začínajúci športoví reportéri zo 6.D si pre Vás pripravili reportáž o úspechoch mladých futbalistov zo ZŠ, Spojová 14 na majstrovstvách Slovenska v Detskej futbalovej lige a na McDonald's Cupe.

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Vážení rodičia,

            v dňoch 26. 6. - 29. 6. 2023 bude vyučovanie upravené nasledovne:

            • 1. stupeň - končí vyučovanie 4.VH o 11:40 hod.
            • 2. stupeň - končí vyučovanie 5. VH o 12:35 hod.

            Činnosť ŠKD bude prebiehať v štandardnom režime.

             

            Dňa 30. 6. 2023 - Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023 a vydávanie vysvedčení.

            V tento deň končí vyučovanie o 10:00 hod.

            Obed je zabezpečený formou balíčka, činnosť ŠKD neprebieha a dieťa si rodič prevezme v čase od 10:00 do 10:30 hod.

        • Olympiáda z anglického jazyka pre 4. ročník
          • Olympiáda z anglického jazyka pre 4. ročník

          • V stredu, 14. júna, mali možnosť si svoje znalosti z anglického jazyka zmerať žiaci 4. ročníka. Žiaci svojimi schopnosťami oslnili porotu, vynikali istotou s akou komunikovali v tomto cudzom jazyku. Je motiváciou vidieť, že žiaci sa neuspokoja len s vedomosťami načerpanými v škole, ale jazykom žijú aj doma a vo voľnom čase. Veľká chvála teda patrí žiakom, ktorí sa umiestnili v rebríčku, ale aj tým, ktorí sa aktívne zúčastnili.

            1. miesto – Alan B., 4.D
            2. miesto – Martin B., 4.C
            3. miesto – Marína K., 4.B a Lesana L. S., 4.C
        • OZNAM
          • OZNAM

          • Váženi rodičia,

            v dňoch 22.6.2023 a 23.6.2023 bude upravená organinzácia vyučovania z dôvodu teoretickej a praktickej prípravy OČAP nasledovne:

            • ŠTVRTOK (22.6.2023) - 1. stupeň - vyučovanie končí 4.VH o 11:40 hod.

                                                                          2. stupeň - vyučovanie končí 5.VH o 12:35 hod.

            • PIATOK (23.6.2023) - 1. stupeň - vyučovanie končí 4.VH o 11:40 hod.​​​​​​​

                                                                     2. stupeň - vyučovanie končí 5.VH o 12:35 hod.

            Činnosť ŠKD prebieha v štandardnom režime.

        • Ocenení žiaci mestom Banská Bystrica
          • Ocenení žiaci mestom Banská Bystrica

          •  

            Oceňovanie najúspešnejších žiakov mestom Banská Bystrica za rok 2022/2023

            14. jún bol významný deň. Významný najmä pre žiakov našej školy, ktorí boli nominovaní na ocenenie  primátorom mesta BB za ich aktívnu prácu, úspechy vo vedomostných, športových, či umeleckých súťažiach, alebo za prejavenie svojho talentu. 

            Za našu Základnú školu, Spojová 14 získali toto významné ocenenie žiaci:

            • za aktívnu prácu, výborné vzdelávacie výsledky, výborné umiestnenia vo vedomostných a umeleckých súťažiach žiačku Dianu A. z 9. B triedy
            • za organizačný talent, angažovanosť v žiackom parlamente, školských a dobrovoľníckych aktivitách bol navrhnutý a ocenený Alex. L. z 9. B triedy
            • za športové výkony ocenili žiaka, ktorý reprezentuje nielen školu, ale aj celé Slovensko - Šimona B.z 9.C triedy
            • futbalový tím chlapcov a dievčat z 3. - 4. ročníka, ktorí reprezentovali školu na futbalových súťažiach počas celého roku - finále McDonald cup-u, finále Detskej futbalovej ligy mesta BB a získali ďalšie ocenenia

            Všetkým oceneným žiakom a žiačkam blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov na ich ďalšej ceste.

        • Slávik Slovenska 2023
          • Slávik Slovenska 2023

          • V piatok, 9. júna, naši víťazi dvoch kategórií predviedli svoje spevácke umenie v krajskom kole celoštátnej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2023.

            Priestormi  Konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici sa rozoznievali melódie slovenských ľudových piesní. V krajskom kole súťaže Slávik Slovenska sa predstavili najlepšie spevácke talenty aj so svojím hudobným sprievodom. Slovenská ľudová pieseň v interpretácii našich žiakov E. Koštialovej (8.roč.) a M. Pokoša (1.roč.) potešila srdcia všetkých divákov a oslovila aj hlasy poroty. Na akordeóne ich sprevádzal M. Pružinec (8. roč.)

            Emka v silnej konkurencii vo svojej kategórii získala krásne 3. miesto. Mirko si medzi najmladšími spevákmi vyspieval 1. miesto s postupom do finálového celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v budove Slovneského rozhlasu v Bratislave.

            Našim oceneným gratulujeme, ďakujeme za vyníkajúcu reprezentáciu školy a želáme úspešné FINÁLE!

        • JAZYKY SÚ BRÁNOU DO SVETA
          • JAZYKY SÚ BRÁNOU DO SVETA


          • Jazykové vzdelávanie je neodmysliteľnou súčasťou moderného školstva.
            Ovládať cudzie jazyky pomáha žiakom k lepšiemu začleneniu sa do života spoločnosti a dáva príležitosť aj k neskoršiemu uplatneniu sa na trhu práce.
            Už v šiestom ročníku majú žiaci možnosť rozhodnúť sa pre druhý cudzí jazyk, rozšíriť svoje jazykové znalosti a zvýšiť svoju flexibilitu pri získavaní informácií a poznávaní cudzích kultúr.
            Sekcia nemeckého jazyka aj tohto roku pripravila súťaže pre svojich žiakov, ktoré preverili nielen ich vedomosti, ale aj kreativitu, nápaditosť, dôslednosť a chuť ďalej pracovať na rozvíjaní svojich jazykových zručností.
            Dňa 24. 5. 2023 sa pre žiakov 8. a 9. roč. uskutočnila olympiáda v NEJ, v ktorej sa na popredných miestach umiestnili nasledovní žiaci:
                                                    1.m – Ema V. 8. D
                                                    2.m – Tomáš M. 9. B
                                                    3.m – Natália Š. 8. A a Maroš K. 9. C
            Tohtoročnou novinkou bola súťaž – Prekladateľstvo a tlmočenie NEJ/ANJ, ktorá sa konala 31. 5. 2023 a bola určená pre žiakov 8. a 9. roč. K najúspešnejším v tejto súťaži patrili :
                                                     1.m – Ema V. 8. D
                                                     2.m – Natália B. 8. D
                                                     3.m – Natália Š. 8. A
            Začiatočníci, žiaci 7. roč., mali možnosť zapojiť sa do nemeckého kvízu, ktorý sa konal 6. 6. 2023 a jeho víťazmi sa stali :
                                                    1.m – Viktória K. 7. A a Šimon V. 7. D
                                                    2.m – Laura Š. 7. C a Matej M. 7. B
                                                    3.m – Laura B. 7. C
            Všetkým zúčastneným chceme my, vyučujúce NEJ, popriať veľa zdaru a pekných chvíľ pri osvojovaní si jazykových zručností. Prajeme im hlavne veľa trpezlivosti a vytrvalosti, ktorú k tejto činnosti potrebujú, aby sa im podarilo otvoriť si čo najviac pomyselných brán k životným príležitostiam a naplniť si tak svoje túžby, sny a predsavzatia.

        • 4. C: Beseda s pracovníkmi HaZZ
          • 4. C: Beseda s pracovníkmi HaZZ

          • Žiaci 4.C absolvovali prednášky a besedy v rámci preventívno-výchovnej činnosti Okresného riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici, na ktorých sa zdôrazňovala najmä prevencia a predchádzanie vzniku požiarov. Rozdelené boli do dvoch častí a to: prezentácia a praktická ukážka. Prezentácia obsahovala témy : Oheň – pomocník aj nezbedník, Bezpečne v prírode a Evakuácia osôbŽiaci si v rámci praktických činností vyskúšali zásahový odev a tiež prácu s hasiacim prístrojom.

            Ďakujeme za spoluprácu a veríme, že takéto akcie majú svoj význam.

        • Literárna exkurzia v Martine
          • Literárna exkurzia v Martine

          • 6. júna sa žiaci 9. ročníka zúčastnili literárnej exkurzie v Martine, kde navštívili Maticu slovenskú a Národný cintorín. Žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií súvisiacich s históriou tohto strediska slovenskej kultúry a spoznali mnoho významných dejateľov. Žiaci sa dozvedeli, že jej cieľom bolo vždy rozvíjanie a upevňovanie slovenského vlastenectva, prebúdzanie národného povedomia Slovákov a pestovanie túžby po poznaní národných dejín, kultúry a vzťahu k národným tradíciám.

            Na Národnom cintoríne spoznali miesto posledného odpočinku mnohých významných osobností slovenského života. Dozvedeli sa, že bol založený koncom 18. storočia a až oveľa neskôr bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Svoj celonárodný význam si získal v druhej polovici 19. storočia, keď bola starostlivosť oň zverená Matici slovenskej.