Novinky

        • Po stopách minulosti...
          • Po stopách minulosti...

          • Po stopách minulosti sa na záver školského roka vybrali žiaci 8.B a 5.A. Naše kroky viedli najskôr na
            cintoríny v meste. Sú v nich pochované osobnosti, ktoré významným spôsobom zasiahli do diania
            nielen  mesta, ale ovplyvňovali kultúrne , politicky a spoločensky bytie žien a mužov. O histórii mesta
            sme sa veľa dozvedeli aj od pani lektorky v Matejovom dome.
            T.Č.;D.O.;A.L. 

        • Slávnostné ukončenie šk. roka 2021/2022
          • Slávnostné ukončenie šk. roka 2021/2022

          • Vo štvrtok - 30. júna - bude prebiehať slávnostné odovzdávanie vysvedčení a následne rozlúčka s našimi deviatakmi, ktorým prajeme v ich ďalšom štúdiu veľa úspechov.

            Všetkým želáme krásne leto, plné oddychu a pohody.

            Koniec vyučovania - 10.30 hod., žiaci prihlásení na obed v ŠJ si môžu prevziať obedový balíček.

            ŠKD v tento deň nie je v prevádzke.

          • THURZOV DOM

          • Len pár dní pred ukončením školského roka dostali žiaci 3.B ponuku navštíviť Thurzov dom /Stredoslovenské múzeum/ a jeho stálu expozíciu. Odniesli si množstvo informácií a zážitkov, za ktoré ďakujeme našej mamičke p. V. Luptákovej, ktorá nás previedla dejinami veľmi pútavým spôsobom.

             

        • Čitateľský maratón 2022
          • Čitateľský maratón 2022

          • Celoslovenský detský čitateľský maratón „ČÍTAJME SI...“ je aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami a školami chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc.

            Minulú stredu, 22.06.2022, sa v škole uskutočnil ČITATEĽSKÝ MARATÓN. V dopoludňajších hodinách sa striedali žiaci všetkých ročníkov v našej Otvorenej študovni a v Čitárni, aby si spolu čítali. Mohli si priniesť vlastné knihy alebo si vybrať z ponuky školskej knižnice. Každý čitateľ dostal záložku do knihy ako poďakovanie, že sa zúčastnil tejto krásnej akcie a zároveň sa podpísal na plagát ako účastník. Podpísané plagáty budú súčasťou školskej knižnice a môžete si ich pri návšteve školskej knižnice popozerať.

            Do Čitateľského maratónu sa zapojilo 217 žiakov našej školy, hoci záujemcov by bolo ešte ďaleko viac.

            Súčasne prebiehala aj akcia Prestávkový maratón s knihou. Žiaci mali možnosť čítať cez prestávky svoje obľúbené knihy a anonymný revízor určil za najaktívnejšie triedy – 3.A z I. stupňa a 5.E z II. stupňa.

            Všetkým zúčastneným zo srdca ďakujeme, že sa spoločne podieľali na 13. ročníku čitateľského maratónu „ČÍTAJME SI...“

          • Štyri ročné obdobia v prírode – školský výlet – Kvačianska dolina – Mlyny Oblazy

          •  

            Dňa 20. júna 2022 sa 4 triedy našej školy vybrali na školský výlet obdivovať krásy Liptova. Žiaci 5.B, 7.A, 7.C a 7.D po 9:00 vstúpili z obce Kvačany do krásnej krasovej Kvačianskej doliny vo východnej časti Chočských vrchov. Horský chodník bol síce miestami strmý, ale voňavý les a pôsobivé výhľady na skalné útvary a pohľady do hlbokej rokliny potoka Kvačianka boli odmenou za vynaloženú námahu.

            V hornej časti doliny sme v lokalite Oblazy obdvivovali dva drevené vodné kolesové mlyny, ktoré sú technickými pamiatkami. Lávkou ponad Kvačianku sme sa dostali k dolnému Brunčiakovskému mlynu. Prezreli sme si Brunčiakovský mlyn s pílou, ktorý je vďaka dobrovoľníkom zrekonštruovaný a v prevádzke. Nachádza sa v ňom expozícia mlynárskej techniky. Pri mlynoch sme si oddýchli, osviežili sme sa v chladnej vode Kvačianky a vydali sme sa na spiatočnú cestu.

            Výlet sa nám veľmi páčil a tento krásny kút prírody zanechal v nás veľmi silné dojmy. Opäť sme mali možnosť presvedčiť sa, aká dokáže byť sila vodného toku pri modelovaní krajiny a ako vodnú energiu dokáže človek využívať pre svoj život.

            Ďakujeme za krásny výlet

            Žiaci 7.A

            Nasledovné fotografie pre vás pripravil Šimon H. zo 7. C:

          • Futbalový krúžok

          • Úspešne sme ukončili Futbalový krúžok pod vedením p. učiteľa Koctúra a p. učiteľky Niklovej. Všetkým našim šikovným futbalistom ďakujeme a prajeme krásne prázdniny.

        • Školský výlet - Zvolen
          • Školský výlet - Zvolen

          • Školský rok sa nezadržateľne chýli ku koncu a preto sa triedy 6.B a 9.A rozhodli dňa 16.6.2022 navštíviť Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene. Náš deň sa začal veselou cestou vláčikom do Zvolena, kde nás pani učiteľka Birmonová previedla námestím a poukazovala nám zaujímavé miesta, ktoré stoja za návštevu tohto krásneho mesta (Divadlo Jozefa Gregora Tajovského či Zvolenský zámok).

            Veľmi sa nám páčil hashtag ZVOLEN, pri ktorom sme sa samozrejme museli odfotiť. Neskôr sme sa presunuli do múzea, v ktorom sme sa dozvedeli o tom, ako žila rodina Ostrolúckych a dokonca sme mali možnosť vidieť aj samotný denník Adely Ostrolúckej. Prezreli sme si typické nástroje drevárskych remesiel ako stolárstvo, tesárstvo či dlabanie. Na konci nás čakala sladká odmena v podobe zmrzliny a veselá cesta späť do Banskej Bystrice vlakom. Ďakujeme pani učiteľke Luptákovej za fotodokumentáciu a pani učiteľke Birmonovej za zorganizovanie tohto pekného dňa.

        • Beseda o Kazachstane
          • Beseda o Kazachstane

          • Dňa 10. 6. sa vo VKMK na Fončorde uskutočnila zaujímavá beseda so študentkami z Kazachstanu. Dievčatá si pre žiakov 7. C pripravili zábavné, ale aj poučné aktivity a originálnym spôsobom nám predstavili svoju krajinu.

            „Pripravili si pre nás aj prezentáciu v slovenskom jazyku. Zahrali sme sa hry s tradičným kazašským klobúkom a ochutnali sme ich tradičné jedlo (niečo ako naše šišky) s čajom, ktorý podávali v ručne maľovaných šálkach. Bolo to pekné a zaujímavo strávené dopoludnie v neďalekej knižnici.“ Adriana Š.

            „Na Kazachstane sa mi najviac páči ich kultúra. Všetky tradície si uchovávajú dodnes.“ Ema K.

            „Páčilo sa mi to, že nás občerstvili ich tradičným pečivom a čajom.“ Šimon H.

            „Bolo super, ako sme si navzájom vymieňali info o svojej krajine. Zaujímavé bolo, ako sme museli hádať, ktorý hudobný nástroj počujeme.“ Tobias S.

            „Hrali sme tam aj ich hru, veľmi mi to pripomínalo detstvo.“ Lujza B.

            „Bol to veľmi príjemne strávený čas. A konečne ma nejaká beseda bavila.“ Katarína Z.

            „Som rada, že som tam bola. Bolo to niečo nové a mala som šancu bližšie spoznať ďalšiu krajinu.“ Ela O.

            „Táto beseda sa mi veľmi páčila. Taktiež nám pomohla v plánovaní našej dobrodružnej cesty okolo sveta.“ Matúš K.


             

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 14. 6. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Najlepší tretiaci a štvrtáci súťažili v samostatných kategóriách. Žiaci si zmerali svoje „sily“ pri čítaní  anglických kníh, milo prekvapili rozprávačským talentom pri náhodne vybranej téme a nestratili sa ani pri kladení otázok svojim „súperom“. Všetkým zúčastneným prajeme, aby naďalej rozvíjali svoje jazykové schopnosti a víťazom srdečne blahoželáme!

          • Španielčina trochu inak

          • V závere školského roka sa na hodinách španielskeho jazyka učilo trochu inak. Pokúsili sme sa načrieť do gastronómie Španielska a uvarili sme si zemiakovú tortillu.

        • OLYMPIJSKÝ FESTIVAL DETÍ
          • OLYMPIJSKÝ FESTIVAL DETÍ

          •  

            Dňa 16.6.22 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili Olympijského festivalu detí mesta Banská Bystrica, ktorý sa uskutočnil v Podlaviciach za účasti žiakov zo ZŠ Moskovská a ZŠ JGT Podlavice. Naši žiaci boli veľmi úspešní nielen v individuálnych disciplínach / skok, beh/ ale priniesli všetky štyri víťazné poháre z kolektívnych disciplín – futbal, vybíjaná, štafetový beh 1.-2. roč. a 3.-4. roč. Navzájom sa neustále podporovali, povzbudzovali a tešili sa z úspechov svojich kamarátov. Všetkým zúčastneným športovcom srdečne blahoželáme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších športových úspechov.


             

          • KERAMICKÉ DIELNE

          • Na vyučovacom predmete Technická výchova žiaci 5. C a 5. E triedy mali možnosť rozvíjať svoje zručnosti a tvorivosť aj pri práci s hlinou. Dve hodiny sústredenia, majstrovania a zábavy sa vyplatili a výsledkom boli všetci milo prekvapení.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            v stredu - 22.6.2022 - bude upravená organizácia vyučovania nasledovne:

            • pre žiakov 1. stupňa končí vyučovanie o 12:35 h
            • pre žiakov 2. stupňa končí vyučovanie o 12:35 h

            Činnosť ŠKD a stravovanie v ŠJ bude prebiehať v bežnom režime.

          • Aktualizované: Športové úspechy našich žiakov

          • Som rád, že sa naša športová rodina rozrastá o ďalších a ďalších športovcov, a aj vďaka nim môže Banská Bystrica hrdo niesť titul mesto olympijských víťazov,“ povedal pán primátor J. Nosko nedávno počas slávnostného oceňovania športovcov mesta Banská Bystrica.

            V kategórii Športový kolektív sa umiestnil aj ŠK BCF DUKLA, ktorého členom je aj náš žiak Šimon B. z 8. C. Šimon bol úspešný aj vo finále celoslovenskej Žiackej chodeckej ligy, kde obsadil krásne 4. miesto. Srdečne gratulujeme!

            Týmto však športové úspechy našich žiakov nekončia.

            Mladší žiaci ŠVK Tatran B.Bystrica obsadili na finálovom turnaji v Ružomberku 3. miesto a získali bronzové medaily. 

            V zostave sú aj žiaci ZŠ Spojová :

            P. Trnovec - kapitán a člen najlepšej 6tky turnaja

            O. Soták

            R. Obrtanec
            Aktualizované 17. 6. 2022:

            Úspešných športovcov – gymnastov nájdeme v 8. A triede. Žiaci Peter K. a Sebastián S. sa 2. – 5. júna zúčastnili 53. ročníka Šalamúnovho memoriálu v Slovinsku, v Maribore. Peter sa pri reprezentácii Slovenska v kategórii JUNIOR umiestnil celkovo na 4. a Sebastián na 5. mieste.

            Vo finále- juniorská kategória Peter K. obsadil úžasné 2. miesto na gymnastickom koni.

            Aj Jakub K. zo 7. A bol úspešný. Na atletickom mítingu, ktorý sa konal 17. 6. v Bratislave, obsadil v štafete krásne 3. miesto.


            Našim žiakom srdečne gratulujeme.

          • Beseda s kriminalistom

          • Do našej školy zavítal významný hosť – Matej Snopko, bývalý kriminalista. Témou besedy bola aktuálna situácia v spoločnosti – šikanovanie.

          • Exkurzia Pribylina

          • Žiaci 7. D a 5. B sa na konci mája zúčastnili exkurzie Štyri ročné obdobia, počas ktorej navštívili Múzeum liptovskej dediny Pribylina, previezli sa historickým vláčikom od depa železničky až po expozíciu ľudovej architektúry. Navštívili sme aj vodné dielo na strednom Liptove - Liptovskú Maru.