Novinky

        • EXKURZIA DO OSVIENČIMU
          • EXKURZIA DO OSVIENČIMU

          •  

            Exkurzia do Osvienčimu

            So žiakmi 9. ročníka sme mali jedinečnú príležitosť zúčastniť sa exkurzie do Osvienčimu, miesta, ktoré výrazne zasiahlo do histórie ľudstva. Cestou sme cítili hlboký rešpekt a úctu voči pamiatke, ktorá nás vedie k zamysleniu nad temnou stránkou dejín, a to aj vďaka odbornému výkladu, ktorý sme dostali.

            Osvienčim je synonymom pre utrpenie a hrôzy holokaustu, ktorý viedol k smrti miliónov nevinných ľudí počas druhej svetovej vojny. Po príchode sme sa ocitli pred bránou koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ktorý bol svedkom neľudských zločinov a prenasledovania v období nacistického Nemecka.

            Prešli sme viaceré časti  tábora, vrátane barakov, kde boli väznení a mučení nevinní ľudia. Videli sme miesta, kde boli zhromažďovaní a následne odvádzaní do plynových komôr. Atmosféra bola prenikavá a ťažká, pripomínala nám, že sa na tomto mieste dialo niečo, čo by sa už nikdy nemalo zopakovať.

            Jedným z najsilnejších okamihov exkurzie bolo pristavenie sa pri vitrínach s osobnými predmetmi a s vlasmi obetí. Tu sme si uvedomili, že každý predmet, každý kufor, každá hračka mali svoj príbeh.

            Osvienčim nás postavil pred otázky, ktoré si musíme klásť ako súčasná generácia. Ako môžeme zabezpečiť, aby sa takéto hrôzy už nikdy neopakovali? Ako môžeme prispieť k svetu, v ktorom panuje vzájomná úcta a porozumenie?

            Exkurzia do Osvienčimu bola náročným, no nevyhnutným zážitkom. Vyzvala nás, aby sme sa zamysleli nad našou zodpovednosťou voči ľudstvu a pozreli sa na to, ako môžeme aktívne prispieť k budovaniu lepšieho sveta. Je to výzva, ktorá nesie na pleciach váhu histórie, no zároveň nám otvára cestu k budúcnosti založenej na súdržnosti, tolerancii a ľudskosti.

            Autor fotografií: Lukáš K.

             

        • Hlas detí je dôležitý
          • Hlas detí je dôležitý

          • To, čo často nevidíme a nevnímame, neznamená, že neexistuje. Medzi javy, ktoré sú zdanlivo ,,neviditeľné", patrí aj násilie na deťoch. Môžeme sa s ním vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať. Preto sa aj naši žiaci zapojili do projektu Bubnovačka - ,,Aby bolo deti lepšie počuť!" Podujatie má upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            20.11.2023 sme symbolicky bubnovali a pripomenuli si, že hlas detí je dôležitý.

            Ako sa žiaci cítia, mali možnosť vyjadriť na nástenkách, kde znázorňovali svoje pocity formou smajlíka. Triednické hodiny učitelia venovali aj aktivitám s touto tematikou.

            Okrem toho sa bubnovačky v našej škole zúčastnili aj zamestnanci Centra sociálnych služieb KA, ktorí odprezentovali myšlienku preventívneho programu KOZMO a jeho dobrodružstvá, prostredníctvom ktorého dokážeme s deťmi zážitkovou formou hovoriť o témach násilia a šikany.

            Zostrih z priebehu našej bubnovačky môžete vidieť v tomto videu.


             

             

          • Zväčšenina

          • Žiaci šiesteho ročníka na hodinách VYV pracovali s mierkou a proporciami. Ich úlohou bolo zväčšiť na výkres formátu A4 výrez zo zadaného obrázka. Mali sa zamerať len na obrysové línie a následne výkres dotvoriť podľa vlastnej fantázie. 

          • Korčuliarsky výcvik 2. ročníka

          • V dňoch od 6.11. do 10.11. 2023 sa druháci zúčastnili korčuliarskeho výcviku. Neistý začiatok v prvý deň sa premenil na skvelé výkony a posledný deň sa odohrávali aj hokejové zápasy. Právom si každý zaslúžil certifikát za úspešné absolvovanie korčuliarskeho výcviku.

        • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • u

            Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov a je každoročne vyhlasovaná a organizovaná ako postupová súťaž.

            Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            Dňa 17. októbra 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktorej sa zúčastnilo 37 žiakov 8. a 9. ročníka. Našu školu pôjde do okresného kola reprezentovať Terezka T. z 9. B, ktorá sa stala víťazkou školského kola. Budeme jej držať palce.

        • OZNAM pre rodičov
          • OZNAM pre rodičov

          • Vážení rodičia,

            dňa 16. novembra 2023 sa v našej základnej škole pre všetkých žiakov 1. aj 2. stupňa opäť uskutoční "Deň rozvíjania finančnej gramotnosti". Z tohto dôvodu bude upravené vyučovanie nasledovne:

            • pre žiakov 1. stupňa trvá vyučovanie do 12.35 hod.
            • pre žiakov 2. stupňa trvá vyučovanie do 13:30 hod. a odpadáva 7.VH

            Krúžková činnosť prebieha podľa pokynov vedúceho KČ, činnosť ŠKD je v pôvodnom režime. 

             

        • Regionálne majstrovstvá žiakov a žiačok v šachu
          • Regionálne majstrovstvá žiakov a žiačok v šachu

          • Dňa 8.novembra 2023 sa uskutočnili v CVČ Havranské 9 Školské majstrovstvá žiakov a žiačok ZŠ v zrýchlenom šachu.

            Našu školu výborne reprezentovali žiaci: Teodor Ď., 7.C, Samuel K., 9.A, Martin S., 2.A, Branislav Ch., 3.A, Viktória S., 7.C, Simona M., 8.C

            V okrese BB získal 3. miesto medzi žiakmi Teodor Ď. a medzi žiačkami získala 3. miesto Viktória S. Pre našu školu vybojovali tiež 3. miesto v kategórii družstiev.

            Všetkým žiakom ďakujeme a Teodorovi s Viktóriou želáme veľa úspechov v krajskom kole.

          • Koľko lásky sa zmestí do jednej krabice

          • Aj tento rok sa s radosťou zapájame do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Spoločne vytvoríme krabičky plné lásky, potešíme seniorov a prinesieme im radosť v predvianočnom období. Sme vďační, že máme možnosť viesť naše deti k ľudskosti, dobrovoľníctvu a k úcte k starším.

        • Spoznaj mesto v ktorom žiješ...
          • Spoznaj mesto v ktorom žiješ...

          • Dňa 24. októbra žiaci piateho ročníka opäť vyrazili na poznávaciu a pátraciu dejepisnú exkurziu po Banskej Bystrici. Nebolo to len o návšteve múzeí, ale aj po potulkách ulicami mesta, ktoré žiakom odhalili svoje zaujímavé historické zákutia.  

            Žiaci navštívili aj expozíciu múzea Matejovho domu a Thurzovho domu. Počas dňa pracovali v tímoch, vzájomne si pomáhal a učili sa riešiť problémové úlohy spojené s históriou nášho mesta. Vizitkou každého tímu bol pracovný list plný úloh a otázok a už teraz sa tešíme na projekty, ktoré si o krásach Banskej Bystrice piataci pripravia.

        • Beseda s Veronikou Homolovou Tóthovou
          • Beseda s Veronikou Homolovou Tóthovou

          • Naši deviataci sa v piatok 27. 10. stretli s redaktorkou, režisérkou, dokumentaristkou Veronikou Homolovou Tóthovou, autorkou kníh Mengeleho dievča a Mama milovala Gabčíka. Pozreli sme si jej najnovší dokumentárny film Hľadanie spomienok, ktorý nás previedol pohnutým životom pani Agi, ktorá vo veku našich štvrtákov v roku 1944 musela so svojimi rodičmi opustiť rodný dom, prišli o všetok majetok a ukrývali sa v horách. V koncentračnom tábore nenávratne stratila svojho ocka, s mamkou sa dočkali oslobodenia v koncentračnom tábore Terezín. Rozprávali sme sa o okolnostiach vzniku filmu, o tom, čo sa z učebníc ani encyklopédií nedozvieme.

        • Chceš sa dozvedieť viac o svojich učiteľoch?
          • Chceš sa dozvedieť viac o svojich učiteľoch?

          • Dávame ti možnosť prostredníctvom časopisu ÚLET. Je to veľmi jednoduché. Počas mesiaca november môžeš svoje otázky vkladať do krabice, ktorá je umiestnená pri vchode A. Nezabudni napísať, ktorému učiteľovi je otázka adresovaná. Odpovede na najzaujímavejšie otázky budú zverejnené v časopise ÚLET č. 1.

          • Preventívna prednáška "Čo hrozí našim deťom"

          • 25. októbra 2023 sme mali možnosť privítať na pôde školy PhDr. M. Mikuláša (referent mesta Banská Bystrica, oddelenie školstva a mládeže), ktorý pripravil zaujímavú prednášku týkajúcu sa drogovej prevencie. Bola určená predovšetkým rodičom žiakov našej školy.

            Rodičia sa okrem iného dozvedeli bližšie informácie o automatoch na omamné látky, ktoré doposiaľ nepodliehajú zákonom, t.j. na rozdiel od okolitých štátov nie sú na zozname zakázaných. Automaty na látky ako HHC, HHC-P a pod. sú ďaleko nebezpečnejšie a nemáme k ním bližšie informácie a ani štúdie. Pokiaľ nebudú zakázané zákonom a nebudú zaradené do „Zoznamu zakázaných látok,“ nie je možné ich akokoľvek obmedziť, pretože právne obchádzajú zákon tým, že sa predávajú ako suveníry na zberateľské účely. Automaty neoverujú vek a ani občiansky preukaz...

            To, že látky u nás nie sú zakázané, teda neznamená, že sa v účinkoch nezhodujú s niektorými látkami zaradenými na zoznam omamných a psychotropných látok, ktoré sú návykové.

            Ďakujeme za veľký záujem zo strany rodičov a prejavenú dôveru. 

        • ,,Kto má zdravie, má nádej, kto má nádej, má všetko..."
          • ,,Kto má zdravie, má nádej, kto má nádej, má všetko..."

          • Mesiac október môžeme označiť za mesiac duševného zdravia, počas ktorého sme aj my rozprúdili rozpravu o duševnom zdraví.

            Duševné zdravie je stav pohody, v ktorom jednotlivec môže uskutočniť svoje schopnosti, vie zdolávať stresové situácie bežného života, vie produktívne pracovať a vie prispievať do života spoločnosti.

            10. októbra sme si pripomenuli Svetový deň duševného zdravia. Získali sme informácie o tom čo duševné zdravie je a čo robiť a na koho sa obrátiť, keď je toho na nás už priveľa. Predstavili sme si typy, ako môže každý jeden z nás prispieť ku svojej osobnej pohode. Diskutovali sme o mýtoch duševného zdravia. Okrem toho žiaci spoznali techniku 5-4-3-2-1 ktorá nám napomáha k ,,uzemneniu sa,, pri nepríjemných pocitoch a tiež 12 krokov duševného zdravia, ktoré sú dôležité pre udržanie a posilnenie duševného zdravia.

            ,,Opri sa o mňa bude ti dobre, svet bude krásny a nebo modré...

            opri sa o mňa zabudneš na to že občas býva na cestách blato"

            Pri počutí týchto slov z piesne známej kapely sme si mali môžnosť pomyslieť na to, či je niekto v našom živote práve ten, na koho sa vieme obrátiť, keď to potrebujeme...

            Maťo, Naty, Peťa, Paulínka - tieto a mnoho ďalších osôb sme uviedli ako tých, ktorí nám pomáhajú, keď sa necítime dobre.

            Vytvorili sme tak spoločné dielo v podobe plagátu s osobami, ktoré sú pre nás v našich životoch dôležité.

            Pretože... ,,Človeku je vtedy dobre, keď sa má o koho oprieť..."

             


             

          • Výtvarné práce - Týždeň zdravej výživy

          • Týždeň zdravej výživy na našej škole sme podporili aj na hodinách výtvarnej výchovy. Žiaci 5., 6. a 7.ročníka vytvorili práce s témou ovocia, zeleniny, ale aj mliečnych výrobkov.

             

          • Keď ťa učenie baví

          • Pracovať s atraktívnym zadaním, uchopiť tému sebe vlastným spôsobom, mať možnosť výberu,  získať ku práci partnera, s ktorým si rozumieš, dôkladne sa na prácu pripraviť a rozvíjať korektnú argumentáciu - aj takto pracujú naši štvrtáci.

             

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

          • 24. 10. 2023 sa naši deviataci zúčastnili podujatia BURZA stredných škôl BBSK, ktorého cieľom bolo prezentovať všetky prihlásené stredné školy v Banskobystrickom kraji.

            Žiaci, ale aj ich rodičia sa prostredníctvom pripravených príspevkov mohli dozvedieť viac o možnostiach štúdia na konkrétnych stredných školách, podmienkach prijatia, priebehu prijímacích skúšok aj o následnom uplatnení.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • Zdravá výživa, správna životospráva, prevencia proti chorobám... aj toto sú témy Týždňa zdravej výživy  16.10. – 20.10..

            Žiaci sa naučili, ktoré potraviny sú na základni potravinovej pyramídy a teda sú veľmi zdravé a mali by sa konzumovať denne. Základné informácie o význame pohybu pre naše telo, dôležitosti oddychu, striedaní pasívneho a aktívneho oddychu a vyhýbaní sa stresu. Tiež o význame spánku a o pozitívnom vplyve dodržiavania pitného režimu.

            V triedach sa počas tohto týždňa zapojili prezentáciami, projektami, aktivitami a výkresmi k týmto témam. Výsledkom je krásna výstava prác na tému Zdravá výživa  v priestoroch prvého stupňa. Týždeň zdravej výživy sme zakončili ŽLTÝM DŇOM a tak sme oslávili aj 21. október SVETOVÝ DEŇ JABLKA.

        • Kvizkids v Alliance Française
          • Kvizkids v Alliance Française

          • Dňa 16. októbra sa už tradične naši francúzštinári 7. a 8. ročníka zúčastnili 13. ročníka vedomostno-zábavného kvízu Kvizkids, ktorý sa konal v Alliance Française v Banskej Bystrici. Účasť tohto roku bola rekordná, zúčastnilo sa cez 100 žiakov, a súťažilo 19 tímov z rôznych bystrických základných škôl. Z našej školy sa nazbierali až 4 tímy nadšencov, pre ktorých je vždy motiváciou prísť do kontaktu s francúzštinou aj touto formou a otestovať si svoje vedomosti v kruhu rovesníkov. Všetkým zúčastneným prajeme veľa ďalších úspechov, chuti a elánu spoznávať tento cudzí jazyk.

          • Medzinárodný deň stromov + súťaž

          •  

            20. októbra sa konal Medzinárodný deň stromov. Jeho myšlienka je však aktuálna počas celého roka. Prečítajte si nasledujúce zaujímavosti a zapojte sa do súťaže.

             

            Význam stromov pre život na našej planéte je obrovský.  Práve kvôli ich nezastupiteľným funkciám v prírode si ich každoročne pripomíname. Cieľom tohto dňa je podporiť záujem spoločnosti o stromy. Všímať by sme si pritom mali nielen jednotlivo rastúce stromy v parkoch, záhradách či sadoch, ale najmä tie, ktoré tvoria lesné spoločenstvá. Práve lesy sú totiž popri riasach v oceánoch najväčšími producentmi kyslíka na Zemi a v prípade, že sú zdravé, efektívne regulujú teplotu a vlhkosť krajiny.

             

            Myšlienka Dňa stromov, vznikla pôvodne v 19. storočí v americkom štáte Nebraska v hlave J. Sterling Mortona. Bol zástancom myšlienky, že prítomnosť stromov v okolí zlepšuje klímu aj pôdne vlastnosti a tieto informácie šíril prostredníctvom novín aj medzi širokú verejnosť, pretože bol novinár. Nezostal však len pri písaní článkov, ale navrhol zorganizovať „deň stromov“, do ktorého sa mohol zapojiť každý, kto mal chuť vysadiť stromčeky vo svojom okolí. V rámci tejto akcie bolo vysadených v štáte Nebraska viac ako 1 milión stromov. Postupne sa myšlienka osláv Dňa stromu rozšírila do celého sveta.

             

            Ako je na tom Slovensko? Stromy v súčasnosti pokrývajú viac ako 41 percent územia republiky.

             

            Ako je na tom naša škola? Naša škola sa nachádza v staršej časti mesta, preto nemáme núdzu o zeleň v okolí. V blízkosti školy rastú krásne listnaté aj ihličnaté stromy ako sú lipy, pagaštany, smreky, borovice, jablone, javory... Na lúke medzi školou a blízkym zdravotným strediskom sú vysadené rôznorodé stromy s edukačnými tabuľkami. Stačí len chodiť s otvorenými očami, nie s telefónom v ruke a uvidíme okolo seba malý raj.

             

            Vedeli ste, čo dokáže jeden strom?

            • vyrobiť kyslík pre 10 ľudí

            • dokáže ročne pohltiť 150 kilogramov oxidu uhličitého

            • Schopnosť stromu ochladzovať vzduch sa vyrovná desiatim zapnutým klimatizáciám

            • denne vyprodukovať približne 1.000 l kyslíku a odparí 100-400 litrov vody

            • 1 ha lesa dokáže za rok odobrať z atmosféry 33 ton prachu

            • spevňuje pôdu svojimi koreňmi

            • udržuje vodu v pôde

            • zlepšuje kvalitu vzduchu

            • vyrovnáva teplotné extrémy (chladí, tieni, zvlhčuje)

            • znižuje hluk

            • utvára krajinu

            • je útočiskom pre vtáky a hmyz

            • je celým ekosystémom pre mnoho živočíchov a rastlín, ktorým poskytuje potravu

            • jeden strom poskytne za 50 rokov ľuďom služby v hodnote 280 tisíc eur (produkcia kyslíku, recyklovanie vody a regulácia vlhkosti, odstraňovanie prachu, produkcia proteínu, poskytovanie útočísk pre zvieratá, zabraňovanie erózie atď

            • je prirodzený vetrolam a pri obydlí znižuje tepelnú únikovosť o 20 až 50%

            • poskytuje cenné drevo

            • uvoľňuje liečivé aromatické látky a poskytuje prírodné lieky (listy, ihličie, kvety, plody, kôru)

            • má estetický význam

            • niektoré druhy stromov uvoľňujú prírodné antibiotiká, ktoré hubia nebezpečné choroboplodné zárodky

            • zabraňuje rýchlemu odtoku zrážok a vzniku povodní

            STROM JE PRIATEĽ, ÚTECHA, POMOCNÍK, UČITEĽ, LEKÁR A RADCA


             

             

             

            Ako stromy a lesné ekosystémy, ktoré tu ešte máme, účinne ochrániť?

             

            Záchrana stromov na Zemi stojí v prvom rade na presvedčení a dlhodobej aktivite každého z nás.
            Čo môžete robiť, aby ste lesu a stromom prospeli?

             

            1. Vysádzajte nové stromy

            2. Vzdelávajte sa. Zbierajte poznatky o lesoch, ich význame a hrozbách, ktorým čelia. Buďte pre druhých príkladom.


             

            3. Obmedzte vo svojom jedálničku hovädzie mäso, sóju, necertifikovaný palmový olej a ďalšie produkty pochádzajúce z tropických oblastí. Pri nákupe potravín majte vždy na mysli, odkiaľ pochádzajú a ako ich vyrábajú.


             

            4. Navštevujte často lesy, buďte v kontakte so stromami. Prospeje to nielen vášmu zdraviu, ale vytvoríte si tak aj pevný vzťah k prírode okolo vás. Spoločnosť sa dnes od stromov oddeľuje, ľudia trávia viac času pri počítačoch ako na čerstvom vzduchu. Ak chcete svoj život obohatiť, choďte každý deň aspoň na hodinu do prírody. Urobte si piknik, venujte sa turistike, pozorujte život v lese. Uvidíte sami, ako vám to prospeje.


             

            5. Podeľte sa o svoju lásku k lesu a stromom s ostatnými. Jednou z hlavných príčin ničenia lesov je nevedomosť. Šírte medzi ľuďmi informácie o miestnych ekosystémoch a hovorte nahlas o problémoch, ktorým lesy vo vašom okolí čelia.


             

            ZAUJÍMAVOSTI O STROMOCH

            1. Stromy na rozdiel od ľudí nikdy neumierajú na starobu. Príčinami ich konca sú vo veľkej miere škodcovia, ľudia a choroby. Zaujímavým faktom je, že stromy v mestách sa dožívajú v priemere o desať rokov menej, ako stromy v lesoch.

            2. Medzi najľahšie dreviny patrí drevo bieleho duba, ktoré sa ohýba parou.

            3. Stromy dokážu medzi sebou komunikovať. Napríklad vŕby, ktoré ohrozuje škodlivý hmyz vysielajú medzi sebou chemické varovania, ktoré na základe danej skutočnosti vylučujú toxické látky odpudzujúce škodcov.

            4. Stromy nerastú smerom zdola, ale prekvapivo zhora. Keby ste si pozreli časozberné video nakrútené počas rastu stromu, videli by ste, že jeho vetvy vôbec nemenia svoju pôvodnú pozíciu.

            5. Najmenším stromom na zemi vŕba bylinná. Rastie v arktických oblastiach, a zriedka vyrastie o viac ako pár centimetrov nad zem.

            6. Na zemi rastie viac ako 20 000 rôznych druhov stromov.

            7. Najmohutnejším a najväčším stromom na svete je sekvojovec mamutí – strom Generála Shermana s výškou 83,5 metra.

            8. Najstarší strom rastie vo Švédsku. Jeho vek je odhadnutý na 9550 rokov.

            9. Domorodý kmeň v Západnej Afrike vysádza strom pri  narodení každého dieťaťa. Účelom stromu je ukazovať človeku životnú cestu. Napríklad, keď zakvitne, dievčina sa vydá. Členovia kmeňa veria, že po smrti sa duša človeka ukrýva v tomto strome.

            10. V roku 1971 sa dostali na mesiac niektoré sadeničky stromov v rámci projektu Apollo 14.

            11. Ak máte doma živý vianočný stromček, obsahuje 7x viac DNA ako váš organizmus.

            12. Strom s názvom Hura Crepitans rastie v Južnej Afrike. Jeho kmeň je posiaty tŕňmi. Zaujímavé sú však aj plody, ktoré sú plné semien. Po dozretí hlasno vybuchnú a môžu spôsobiť aj vážne zranenia, tým, že vystrelia svoje semená až do vzdialenosti 100 metrov.

            13. Vedci prišli k zaujímavému zisteniu, že stromy nezabúdajú. Reagujú na svoje prostredie v nadväznosti na to, čo sa už stalo. Ich pamäť funguje na molekulárnej úrovni.

            14. Vedeli ste, že dospelé stromy si pomáhajú tým, že si cez korene pumpujú cukrový roztok? Takto sa chorým a slabým jedincom darí prekonať ťažké časy a vyzdravieť.

            15. Stromov na zemi je viac ako hviezd v galaxii.

            16. Prirodzene najtmavšie drevo na zemi má eben. Najbelší strom je cezmína.

            17. Stromy prijímajú 90% svojej výživy z atmosféry, zvyšných 10% z pôdy.


             

            CITÁT NA ZÁVER

            STROMY SÚ BÁSNE, KTORÉ ZEM PÍŠE DO NEBA. (Ch. Fibrin)

            RASTÚCI STROM JE ŽIVÝM SYMBOLOM POKROKOVÉHO NÁRODA. (D. Nehrů)


             

            !!!! A teraz pozor, máme pre vás prekvapenie- môžete sa zapojiť do našej školskej súťaže:

            Napíšte na papier návrh, ako by si mohol ty konkrétne prispieť k záchrane lesného ekosystému. Môže to byť zaujímavá myšlienka, alebo konkrétny skutok. Ten ale prosíme zdokumentovať fotkou alebo krátkym videom, na ktorom napríklad sadíš sadeničku stromčeka, zbieraš odpadky v lese a podobne. Dobrých činov na záchranu lesa je neúrekom.

            Svoje nápady vhadzujte od pondelka 23.10. do piatku 27.10. do schránky, ktorá bude pred otvorenou študovňou. Nezabudnite uviesť svoje meno a triedu. Najzaujímavejšie odmeníme.

            Mgr. Dagmar Tomuňáková