Novinky

        • Exkurzia v Krakowe pre ocenených žiakov
          • Exkurzia v Krakowe pre ocenených žiakov

          • Naša škola založila pred rokom krásnu tradíciu. Chceli sme oceniť aktívnych žiakov, takých, ktorí sa zapájajú do rôznych školských aktivít, dokonca ich aj spoluorganizujú a tvoria.

            Na základe kritérií, ako sú vedomostné, športové, či umelecké súťaže, aktívne zapájanie sa do dobrovoľníckych aktivít školy, zberové aktivity, rovesnícke učenie a pomoc mladším spolužiakom, príprava kultúrnych programov, aktivita v žiackom parlamente a ochota zapájať sa do života školy boli vybraní žiaci z 9. ročníka a odchádzajúci žiaci z 8. ročníka, ktorí boli v týchto oblastiach najviditeľnejší a najaktívnejší.
            Tento rok sme sa spolu s Radou rodičov školy rozhodli žiakov oceniť trojdňovou exkurziou/výletom do bývalého sídelného mesta poľských kráľov Krakow. Spoločne sme spoznali krásy Krakowa – jeho hlavné námestie Rynek Glowny s nádherným Kostolom nanebovzatia Panny Márie a Sukienicami, navštívili sme aj zámok Wawel, kde sme si prezreli reprezentačné priestory a súkromné komnaty a krásny poldeň sme strávili v neďalekom mestečku Wieliczka, ktoré sa pýši úžasnou soľnou baňou, ktorej nádheru sme mali možnosť vidieť na vlastné oči.

            Cestovanie, dobrovoľníctvo, aktívny život rozširuje mladým ľuďom obzory, robí z nich všímavejších a rozhľadenejších ľudí. Veríme, že chvíle, ktoré sme spolu strávili, či už v škole, alebo na tejto exkurzii, k tomu prispeli. Spoločné chvíle boli pre nás veľmi obohacujúce, poučné a inšpirujúce.

            Ďakujeme našim oceneným absolventom za skvelú reprezentáciu seba, školy a celej našej krajiny.

        • Okresné kolo žiakov ZŠ v atletike družstiev
          • Okresné kolo žiakov ZŠ v atletike družstiev

          • Po dvoch rokoch prestávky sa tento školský rok uskutočnilo v priebehu mája, opäť okresné kolo v atletike žiakov základných škôl. Zúčastnilo sa 12, resp. 11 šesť-členných družstiev. Aj žiaci a žiačky našej školy si zmerali sily v disciplínach – beh na 60 m, beh na 1000 m, skok do diaľky, skok do výšky, hod kriketovou loptičkou, vrh guľou a dosiahli pekné výsledky. V súčte bodov získali dievčatá 2. miesto a družstvo chlapcov 3. miesto. Všetkým zúčastneným gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • Putovanie medenou a povstaleckou Banskou Bystricou
          • Putovanie medenou a povstaleckou Banskou Bystricou

          • Vedieť kto som, odkiaľ som a kam patrím, kde siahajú moje korene, kde a ako žili moji predkovia, ako vznikalo a rozvíjalo sa moje mesto, moja krajina, moja vlasť, aké boli jej vzostupy a pády, prečo ju mám rád a prečo si ju vážim a pred čím by som ju mal chrániť ...“ – to je podstata budovania vzťahu k vlasti, to je podstata vlastenectva.

            K tomu, aby to naši žiaci vedeli, prispieva aj každoročná účasť nášho družstva v súťaži „Putovanie medenou a povstaleckou Banskou Bystricou, ktorú organizuje CVČ Junior v spolupráci s Oblastným výborom SZPB a Mestom Banská Bystrica – tento rok pri príležitosti 78. výročia oslobodenia a 79. výročia SNP. Naše družstvo v zložení Tamarka, Dianka a Karolínka z 9.B zabojovali vo vedomostnom teste a prezentácii posteru o Kališti a získali medzi družstvami bystrických škôl krásne 3. miesto. Po súťaži účastníci položili kvety a vzdali úctu všetkým padlým pri oslobodzovaní mesta pri soche partizána a v programe pokračovali prehliadkou Národnej kultúrnej pamiatky a expozície múzea na Kališti, kde si pripomenuli strašné udalosti spred 78 rokov, keď komando 300 nemeckých vojakov vtrhlo do dediny a z pomsty za pomoc partizánom dedinu vypálili a mnohých jej obyvateľov postrieľali, zaživa upálili v domoch alebo odvliekli. Nezabúdajme na tieto strašné momenty, nezabúdajme, kto sme, čo všetko museli naši predkovia prežiť a pretrpieť, aby sme boli slobodným a hrdým národom v slobodnej krajine. Nedovoľme, aby niekto prekrúcal históriu! To však dosiahneme len vtedy, ak ju budeme poznať!

          • Spojovácka noc literatúry

          • Táto krásna akcia sa stala súčasťou našej školy a preto ani v tomto školskom roku nebude chýbať. Vo štvrtok (15.6.2023) si budete môcť vypočuť ukážky z piatich kníh, ktoré Vám budú naživo čítať naši žiaci a učitelia na piatich miestach v budove ZŠ Spojová.

            Začíname o 15.00 hod. a čítanie bude prebiehať nasledovne:

            1.čítanie: 15.00 - 15.15

            prestávka (slúži na presun medzi jednotlivými miestami)

            2.čítanie: 15.25 - 15.40

            prestávka

            3.čítanie: 15.50 - 16.05

            prestávka

            4.čítanie: 16.15 - 16.30

            prestávka

            5. čítanie: 16.40 - 16.55

            Radi privítame všetkých milovníkov kníh, zanietených čitateľov, ale najmä poslucháčov, ktorí si užívajú, keď niekto číta im. 

          • Vymyslený dinosaurus

          •  

            Aj keď dinosaury už nežijú, ich existencia fascinuje snáď každého z nás. Žiaci 5.A, 5.B a 5.C triedy však vymysleli ešte zaujímavejších, vlastných dinosaurov. A tak v galérii môžete nájsť Slniečkosaura, Kvietkosaura, ale aj Hamburgerosaura.

        • Víťazi DFL - MAJSTRI SLOVENSKA
          • Víťazi DFL - MAJSTRI SLOVENSKA

          • Žiaci ZŠ Spojovej sa stali Majstrami Slovenska Detskej futbalovej ligy v kategórii U8. Žiak Jakub Rusko sa zároveň stal s 5 gólmi najlepším strelcom turnaja. Veľká vďaka patrí aj poslancovi mestskej časti Fončorda a členovi Rady školy Ing. Vladimír Ivanovi, ktorý zabezpečil športové oblečenie pre našich žiakov.

            Blahoželáme!

        • Exkurzia do Železiarní Podbrezová, a.s.
          • Exkurzia do Železiarní Podbrezová, a.s.

          • Dňa 30.mája 2023 sa žiaci 9.ročníka zúčastnili exkurzie do Železiarní  Podbrezová, a.s. Najprv žiaci absolvovali návštevu Hutníckeho múzea, kde sa oboznámili s históriou hutníctva v regióne, vznikom podbrezovských železiarní a ich vplyvom na rozvoj regiónu Horehronia.

            Poďakovanie patrí pani Mgr. L. Starekovej a pánovi Mgr. M Jančovičovi za pútavý výklad a sprievodcovské slovo expozíciou hutníckeho múzea. Potom sme pod vedením pána Ing. M. Slatinského sme absolvovali prehliadku oceliarne, ktorému ďakujeme za odborný výklad. Žiaci videli v oceliarni vsádzku kovového šrotu do pece, vo velíne automatické riadenie elektickej oblúkovej pece, pozorovali odpich ocele,  kontiliatie, čistenie košov kyslíkom... Na  termokamerách a digitálnych teplomeroch pozorovali teploty 700 - 1500°C. Žiaci boli ohromení pracovným prostredím, obrovskými rozmermi elektród, elektromagnetov a prácou mostových žeriavov. Fascinovala ich žiara roztavenej ocele či žeravé kontizliatky. Z celej exkurzie si deti odniesli nezabudnuteľný zážitok. Prežili príbeh 100 – percentne recykloteľného materiálu – ocele. Exkurzia do Železiarní Podbrezová, a.s. bola pre našich žiakov výborným obohatením výučby chémie, fyziky, ale aj geografie a dejepisu.

            Na spiatočnej ceste sme sa zastavili pri vápenke v Nemeckej, aby sme si pripomenuli jednu z najtragickejších kapitol slovenských novodobých dejín a jeden z najväčších vojnových zločinov spáchaných na území Slovenska.

            Deň exkurzie strávený poznávaním regiónu Horehronia pomôže rásť našim deťom po odbornej aj osobnostnej stránke.

             

             

            Mgr. Daniela Krajanová

             

          • Exkurzia žiakov 3. ročníka

          • Exkurzia žiakov 3. ročníka v Banskej Štiavnici - baňa Bartolomej, kaštieľ v Svätom Antone a svet zvierat v ZŠ M. Hella v Štiavnických Baniach 

        • Exkurzia siedmeho ročníka
          • Exkurzia siedmeho ročníka

          • Naši siedmaci v piatok navštívili rodiská dvoch našich významných literárnych osobností v Jasenovej a Dolnom Kubíne. 

            Spoločne sme vstúpili do malej modrej chalupy v oravskej dedinke Jasenová, kde sa narodil a rástol Martin Kukučín - znalec charakterov slovenského dedinského človeka. 

            Pokračovali sme do neďalekého Dolného Kubína. Žiaci mali možnosť vidieť časť knižnice, pacovný stôl či kreslo Pavla Országha Hviezdoslava, na ktorom písal svoje známe diela. O živote dvoch literárnych majstrov sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavých informácií, najmä také, ktoré si v učebniciach neprečítajú.

        • BESEDA SO ZLATÝMI OLYMPIONIKMI
          • BESEDA SO ZLATÝMI OLYMPIONIKMI

          • Dňa 30. mája sa uskutočnilo výnimočné stretnutie s najúspešnejšími olympionikmi slovenského športu a VŠC DUKLA.  Žiaci 2. stupňa si nenechali ujsť jedinečnú príležitosť stretnúť sa a položiť otázky piatim zlatým olympionikom.

            Tešili sa zo stretnutia s najúspešnejšou slovenskou olympioničku, biatlonistkou Anastasiou KUZMINOU, prvými zlatými olympijskými víťazmi v ére samostatnosti, vodnými slalomármi Michalom MARTIKÁNOM a Elenou KALISKOU, riaditeľom VŠC DUKLY, zlatým atlétom z RIA 2016 Matejom TÓTHOM a momentálne najúspešnejšou športovkyňou Slovenska a VŠC DUKLY, lyžiarkou Petrou VLHOVOU.   

            Zážitok bol umocnený malým darčekom v podobe podpisovej karty olympionikov. Veríme, že vidieť našu športovú elitu, bolo pre našich žiakov veľkým zážitkom.


             

        • Olympijský festival detí Mesta Banská Bystrica 2023
          • Olympijský festival detí Mesta Banská Bystrica 2023

          • Dňa 23.5.2023 sa naši žiaci zúčastnili na Olympijskom festivale detí Mesta Banská Bystrica 2023. Žiaci reprezentovali našu školu vo futbale, vybíjanej, florbale a tiež v atletických disciplínach.

            Florbalisti získali 3.miesto.

            Futbalisti – nepostúpili zo skupiny

            Vybíjaná – nepostúpili zo skupiny

            Atletika:

            60m - Ema M., 7. ročník, 4.miesto

            800m - Ema M., 8. ročník, 3. miesto

            Diaľka - Lujza B., 8. ročník, 2.miesto

            Diaľka – Šimon K., 7. ročník 3.miesto

            800m – Oliver G., 8. ročník 2. miesto

            Štafeta 4x250m - Alexandra R., Samuel K., Ema M., Jakub K. – 2. miesto

            Všetkým žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a úspešným športovcom gratulujeme k ich pekným umiestneniam. Športu zdar. Kolektív telocvikárov.

        • OZNAM - dôležité
          • OZNAM - dôležité

          • Vážení rodičia,

            z dôvodu celoškolskej akcie "SPOJOVÁ MÁ TALENT" bude v piatok - 2. júna 2023 upravené vyučovanie pre všetkých žiakov školy s ukončením o 12:35 hodine.

        • Praktické zručnosti
          • Praktické zručnosti

          • V predmete OBN v jednotlivých ročníkoch postupnými krokmi získavajú žiaci informácie o sebe a svojom prostredí, v ktorom žijú.
            Žiakov 8. ročníka učíme chápať sociálnoprávne vzťahy medzi jednotlivcom a spoločnosťou. Svoje vedomosti o fungovaní právnej inštitúcie ukázali po skupinách v jednotlivých triedach. Na vybranú tému si žiaci spracovali  súdne pojednávanie a predviedli ho prakticky.
            Skupina žiakov 8.B excelovala nielen svojimi poznatkami, pripravenosťou, ale i dôstojným oblečením.
            T.Č.  
             

          • Krajina

          •  

            So žiakmi 6.B triedy sme sa pri tejto práci inšpirovali videom z internetu. Krajinka vznikala postupným nanášaním farieb a jednotlivé vrstvy tak vytvorili dojem  priestorového obrázka. Spod rúk žiakov vyšli krajinky, v ktorých si človek príjemne oddýchne, načerpá energiu a poteší sa krásou. 

          • Olympijský festival detí mesta B. Bystrica

          • Dňa 25.5.23 absolvovali žiaci 1. stupňa športové podujatie OFD v Podlaviciach. Boli veľmi úspešní, získali až 30 medailí v individuálnych disciplínach /11x zlato, 11x striebro a 8x bronz/. Okrem toho vyhrali aj kolektívne súťaže vo vybíjanej a futbale. V štafetách získali: zlato 3.-4. ročník a striebro 1.-2. ročník. Našim skvelým športovcom srdečne gratulujeme a prajeme im veľa ďalších športových úspechov a hlavne chuť do športovania.