Novinky

          • Ocenení žiaci ZŠ Spojová u primátora mesta Banská Bystrica

          • Vo štvrtok - 23. júna 2016 - si z rúk primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska prevzali ocenenia žiaci ZŠ Spojová, ktorí úspešne školu reprezentovali v rôznych súťažiach a olympiádach na okresných, krajských, dokonca aj celoslovenských kolách a podarilo sa im vybojovať aj najvyššie ocenenia v rámci SR.

            Ocenení žiaci:

            Adam Barla - 9.C

            Lucia Kubišová - 9.A

            Aleš Sršeň - 8.C

            Sebastián Samson - 2.A

              

          • Maľované Žihadielko

          • Maľby našich žiačok na ihrisku ŽIHADIELKO

            Vďaka víťazstvu v súťaži firmy Lidl sa na ulici THK postavilo ihrisko Žihadielko, ktorého okolie skrášlili naše žiačky svojimi šikovnými maľbami. Majka Bartková, Lucka Schwarczová, Lenka Necpalová, Anetka Lehocká, Bianka Murgašová, Romanka Očenášová, Laura Kmeťová, Lea Kočajdová, Saška Stollárová, Andrejka Matulová, Yasminka Pavlúsová, Emka Lihanová, Dianka Stančíková, Adelka Grendárová a Lucka Brišová vyčarili okolo ihriska plot s farebnými kvetmi a veselými včielkami.

               

          • Škola v príode

          • Škola v prírode

            Čistý a svieži tatranský vzduch, príjemné prostredie Hotela Forton Stará Lesná, návšteva Múzea liptovskej dediny v Pribyline, Hrebienka a Studenovodských vodopádov, Štrbského Plesa, Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Prišiel aj ozajstný generál a pomohol v Dobytí pevnosti. Toto všetko a ďalšie zaujímavé hry a súťaže v prírode, diskotéky, sú len niektorými z mnohých zážitkov, ktoré si v škole v prírode dopriali žiaci 2.A a 2.C.

                 

          • Nový časopis

          • Milí žiaci, kolegovia a rodičia,

            predstavujeme Vám nový časopis Úlet.

            Želáme príjemné čítanie.

             

        • Literárna exkurzia - 5. ročník
          • Literárna exkurzia - 5. ročník

          • Moja literárna exkurzia – Pavol Dobšinský

                        Dňa 9.6. sme sa v skorých ranných hodinách stretli na autobusovej zastávke, odkiaľ sme sa plní očakávania vybrali na literárnu exkurziu.

                        Po dlhej ceste v autobuse sme prišli na miesto, kde sa narodil Pavol Dobšinský - do Slavošoviec. Pavol Dobšinský sa narodil 16.3. 1828 a jeho rodný dom je teraz múzeom. Dom mal veľkú záhradu a bol celý z tehál. Vo vnútri sa nachádzalo veľa obrázkov z jeho diel a rôzne bábky. Pavol Dobšinský písal knihy pre deti aj pre dospelých a keďže v knihách pre dospelých často písal o rôznych strašidelných veciach, aj v jeho múzeu boli niektoré postavy trochu strašidelné.

                        Potom sme šli do jaskyne Domica, ktorá leží v Slovenskom krase. Najkrajšie tam boli takzvané ,,Rímske kúpele" a plavba loďkou. Videli sme aj netopiere, ktoré boli veľmi zlaté. V jaskyni ich žije viac ako 30 druhov.

                        Našou ďalšou zastávkou boli Drienčany. Náučný chodník, ktorý sme tam prešli, bol dlhý a veľmi zaujímavý. Po ceste sme dokonca boli v dvoch jaskyniach. Prvá sa volala Veľká drienčanská jaskyňa a druhá Malá drienčanská jaskyňa. Keď sme vošli do prvej a zasvietili na ľavú stranu, bolo tam asi milión netopierov. To bolo super. O tej druhej sme sa dozvedeli, že je 75 metrov dlhá a že sa v nej našli kosti jaskynného medveďa. Neskôr slúžila ako prechodné bydlisko pravekých ľudí. Nakoniec sme videli slnečné hodiny, kde na každej párnej hodine bola na múriku drevená postavička z nejakej Dobšinského rozprávky.

                        Prehliadku sme zakončili v múzeu Pavla Dobšinského, ktoré sa nachádza v dome, v ktorom umrel. Pavol Dobšinský zomrel v roku 1885 na akútny infarkt po tom, čo mu poštár priniesol list v ktorom stálo, že jeho nevlastného syna vyhodili zo školy.

                        Poslednou zastávkou bol už len nákup občerstvenia v Rimavskej Sobote a hurá domov.

             (autori a autorky – žiaci 5. ročníka: B. Barina, A. Ciglan, M. Cikrai, T. Garaj, R. Lakotová, K. Petríková, M. Záchenský)

               

          • PROJEKT - UĆÍME SA NAVZÁJOM

          • Projekt: „Učíme sa navzájom“

            S výzvou, aké je to stáť pred tabuľou a odovzdávať vedomosti iným, sa popasovali žiačky 8. a  9. ročníka našej školy. Deviatačky zavítali na prvý stupeň a mladším spolužiakom predviedli svoje poznatky, schopnosti a zručnosti. Ukázali im rôzne chemické pokusy a reakcie, aby im zaujímavou formou sprostredkovali, čo  všetko ich čaká na hodinách chémie vo vyšších ročníkoch.  Žiaci mohli napríklad vidieť búrlivú reakciu peroxidu vodíka s jodidom dusitým, kyselinou sírovou. V ďalších skupinách žiačky prezentovali prostredníctvom zaujímavých multimediálnych  prezentácií aktuálne témy o zdravej výžive a životnom prostredí.

            Mladší spolužiaci s nadšením a veľkým zaujatím sledovali svojich starších spolužiakov aj na hodinách anglického jazyka. Tu sa učili  farby, zvieratá, rozprávali im o rodine, športe a koníčkoch. Hravou  formou zaujali mladších spolužiakov, ktorí im na záver poďakovali  anglickou piesňou o zvieratkách. Z projektu sú nadšení naši malí aj veľkí žiaci.

            Podobné vyučovanie zažijú ďalší žiaci v ZŠ Spojová aj tento týždeň.

                 

        • Exkurzia - Trnava
          • Exkurzia - Trnava

          • Trnava – Slovenský Rím

            6. júna 2016 sa žiaci navštevujúci hodiny náboženstva  6. – 9. ročníka vybrali spoznávať Slovenský Rím. Tento prívlastok získala Trnava práve kvôli tomu, že počtom kostolov na počet obyvateľov  a rozlohu mesta sa približuje mestu Rím. Pútnici našej školy putovali a prezreli si historické centrum – Trojičné námestie, mestskú vežu, starobylé uličky a hlavne dve vzácne sakrálne pamiatky tohto mesta – Baziliku sv. Mikuláša a Katedrálu Jána Krstiteľa.

            V Bazilike sv. Mikuláša sa nachádza vzácny zázračný milostivý obraz Trnavskej Panny Márie. S týmto obrazom je úzko prepojená história mesta, ktorú nám predstavil sprievodca. V Katedrále sv. Jána Krstiteľa sme slávili sv. omšu s kaplánom Petrom Balážom, ktorý putoval s nami z Banskej Bystrice. Vyhliadku mesta sme  mohli pozorovať z mestských hradieb.

            Čo na to hovorí jedna z účastníčok púte? „Po dvojhodinovej ceste autobusom sme dorazili do Trnavy. Sprievodca nám porozprával veľa zaujímavých vecí z histórie a navštívili sme aj dva kostoly. Prvý bol Bazilika svätého Mikuláša, ktorá sa označuje aj ako „hrubý kostol“. Hrubý totiž po trnavsky znamená veľký. Tu sme mohli vidieť obraz Trnavskej Panny Márie. Potom sme sa presunuli do Katedrály Jána Krstiteľa, kde sme mali aj svätú omšu. Mali sme možnosť vidieť nádherné maľby na strope, ktoré zachytávali udalosti zo života Jána Krstiteľa. Domov sme sa vrátili s množstvom nových zážitkov.“  (Emília Skokanová, 7.A)

             

          • OZNAM pre rodičov

          • OZNAM pre rodičov

            Dňa 23. júna 2016 (štvrtok) a 24. júna 2016 (piatok) bude upravené vyučovanie nasledovne:

            •  pre žiakov primárneho vzdelávania (I. stupeň) končí vyučovanie 4. vyučovacou hodinou
            •  pre žiakov nižšieho stredného vzdelávania (II.stupeň): OČAP teoretická a praktická časť; vyučovanie končí 5. vyučovacou hodinou

             

            Činnosť ŠKD bude prebiehať v nezmenenom režime.

          • EXKURZIA

          • Vlastivedná exkurzia

            Dňa 3. 6. 2016 žiaci 3. A a 3. B mohli spoznať kúsok slovenskej histórie prostredníctvom  vlastivednej exkurzie "Popri Hrone", kde navštívili Ľupčiansky hrad.

               

          • Slovenský rok v ZŠ Spojová

          • Slovenský rok  

            ...bol názov programu pretkaného ľudovými tradíciami, ktorý pripravil Školský klub detí ZŠ Spojová. Rodičia, starí rodičia a všetci diváci videli piesne, tance a zvykoslovie od Veľkej noci cez trávnice, letné hry, Svätojánsku noc až po Ondrejovské čarovanie, Lucie, vianočné koledy vinše a zvyky, Troch kráľov, fašiangy a pochovávanie basy.

            Program však nebol jediným spestrením popoludnia. Vo vestibule sme inštalovali výstavu ľudových predmetov dennej potreby, krojov, výšiviek a pracovného náradia.

            Jedinečnú atmosféru dotvorila ochutnávka tradičných koláčov - buchty, záviny, tvarožníky, pagáčiky, perníčky a všelijaké iné dobroty.

            Celé naše snaženie by nebolo skončilo úspešne nebyť pomoci kolegov, rodičov a nadšenia detí a pani vychovávateliek, za čo ešte raz srdečne ďakujeme.

             

                      

          • Medzinárodný deň mlieka - 17. máj 2016

             

            Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje každý tretí májový utorok. Tento deň  sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou mliekarskej federácie(IDF). Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

            V ŠJ ZŠ Spojová pracovníčky pri tejto príležitosti pripravili deťom ochutnávku mliečnych výrobkov  vlastnej výroby - karamelové mlieko, jahodové mlieko, šľahaný tvaroh. V rámci programu školské mlieko mali žiaci možnosť ochutnať ovocný jogurt domácej produkcie z Tatranskej mliekarne.

              

        • ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA
          • ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

          • ŠPORTOVÁ  OLYMPIÁDA

            V dňoch 11.5. a 13.5.2016 sa aj napriek upršanému počasiu v našej škole uskutočnil prvý ročník podujatia DEŇ ŠPORTU. Žiaci mali možnosť preukázať športové zručnosti v týchto disciplínach: šplh na tyči, beh na 60m, štafeta 4x100m, skok do výšky, hod kriketovou loptičkou na cieľ, streľba z laserovej pušky, futbal – chlapci, vybíjaná – dievčatá.

             

             

             

            Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj vzácni hostia:

            Martina Hrašnová     medailistka z ME a MS v hode kladivom

            Martin Poljovka         bývalý slovenský reprezentant vo futbale a dlhoročný hráč FK Dukla BB

            Peter Boroš                dlhoročný futbalový kapitán FK Dukla BB

            Daniel Karas              predseda komisie MsZ pre školstvo a šport

            ...viac obrázkov vo FOTOGALÉRII...

                     

          • MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA V GYMNASTICKOM ŠTVORBOJI

             

            Pýcha,hrdosť a radosť sú pocity, ktoré sme zažívali na Majstrovstvách Slovenska v gymnastickom štvorboji. Naši najmladší gymnasti Peter Kremnický, Sebastián Samson, Marek Oboril, Marek Hlaváč a  Matej Mandzák v kategórii A vybojovali striebornú medailu ako družstvo. V jednotlivcoch sa Sebastián Samson postavil na najvyšší stupeň víťazov a  Peter Kremnický na tretiu priečku. Naši žiaci odchádzali z majstrovstiev ocenení medailami a s víťazným pohárom.

            Všetkým chlapcom srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Poďakovanie patrí aj všetkým trénerom a pedagógom, ktorí žiakov pripravujú. Oceňujeme obetavosť a ochotu pani učiteľky Mgr. Darine Dóšovej, ktorá chlapcov na súťaž pripravovala.

             

             

                

              

        • VYBÍJANÁ
          • VYBÍJANÁ

          • KRAJSKÉ KOLO VO VYBÍJANEJ

            Dňa 17.5.2016 sa naše žiačky zúčastnili kraského kola vo vybíjanej v Poltári. Dievčatá sa umiestnili na krasnom 3.mieste. Gratulujeme.

             

               

               

             

        • Krajské kolo v minifutbale
          • Krajské kolo v minifutbale

          •  

            KRAJSKÉ KOLO McDonald´s cup

            Naši žiaci ZŠ Spojovej pod vedením trénera p.uč. Romanovského  dosiahli ďalší významný úspech,  keď zvíťazili v krajskom kole turnaja mladších žiakov  v minifutbale  McDonald´s cup a postúpili na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa uskutočnia v dňoch 16. a 17.6. 2016Národnom futbalovom centre v Poprade. Chlapcom blahoželáme a držíme palce pri historicky druhej účasti na tomto prestížnom podujatí. V roku 2007 sa dostali žiaci našej školy až do finále Mc Donald´s cupu, kde podľahli Trnave 2:1. Dúfajme, že aj v tomto šk.roku  budú našu ZŠ Spojovú ďalej úspešne reprezentovať.

                 

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • Milí spolužiaci, rodičia, starí rodičia a priatelia,

            ďakujeme ZA   VAŠU  AKTÍVNU  ÚČASŤ v októbrovom ZBERE PAPIERA.

            Jeden 30-ročný smrek vyprodukuje za deň kyslík potrebný pre 50 dospelých ľudí. Vážme si naše lesy, veď ich funkcia v krajine je nenahraditeľná !

            Ak 1 tona zberového papiera pomôže ušetriť  5 m3 drevnej hmoty, tak sa nám počas posledného zberu papiera na našej škole podarilo ušetriť viac ako 125 m3 drevnej hmoty. Do jarného zberu papiera sa zapojili všetky triedne kolektívy.

            100-percentnú účasť sme zaznamenali v triedach 1.D, 2.B a 2.C. Teší nás aktivita žiakov v týchto triedach, ktoré sú príkladom pre ostatných. Aktivita prvého aj druhého stupňa bola počas celého zberu dosť vyrovnaná, nakoniec ale žiaci 1. stupňa nazbierali približne o 2 tony papiera viac, ako žiaci 2. stupňa.

            Najúspešnejšími kolektívmi na 1.stupni sú:

            1. miesto 3. B - 1461 kg

            2. miesto 3. C - 1428 kg

            3. miesto 2. D – 1366,5 kg

            Najúspešnejšími kolektívmi na 2.stupni sú:

            1. miesto 7. A – 2910 kg

            2. miesto 5. D – 1181 kg

            3. miesto 5. B – 886,5 kg