Novinky

        • McDonald's Cup
          • McDonald's Cup

          • Žiaci ZŠ Spojovej sa stali víťazmi krajského kola futbalovej súťaže McDonald' s cup a budú reprezentovať náš kraj na Majstrovstvách Slovenska škôl v malom futbale v Poprade.Náš hráč Mateo Pajer sa stal najlepším strelcom turnaja,keď strelil  súperom na turnaji 14  gólov. Našim hráčom srdečne blahoželáme a želáme úspešnú reprezentáciu na MS.

        • Školský projekt „Starší žiaci učia mladších“
          • Školský projekt „Starší žiaci učia mladších“


          •  

             

            Aj tento rok sme na našej škole zrealizovali projekt Starší žiaci učia mladších v mesiacoch marec - apríl. Niektoré dievčatá z 8. ročníka sa rozhodli ukázať našim tretiakom malú „ochutnávku“ z fyziky a pasovali ich za mladých výskumníkov. V laboratórnych priestoroch odbornej učebne fyziky sa razom ôsmačky stali učiteľkami a kamarátkami, ktoré mladších žiakov sprevádzali „svetom svetla“ a spoločne odhaľovali tajomstvá svetelných lúčov, šošoviek a ich využitia v bežnom živote. Žiaci pracovali v malých tímoch formou zaujímavých aktivít, pokusov, pozorovaní a vzájomne spolupracovali. Počas skúmania okrem nových vedomostí a zručností museli tiež získať a dešifrovať kód, ktorý im umožnil postup do ďalšej výskumnej skupiny.

            1. skupina: Šošovky, druhy šošoviek, prechod svetlených lúčov + lupa

            Pokusy: ukážky druhov šošoviek; kvapka vody ako šošovka; pokusy s laserovou súpravou a lupou;

             

            2. skupina: Šošovky v ľudskom oku + chyby oka + okuliare + kontaktné šošovky

            Pokusy: ukážky dioptrických okuliarov a iných druhov okuliarov; 3D model ľudského oka; pokusy s laserovou súpravou – zdravé oko, chyby oka a ich korekcia; ako vidí mravec, mucha?

             

            3. skupina: Šošovky a ich využitie v bežnom živote (fotoaparát, mikroskop, periskop)

            Pokusy: pozorovanie mikroskopom a periskopom, pokusy s laserovou súpravou

             

            4. skupina: Šošovky v holografii, ďalekohľade, kaleidoskope

            Pokusy: holografia z mobilu + ukážky hologramov z praxe, pokusy s laserovou súpravou, pozorovanie ďalekohľadom, pokusy s kaleidoskopom


             

            Veríme, že sa naši šikovní mladí výskumníci dozvedeli niečo nové a zaujímavé od starších žiakov a budeme sa tešiť na ďalšiu spoluprácu v projekte Starší žiaci učia mladších.


             

            Veľké poďakovanie za prípravu a realizáciu akcie patrí šikovným ôsmačkám: Ninke, Katke, Terke, Emke, Terke, Grétke, Natke, Alžbetke.


             


             


             


             

        • Rozvíjanie finančnej gramotnosti žiakov 7. ročníka
          • Rozvíjanie finančnej gramotnosti žiakov 7. ročníka

          •  


             

            Dňa 25.4.2023 sa žiaci 7. ročníka na triednických hodinách venovali zaujímavým aktivitám na rozvíjanie finančnej gramotnosti. Naša škola využila ponuku na spoluprácu so študentmi Obchodnej akadémie Mareka Frauwirtha v B. Bystrici. Odovzdávali im vedomosti z oblasti správneho finančného rozhodovania sa a využívania vlastných finančných prostriedkov.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu

        • Projekt Otvorený depozitár Múzea SNP
          • Projekt Otvorený depozitár Múzea SNP

          • V tomto školskom roku sa žiaci 9.B zúčastňujú netradičného vyučovania dejepisu v rámci projektu Otvorený depozitár Múzea Slovenského národného povstania. Obsah vzdelávania je zameraný najmä na kritické momenty moderných dejín od medzivojnového obdobia až po druhú svetovú vojnu, ale reaguje aj na aktuálnu problematiku novodobého extrémizmu, rasizmu a spoločenskej intolerantnosti v spoločnosti.

            Žiaci po niekoľkých hodinách absolvovaných v školiacom stredisku navštívili expozíciu Múzea SNP, kde si tentoraz vyskúšali neľahkú úlohu. Na základe svojich vedomostí z dejín obdobia II. svetovej vojny, informácií z internetu a popisiek k vystaveným exponátom sa svojim spolužiakom predstavili v úlohe sprievodcov expozíciou. V skupinkách si v krátkom čase pripravili a predviedli svojim spolužiakom historický výklad obdobia s akcentom na vystavené exponáty. S vážnosťou prislúchajúcou miestu – Múzeu SNP - sa všetci veľmi snažili, aby ich vystúpenia boli zaujímavé a historicky presné.

            Po vzhliadnutí filmu si uvedomili, čo znamená Goebelsovo - „100 x opakovaná lož sa nakoniec stane pravdou…“ a ako zmenila nacistická ideológia nemecký národ vo viacerých generáciách, ale aj to, že ľudia musia poznať históriu, aby neopakovali chyby minulosti.


             

        • Čítanie cez prestávky
          • Čítanie cez prestávky

          •  

            Tak, ako po minulé roky, aj v tomto sme oslávili Marec - Mesiac knihy školskou akciou Čítanie cez prestávky. Počas celého mesiaca sme sa po prvej vyučovacej hodine stretávali v Otvorenej študovni, kde sme čítali. Táto nádherná akcia potešila nielen poslucháčov, ktorí zaplnili priestory do posledného miestečka, ale aj čítajúcich, medzi ktorými boli žiaci a žiačky prvého i druhého stupňa, pani učiteľky, vychovávateľky i asistentky. Atmosféru Vám tentokrát sprostredkujú nielen výstižné fotografie, ale aj zvukové nahrávky, ktoré si môžete vypočuť na našom Youtube kanáli:
            https://www.youtube.com/playlist?list=PLXcG1Qyc1Y5N_4_421cDQfI2NPakrR8A2

          • Z časopisu do mojej predstavy

          •  

            Pri listovaní v časopisoch sa stretávame s modelkami, ktoré sa počas fotení ocitajú v rôznych prostrediach. Žiaci 7.C a 7.D triedy na hodinách výtvarnej výchovy tieto vystrihnuté postavy umiestnili inam. Svoje predstavy realizovali najmä prostredníctvom kresby a maľby.