Novinky

        • OZNAM pre žiakov
          • OZNAM pre žiakov

          • OZNAM

            Banskobystrický geomontánny park vyhlasuje II. ročník súťaže projektov žiakov II. stupňa základných škôl s názvom "Miesto kde žijem" ako projekt budovania Banskobystrického geoparku.

            Prihlásiť sa do súťaže môžu všetci žiaci do 17. júla 2017 zaslaním vyplnenej prihlášky na adresu ozkrtko@azet.sk príp. na adresu OZKRTKO Riečka 125, 974 01 Riečka. Následne všetci prihlásení žiaci obdržia na nimi uvedenú adresu všetky potrebné informácie. Uzávierka prihlásených projektov bude do 15. septembra 2017 a vyhlásenie výsledkov bude do 15. októbra 2017. Najzaujímavejšie projekty budú ocenené a zaradené do projektov BBGMP na budovanie Banskobystrického geoparku.

            Informácie o Banskobystrickom geoparku nájdete na webstránke www.geoparkbb.sk a facebooku.

            Súťaž je spolufinancovaná zo zdrojov Environmentálneho fondu 2017

            Tešíme sa na Vaše projekty.Banskobystrický geomontánny park (BBGMP)

          • McDonald´s cup - MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA

          • Naši futbalisti na majstrovstvách SR v McDonald´s cup-e

            Žiaci našej školy sa opäť po roku prebojovali na Majstrovstvá Slovenska v minifutbale mladších žiakov McDonald´s cup, na ktorých reprezentovali  Banskobystrický kraj. Turnaj sa uskutočnil v dňoch 12.6.-13.6.2017 v Poprade a naši žiaci v prvý deň turnaja prekvapili všetkých výbornými výkonmi, keď porazili tímy Rožňavy aj Šale a remizovali so silným tímom (a neskorším víťazom ) zo Žiliny, pričom v tento deň nastrieľali najviac gólov zo všetkých až 18. Vďaka tejto bilancii skončili prví v skupine a postúpili do semifinále. Žiaľ, po namáhavých súbojoch a večernom programe v Aquaparku, nedokázali zopakovať výborné výkony z úvodného dňa a po nešťastných prehrách so Sencom a Trnavou obsadili nepopulárnu 4. priečku. Po miernom sklamaní z premárnenej príležitosti  na medailový zápis si všetci uvedomili, že skončiť z 932 zapojených základných škôl na štvrtom mieste je obrovský úspech, ku ktorému im všetci blahoželáme.

            Ďakujeme nášmu fanklubu - žiakom a pedagógom ZŠ Spojová, ktorí prišli podporiť a povzbudiť náš tím až do Popradu.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a želáme veľa športových úspechov!

               

             

          • Návšteva slovinskej veľvyslankyne

          • Dobrodošli u naši šoli, dragi prjatelji!

            Výnimočným dňom pre žiakov ZŠ na  Spojovej ulici bol piatok, 9. jún 2017, kedy školu navštívili vzácni hostia. V rámci Slovinských dní v Banskej Bystrici našu školu poctila svojou návštevou jej excelencia - veľvyslankyňa Slovinskej republiky – pani Bernarda Gradišnik. Do Banskej Bystrice prišla predstaviť svoju krajinu, jej kultúru, prírodné krásy a pomohla nadviazať aj hospodársku spoluprácu našich štátov. Spolu s ňou nás navštívila spisovateľka – autorka a ilustrátorka kníh pre deti, ktorá je vo svete litertúry veľmi známa nielen v Európe, ale aj v ďalekom Japonsku, či arabských krajinách a jej knihy boli preložené do viacerých  svetových jazykov – pani Lila Prap. Z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského medzi žiakov zavítala lektorka slovinského jazyka Saša Vojtechová – Poklač.  Vzácnu návštevu doplnila slovinská autorka výstavy, inštalovanej v Cikkerovej sieni banskobystrickej  radnice – „Janez Puhar – život a dielo vynálezcu“ – Petra Puhar a asistentka veľvyslankyne, ktorá celé stretnutie sprostredkovala – pani Sofia Šterbová.

            Žiaci sa na návštevu pripravili aj v rámci projektu „Starší učia mladších“,  kde ôsmaci odprezentovali hodinu o reáliách, krásach ale aj známych slovinských značkách a druhákov naučili mnoho nového a zaujímavého. Deti vzácnych hostí privítali slovanským zvykom – chlebom a soľou, slovinským pozdravom a milým folklórnym vystúpením. V čitárni potom prebiehal ďalší program – beseda so spisovateľkou Lilou Prap, ktorá žiakom predstavila svoje knižky a odpovedala im na zvedavé otázky o knihách, tvorbe a práci spisovateľa, námetoch a nápadoch aj o ilustráciách, o knihe Dinosaury?, ktorá vyšla v slovenskom preklade a ktorú im pani spisovateľka predstavila. Malí žiaci udivili hostí krásnymi ilustráciami dinosaurov, svojimi vedomosťami o Slovinsku, ale aj chuťou získavať nové informácie a pracovať na hodine slovinčiny, ktorú pre nich pripravila slovinská lektorka. Všetci si uvedomili, aké sú si naše jazyky (ale aj oba národy) blízke. Zistili však, že existujú slová, ktoré síce rovnako znejú, ale majú úplne odlišný význam a mohli by slovensko - slovinskú konverzáciu poriadne zamotať a zmiasť. Pani veľvyslankyňa svojou bezprostrednosťou a milou a obyčajnou ľudskosťou rýchlo zrušila počiatočnú trému detí. Žiaci prežili pocit dôležitosti a dôstojnosti pri vytváraní priateľských vzťahov medzi našimi národmi. Veď stretnúť sa naživo s najvyšším zástupcom spriateleného štátu, so spisovateľkou či autorkou výstavy nie je bežné.

            Hvala... (ďakujeme)

            viac FOTOGRAFIÍ po klinkutí na prvú snímku (vo fotoalbume)

               

        • Letný tábor ŠKD
          • Letný tábor ŠKD

          • INFORMÁCIA O LETNOM TÁBORE ŠKD

            Vážení rodičia, blíži sa termín letného tábora. Rodičovské združenie, kde získate dôležité informácie, sa uskutoční 14. júna 2017 v školskej jedálni o 16:30.

            PREZENTÁCIA - LETNÝ_TÁBOR.pdf

            Účasť rodičov prihlásených žiakov je nutná z dôvodu prevzatia potrebných dokladov!

             

          • Škola v prírode

          • ŠKOLA V PRÍRODE

            Žiaci 4.A,B,D sa v termíne od 29.5. do 2.6.2017 zúčastnili ŠvP v Jasnej /Nízke Tatry – hotel Ostredok/.

            Podľa plánu sme absolvovali menšie aj väčšie túry, navštívili sme Demänovskú ľadovú jaskyňu, na vrchu Ostredok symbolický cintorín a pri návrate domov aj obec Vlkolínec. Veľký zážitok si deti odniesli aj z celodenného  výstupu na Chopok, keď absolvovali takmer  14 km chôdze. Za to im patrí veľký obdiv. Veríme, že si odniesli mnoho krásnych zážitkov a dlho budú na ŠvP spomínať.

            Mgr. J. Žilinská

            Viac fotografií po kliknutí na snímku... (vo fotoalbume)

        • Školský športový deň
          • Školský športový deň

          • ŠKOLSKÝ ŠPORTOVÝ DEŇ

            Prvý júnový piatok patril v našej škole Športovému dňu, do ktorého boli zapojení všetci žiaci ll. stupňa. Slnko sa od rána usmievalo na našich športuchtivých žiakov, ktorí si po slávnostnom príhovore p. zástupkyne túžili zmerať svojej sily.

            Súťažilo sa v atraktívnych športových disciplínach (skok do výšky, skok do diaľky, hod na cieľ, šplh, beh na 60 m, futbal, florbal, vybíjaná a toľko očakávaná „kuchynská“ štafeta) v duchu olympijského hesla: „Rýchlejšie, vyššie, silnejšie.“

            Z celodenného športového zápolenia vzišlo mnoho krásnych športových výsledkov, usmiatych tvárí a utužených priateľských vzťahov.

            Viac fotografií po kliknutí na snímku... (vo FOTOALBUME)

          • Netradičná hodina HUV

          • Keď nás učia aj rodičia... 

            Naša škola je zapojená do projektu Krok za krokom, ktorý umožňuje spoluprácu rodičov počas výchovno-vzdelávacieho činnosti žiakov.

            V prvom ročníku rodičia pravidelne čítajú v triedach v rámci aktivity Ockovia a mamy, čítajte s nami. Na vyučovanie vstupujú aj počas dní otvorených dverí v ročníku a pomáhajú rozširovať poznatky žiakov aj prostredníctvom ukážok svojich povolaní a záujmov.

            Žiaci 1.A si ešte pamätajú nedávne tvorivé dielne s pani Konskou. Tentokrát im ukážkami hudobných nástrojov spestril hudobnú výchovu Martinkin otecko, muzikant,  pán M. Javorčík. Prváci spoznali zvuky rôznych druhov fláut, gitár, najviac ich zaujal fagot.

            Vážení rodičia, ďakujeme za Váš čas aj ochotu!

               

        • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA
          • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA

          • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA

            V tomto školskom roku sa žiaci našej školy v dňoch 17.5. – 23. 5. 2017 už  druhýkrát zapojili do zberu papiera. Poďakovanie patrí aj rodičom, starým rodičom a všetkým priateľom školy, ktorí pomohli a zapojili sa do zberu spoločne so žiakmi.

            Spolu sa vyzbieralo 25 513,5 kg,

            z toho I.stupeň 13 302kg a II.stupeň 12 211,5 kg.

            Zber papiera to nie je len súťaž medzi triedami, ale predovšetkým naša ochota pomôcť prostrediu, v ktorom žijeme.  Nebyť ľahostajnými potvrdili aj niektoré naše triedne kolektívy, ako 1.E, 2.D a 7.A so 100%-nou účasťou na zbere.

            Najúspešnejšie triedne kolektívy v množstve vyzbieraného papiera sme vyhodnotili zvlášť aj za I. a II. stupeň.

            I.stupeň

            II.stupeň

            I.stupeň + II.stupeň

            1. miesto    4.C - 1471kg

            8.A  - 2603 kg

                                8.A

            2. miesto    2.D - 1161,5 kg

            6.D  - 1225 kg

                                4.C

            3. miesto    3.B - 1105,5 kg

            5.C  - 996,5 kg

                                6.D

             

            Mimoriadnu pochvalu si zaslúžia tí, ktorí za pomoci rodičov prispeli najväčším množstvom nazbieraného papiera.

            Odmenu v podobe ZBEROVÉHO ENVIROŽOLÍKA získa teda každý, kto priniesol minimálne 20kg papiera. Dúfame, že pomôže v tej najvhodnejšej chvíli.

               

          • Súťažná prehliadka

          • Hronsecká lipová ratolesť

            V sobotu - 27. mája 2017 - sa v obci Hronsek konala súťažná prehliadka Hronsecká lipová ratolesť. Na túto súťaž v speve ľudovej piesne žiakov základných škôl postupujú speváci prostredníctvom konkurzu. Konkurzom postúpili 3 speváčky a medzi nimi bola aj naša žiačka, Emka Koštialová, z 2.A triedy. Spevákov pri súťaži sprevádzala ľudová hudba Borievka.

              

          • Angličtina netradične

          •      Netradičná hodina anličtiny

             V rámci Týždňa rodiny prijala  pozvanie na hodinu anglického  jazyka do 2. ročníka Mgr. Soňa  Zelinková. Témou bolo ľudské telo,  hygiena. Cez vlastné zážitky pri  kúpaní bábik vo vaničkách, pesničky  a pohybové hry sa žiaci s radosťou  naučili, aká dôležitá je pravidelná  starostlivosť o naše telo. Tešíme sa,  že rodičia sú ochotní spolupracovať  a obohatiť vyučovanie. Ďakujeme.

            Mgr. Leona Magicová

             

          • KURZ PRVEJ POMOCI

          • KURZ PRVEJ POMOCI – FALCK

            Dňa 19.5.2017 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili kurzu prvej pomoci. Inštruktori spoločnosti FALCK viedli kurz hravou a pútavou formou, aby žiakom prvú pomoc čo najviac priblížili a aby jej čo najlepšie porozumeli. Deti získali primárnu zručnosť prvej pomoci pre zvládnutie krízových a život ohrozujúcich situácií v živote. Dokonca si mohli vyskúšať masáž srdca, umelé dýchanie na macíkoch – malých figurínach. Žiakom sa kurz veľmi páčil a uvedomili si, že pre záchranu života človeka stačí niekedy naozaj málo.

               

          • Literárna exkurzia

          • Literárna exkurzia na Orave

            Dňa 11.5. 2017 sme sa my, žiaci  ôsmeho ročníka, zúčastnili  exkurzie na Orave. Najprv sme navštívili rodný dom Martina Kukučína v Jasenovej. Už na prvý pohľad nás zaujal vzhľad domu. Pani sprievodkyňa nás milo privítala a začala nám rozprávať o živote Martina Kukučína. O jeho detstve, o jeho súrodencoch a hlavne o jeho štúdiu. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí. Bol vzorným žiakom, ktorý neskôr študoval na Karlovej Univerzite v Prahe a stal sa lekárom. Istý čas žil v Santiago de Chile a potom ako lekár pôsobil v Chorvátsku, kde zomrel. Pozreli sme si zvnútra aj jeho malý útulný domček. Vedľa domu sa nachádzala aj jeho bronzová socha, videli sme aj školu, ktorú ako malý navštevoval.

             Presunuli sme sa do Dolného Kubína, kde je Múzeum P.O. Hviezdoslava a Čaplovičova knižnica. Nádherná a zaujímavá expozícia múzea zahŕňala oblečenie P.O. Hviezdoslava, jeho diela, model jeho rodného domu a dokonca aj značku cigár, ktorých za deň vyfajčil až 15. Neskôr sa nás ujala milá pani, ktorá nám hovorila o zakladateľovi knižnice, Vavrincovi Čaplovičovi. Porozprávala nám o podmienkach, v ktorých sa uschovávajú vzácne knihy. Bola taká ochotná, že nám ukázala 2 najvzácnejšie knihy, ktoré sa nachádzajú v knižnici (Malý Korán a Malú Bibliu).

            A ako čerešničku na torte sme navštívili Oravský hrad. Výstup bol síce pre viacerých náročnejší, ale prehliadka stála za to. Prehliadka bola zameraná na históriu hradu, zvieratá žijúce v okolí hradu, kultúru, archeologické vykopávky a na filmy, ktoré sa natáčali na hrade. Pri prehliadke sme prešli 660 schodov a obklopovali nás prekrásne výhľady.

            Zažili sme veľa zábavy, dozvedeli sme sa niečo nové a nadviazali sme aj nové priateľstvá. Túto exkurziu sme si všetci užili a určite so mnou budú všetci súhlasiť, ak poviem, že takýchto skvelých exkurzií by počas školského roka mohlo byť viac.

            Lucia Schvarczová 8.B

               

          • Školská športová olympiáda

          • ŠKOLSKÁ ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

            V dňoch 17. a 18. mája sa žiaci primárneho vzdelávania opäť zúčastnili našej Školskej športovej olympiády. Tešili sme sa zo športovania a súperenia v duchu fair-play. Svojou návštevou nás poctili slovenskí olympionici: Matej Tóth a Martina Hrašnová, ktorí si pre deti našej školy pripravili hromadnú zážitkovú rozcvičku. Olympijský víťaz sa malým športovcom prihovoril slovami: "Každý, kto príde do cieľa, je víťazom!" Športovcov počas celého dňa sprevádzala aj kladivárka Martina Hrašnová a známy slovenský futbalový reprezentant Martin Poljovka, ktorý ujal aj rozhodcovskej píšťalky vo futbalových zápasoch. 

            Zmerali sme si sily v atletických disciplínach: beh, skok, hod kriketovou loptičkou, v prehadzovanej, vo vybíjanej a vo futbale. Tí najlepší športovci si prevzali ocenenia - zaslúžené diplomy a medaily z rúk našich olympionikov.

            Športovanie nám spríjemňovalo nádherné slnečné počasie a skvelá hudba. Bola to vydarená akcia a tešíme sa, že si ju o rok zopakujeme.

            Viac fotografií vo votogalérii...

                  

        • Voľné pracovné miesta
          • Voľné pracovné miesta

          • V súlade so zákonom č. 390/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            Základná škola Spojová 14, Banská Bystrica 974 04 (048/4230390,048/4713122)

            vyhlasuje pracovný pohovor na pracovnú pozíciu:

            • učiteľ pre nižšie stredné vzdelávanie - aprobácia ANJ - FRJ (anglický jazyk - francúzsky jazyk)
            • učiteľ pre nižšie stredné vzdelávanie - aprobácia BIO (biológia)
            • učiteľ pre nižšie stredné vzdelávanie - aprobácia MAT (matematika)

             

            - s nástupom od 1.9.2017; vzdelanie podľa zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v znení neskorších predpisov a vyhlášky č. 437/2009 Z. z.; požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, profesijný životopis, doklady o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov, kontakt. 

            Žiadosť zasielajte na e-mail: sekretariat@zsspojbb.sk

          • DFS v BRATISLAVE

          • DFS Dupkáčik v Bratislave

            Deti z Detského folklórneho súboru DUPKÁČIK pri ZŠ Spojová pod vedením pani učiteľky Mgr. V. Potančokovej zvíťazili v dvoch ročníkoch po sebe (2014, 2015) v tanečnej súťaži SCHOOLDANCE v sekcii LOCAL DANCE. Jadna z cien pre víťazov tejto súťaže bola Škola tanca s tanečným trénerom a tanečníkom spoločenských tancov Petrom Modrovským. Práve 11. mája 2017 sa uskutočnila návšteva akadémie Petra Modrovského – Dancovia v Bratislave. Keďže garantom tejto súťaže bol súčasný podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter PELLEGRINI, pri tejto príležitosti pozval deti z DFS do priestorov NRSR, kde ich srdečne prijal a umožnil im zúčastniť sa 17. schôdze v hodine otázok. Pri svojom vystúpení pred odpovedaním na otázky pozdravil návštevu na balkóne: „Sú tu deti zo Základnej školy Spojová z Banskej Bystrice, z mesta z ktorého ja pochádzam. Chcem im pekne poďakovať, že k nám prišli o to viac, že prišli v krásnych slovenských krojoch a myslím, že tak trošku prispejú k tomu, aby sme počas tohto ťažkého rokovania aj trochu pookriali.“ Prítomní poslanci a členovia vlády privítali našu návštevu potleskom. V  parlamente si potom deti mohli prehliadnuť rôzne priestory aj s odborným výkladom. Po návšteve NRSR sa deti presunuli na nádvorie bratislavského hradu, kde pokračovali exkurziou a spoznávaním jeho histórie.

                 

        • AKCIA - Týždeň aktivity s rodičmi
          • AKCIA - Týždeň aktivity s rodičmi

          • Vážení rodičia a pedagógovia,

            Od 15. mája do 19. mája v našej škole prebehla AKCIA - Týždeň aktivity s rodičmi.

            Cieľom akcie bolo spoločnými silami – rodič a učiteľ – skultúrniť  prostredie  nielen našim deťom, ale i obyvateľom bývajúcim v blízkom okolí školy.

            Vďaka Vám, všetkým ochotným rodičom i pedagógom,  sme  urobili obrovský kus práce. Vaša iniciatíva nás hnala každým dňom ďalej a ďalej. Plánované natieranie oplotenia okolia školy sme zvládli za dva dni  a tak sme sa spoločne pustili do natierania  oplotenia športového areálu. Bolo radosťou vidieť Vašu chuť pomôcť skultúrniť okolie školy.

            Dovoľte, aby sme  Vám vyjadrili veľké poďakovanie za Vašu ochotu a pracovitosť. Veľmi si vážime Vašu účasť na spomínanej akcii.

                                         Mgr. Šárka Kováčová, riaditeľka školy

            FOTOGALÉRIA - aktualizovaná po každom dni

          • OLYMPIÁDA Z ANGLICKÉHO JAZYKA – 3. a 4. ročník

            Stalo sa už tradíciou, že na jar sa žiaci 3. a 4. ročníka našej školy spoločne pripravujú na olympiádu z anglického jazyka. Každý žiak má možnosť zapojiť sa do triedneho kola, v ktorom sa písal test. Najúspešnejší riešitelia postúpili do školského kola, kde si preverili svoje jazykové zručnosti v čítaní neznámeho textu, konverzácii a rozprávaní na danú tému.

            Z 3. ročníka – postúpilo do školského kola 13 žiakov.

            Umiestnenie: 1. miesto: Diana Áčová, 3.B, 2. miesto: Jakub Števek, 3.B, Nikola Kustrová, 3.C, 3. miesto: Karolína Kupcová, Tamara Tomečková, 3.B, Matej Dlhoš, 3.A

            Žiaci boli odmenení detskou anglickou knihou, diplomom a plagátom. Nakoľko boli všetci súťažiaci veľmi šikovní, aktívni a tvoriví, porota ocenila diplomom za aktívnu účasť aj ďalších 7 žiakov.

            Zo 4. ročníka - postúpilo do školského kola 10 žiakov.

            Umiestnenie: 1. miesto: Sara Mikuška, 4.B, 2. miesto: Nikolas Kovaľov, 4.C, 3. miesto: Simona Sanitrárová 4.C, Katarina Christoferzen 4.B, Šimon Gazdík 4.A

            Žiaci boli takisto odmenení diplomom, detskou anglickou knihou a plagátom. Všetkým úspešným súťažiacim blahoželáme a veríme, že získané vedomosti aktívne využijú.

            Mgr.Leona Magicová

                  

          • Majstrovstvá Slovenska v gymnastickom štvorboji

          • Naši gymnasti na Majstrovstvách Slovenska

            Výber žiakov ZŠ Spojová sa na základe predchádzajúcich kôl prebojoval až na Školské majstrovstvá Slovenska v gymnastickom štvorboji žiakov základných škôl, kde zastupovali Banskobystrický kraj v kategórii B dievčatá aj chlapci. 

            Chlapci v zastúpení: Peter Kremnický, Sebastiáln Samson, Marek Oboril, Marek Záchenský a Samuel Remeň získali 4. miesto v súťaži družstiev. Najúspešnejším jednotlivcom Slovenska sa stal Sebastián Samson so skvelým 1. miestom a Peter Kremnický sa umiestnil na krásnom 3. mieste.

            V kategórii dievčat reprezentovali Banskobystrický kraj žiačky Ema Bažíková, Simona Sanitrárová, Viktória Šovčíková, Nina Kadučáková a Mia Mikuštiaková. V silnej konkurencii Slovenska získali skvelé 3. miesto v súťaži družstiev.

            Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať pánovi Kremnickému za odborné rady a pomoc pri príprave žiakov gymnastického krúžku, pánovi Kondrátovi za celoročnú prípravu a pani Dóšovej za prípravu na uvedenú súťaž žiakov.

            Žiakom srdečne blahoželáme a želáme mnoho úspešných a víťazných okamihov!