Novinky

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Vážení rodičia,

            v dňoch 26. 6. - 29. 6. 2023 bude vyučovanie upravené nasledovne:

            • 1. stupeň - končí vyučovanie 4.VH o 11:40 hod.
            • 2. stupeň - končí vyučovanie 5. VH o 12:35 hod.

            Činnosť ŠKD bude prebiehať v štandardnom režime.

             

            Dňa 30. 6. 2023 - Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023 a vydávanie vysvedčení.

            V tento deň končí vyučovanie o 10:00 hod.

            Obed je zabezpečený formou balíčka, činnosť ŠKD neprebieha a dieťa si rodič prevezme v čase od 10:00 do 10:30 hod.

        • Olympiáda z anglického jazyka pre 4. ročník
          • Olympiáda z anglického jazyka pre 4. ročník

          • V stredu, 14. júna, mali možnosť si svoje znalosti z anglického jazyka zmerať žiaci 4. ročníka. Žiaci svojimi schopnosťami oslnili porotu, vynikali istotou s akou komunikovali v tomto cudzom jazyku. Je motiváciou vidieť, že žiaci sa neuspokoja len s vedomosťami načerpanými v škole, ale jazykom žijú aj doma a vo voľnom čase. Veľká chvála teda patrí žiakom, ktorí sa umiestnili v rebríčku, ale aj tým, ktorí sa aktívne zúčastnili.

            1. miesto – Alan B., 4.D
            2. miesto – Martin B., 4.C
            3. miesto – Marína K., 4.B a Lesana L. S., 4.C
        • OZNAM
          • OZNAM

          • Váženi rodičia,

            v dňoch 22.6.2023 a 23.6.2023 bude upravená organinzácia vyučovania z dôvodu teoretickej a praktickej prípravy OČAP nasledovne:

            • ŠTVRTOK (22.6.2023) - 1. stupeň - vyučovanie končí 4.VH o 11:40 hod.

                                                                          2. stupeň - vyučovanie končí 5.VH o 12:35 hod.

            • PIATOK (23.6.2023) - 1. stupeň - vyučovanie končí 4.VH o 11:40 hod.​​​​​​​

                                                                     2. stupeň - vyučovanie končí 5.VH o 12:35 hod.

            Činnosť ŠKD prebieha v štandardnom režime.

        • Ocenení žiaci mestom Banská Bystrica
          • Ocenení žiaci mestom Banská Bystrica

          •  

            Oceňovanie najúspešnejších žiakov mestom Banská Bystrica za rok 2022/2023

            14. jún bol významný deň. Významný najmä pre žiakov našej školy, ktorí boli nominovaní na ocenenie  primátorom mesta BB za ich aktívnu prácu, úspechy vo vedomostných, športových, či umeleckých súťažiach, alebo za prejavenie svojho talentu. 

            Za našu Základnú školu, Spojová 14 získali toto významné ocenenie žiaci:

            • za aktívnu prácu, výborné vzdelávacie výsledky, výborné umiestnenia vo vedomostných a umeleckých súťažiach žiačku Dianu A. z 9. B triedy
            • za organizačný talent, angažovanosť v žiackom parlamente, školských a dobrovoľníckych aktivitách bol navrhnutý a ocenený Alex. L. z 9. B triedy
            • za športové výkony ocenili žiaka, ktorý reprezentuje nielen školu, ale aj celé Slovensko - Šimona B.z 9.C triedy
            • futbalový tím chlapcov a dievčat z 3. - 4. ročníka, ktorí reprezentovali školu na futbalových súťažiach počas celého roku - finále McDonald cup-u, finále Detskej futbalovej ligy mesta BB a získali ďalšie ocenenia

            Všetkým oceneným žiakom a žiačkam blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov na ich ďalšej ceste.

        • Slávik Slovenska 2023
          • Slávik Slovenska 2023

          • V piatok, 9. júna, naši víťazi dvoch kategórií predviedli svoje spevácke umenie v krajskom kole celoštátnej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2023.

            Priestormi  Konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici sa rozoznievali melódie slovenských ľudových piesní. V krajskom kole súťaže Slávik Slovenska sa predstavili najlepšie spevácke talenty aj so svojím hudobným sprievodom. Slovenská ľudová pieseň v interpretácii našich žiakov E. Koštialovej (8.roč.) a M. Pokoša (1.roč.) potešila srdcia všetkých divákov a oslovila aj hlasy poroty. Na akordeóne ich sprevádzal M. Pružinec (8. roč.)

            Emka v silnej konkurencii vo svojej kategórii získala krásne 3. miesto. Mirko si medzi najmladšími spevákmi vyspieval 1. miesto s postupom do finálového celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v budove Slovneského rozhlasu v Bratislave.

            Našim oceneným gratulujeme, ďakujeme za vyníkajúcu reprezentáciu školy a želáme úspešné FINÁLE!

        • JAZYKY SÚ BRÁNOU DO SVETA
          • JAZYKY SÚ BRÁNOU DO SVETA


          • Jazykové vzdelávanie je neodmysliteľnou súčasťou moderného školstva.
            Ovládať cudzie jazyky pomáha žiakom k lepšiemu začleneniu sa do života spoločnosti a dáva príležitosť aj k neskoršiemu uplatneniu sa na trhu práce.
            Už v šiestom ročníku majú žiaci možnosť rozhodnúť sa pre druhý cudzí jazyk, rozšíriť svoje jazykové znalosti a zvýšiť svoju flexibilitu pri získavaní informácií a poznávaní cudzích kultúr.
            Sekcia nemeckého jazyka aj tohto roku pripravila súťaže pre svojich žiakov, ktoré preverili nielen ich vedomosti, ale aj kreativitu, nápaditosť, dôslednosť a chuť ďalej pracovať na rozvíjaní svojich jazykových zručností.
            Dňa 24. 5. 2023 sa pre žiakov 8. a 9. roč. uskutočnila olympiáda v NEJ, v ktorej sa na popredných miestach umiestnili nasledovní žiaci:
                                                    1.m – Ema V. 8. D
                                                    2.m – Tomáš M. 9. B
                                                    3.m – Natália Š. 8. A a Maroš K. 9. C
            Tohtoročnou novinkou bola súťaž – Prekladateľstvo a tlmočenie NEJ/ANJ, ktorá sa konala 31. 5. 2023 a bola určená pre žiakov 8. a 9. roč. K najúspešnejším v tejto súťaži patrili :
                                                     1.m – Ema V. 8. D
                                                     2.m – Natália B. 8. D
                                                     3.m – Natália Š. 8. A
            Začiatočníci, žiaci 7. roč., mali možnosť zapojiť sa do nemeckého kvízu, ktorý sa konal 6. 6. 2023 a jeho víťazmi sa stali :
                                                    1.m – Viktória K. 7. A a Šimon V. 7. D
                                                    2.m – Laura Š. 7. C a Matej M. 7. B
                                                    3.m – Laura B. 7. C
            Všetkým zúčastneným chceme my, vyučujúce NEJ, popriať veľa zdaru a pekných chvíľ pri osvojovaní si jazykových zručností. Prajeme im hlavne veľa trpezlivosti a vytrvalosti, ktorú k tejto činnosti potrebujú, aby sa im podarilo otvoriť si čo najviac pomyselných brán k životným príležitostiam a naplniť si tak svoje túžby, sny a predsavzatia.

        • 4. C: Beseda s pracovníkmi HaZZ
          • 4. C: Beseda s pracovníkmi HaZZ

          • Žiaci 4.C absolvovali prednášky a besedy v rámci preventívno-výchovnej činnosti Okresného riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici, na ktorých sa zdôrazňovala najmä prevencia a predchádzanie vzniku požiarov. Rozdelené boli do dvoch častí a to: prezentácia a praktická ukážka. Prezentácia obsahovala témy : Oheň – pomocník aj nezbedník, Bezpečne v prírode a Evakuácia osôbŽiaci si v rámci praktických činností vyskúšali zásahový odev a tiež prácu s hasiacim prístrojom.

            Ďakujeme za spoluprácu a veríme, že takéto akcie majú svoj význam.

        • Literárna exkurzia v Martine
          • Literárna exkurzia v Martine

          • 6. júna sa žiaci 9. ročníka zúčastnili literárnej exkurzie v Martine, kde navštívili Maticu slovenskú a Národný cintorín. Žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií súvisiacich s históriou tohto strediska slovenskej kultúry a spoznali mnoho významných dejateľov. Žiaci sa dozvedeli, že jej cieľom bolo vždy rozvíjanie a upevňovanie slovenského vlastenectva, prebúdzanie národného povedomia Slovákov a pestovanie túžby po poznaní národných dejín, kultúry a vzťahu k národným tradíciám.

            Na Národnom cintoríne spoznali miesto posledného odpočinku mnohých významných osobností slovenského života. Dozvedeli sa, že bol založený koncom 18. storočia a až oveľa neskôr bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Svoj celonárodný význam si získal v druhej polovici 19. storočia, keď bola starostlivosť oň zverená Matici slovenskej.

        • Finále futbalového turnaja McDonald's Cup
          • Finále futbalového turnaja McDonald's Cup

          • Žiaci a žiačky ZŠ Spojovej úspešne reprezentovali Banskobystrický kraj na futbalovom turnaji McDonald' s Cup v Poprade. Do 24. ročníka tohto prestížneho turnaja sa prihlásil rekordný počet 1010 škôl. Prebojovať sa na finálový turnaj bolo veľmi ťažké a naši futbalisti a futbalistky  nakoniec skončili na 5. mieste. Náš hráč Mateo Pajer sa stal najlepším strelcom turnaja, keď nastrieľal súperom v 5 zápasoch úctyhodných 17 gólov. Keďže sponzor súťaže spoločnosť McDonald's venovala na charitatívne účely peniaze podľa počtu gólov, Mateo - ako najlepší strelec - mal tú česť odovzdať šek na viac ako 6000 eur charitatívnej organizácii pre choré deti. Ďakujeme žiakom ZŠ Spojovej za skvelú reprezentáciu a taktiež  predstaviteľom mesta Banská Bystrica, najmä Ing. Vladimírovi Ivanovi za podporu.

        • Exkurzia v Krakowe pre ocenených žiakov
          • Exkurzia v Krakowe pre ocenených žiakov

          • Naša škola založila pred rokom krásnu tradíciu. Chceli sme oceniť aktívnych žiakov, takých, ktorí sa zapájajú do rôznych školských aktivít, dokonca ich aj spoluorganizujú a tvoria.

            Na základe kritérií, ako sú vedomostné, športové, či umelecké súťaže, aktívne zapájanie sa do dobrovoľníckych aktivít školy, zberové aktivity, rovesnícke učenie a pomoc mladším spolužiakom, príprava kultúrnych programov, aktivita v žiackom parlamente a ochota zapájať sa do života školy boli vybraní žiaci z 9. ročníka a odchádzajúci žiaci z 8. ročníka, ktorí boli v týchto oblastiach najviditeľnejší a najaktívnejší.
            Tento rok sme sa spolu s Radou rodičov školy rozhodli žiakov oceniť trojdňovou exkurziou/výletom do bývalého sídelného mesta poľských kráľov Krakow. Spoločne sme spoznali krásy Krakowa – jeho hlavné námestie Rynek Glowny s nádherným Kostolom nanebovzatia Panny Márie a Sukienicami, navštívili sme aj zámok Wawel, kde sme si prezreli reprezentačné priestory a súkromné komnaty a krásny poldeň sme strávili v neďalekom mestečku Wieliczka, ktoré sa pýši úžasnou soľnou baňou, ktorej nádheru sme mali možnosť vidieť na vlastné oči.

            Cestovanie, dobrovoľníctvo, aktívny život rozširuje mladým ľuďom obzory, robí z nich všímavejších a rozhľadenejších ľudí. Veríme, že chvíle, ktoré sme spolu strávili, či už v škole, alebo na tejto exkurzii, k tomu prispeli. Spoločné chvíle boli pre nás veľmi obohacujúce, poučné a inšpirujúce.

            Ďakujeme našim oceneným absolventom za skvelú reprezentáciu seba, školy a celej našej krajiny.

        • Okresné kolo žiakov ZŠ v atletike družstiev
          • Okresné kolo žiakov ZŠ v atletike družstiev

          • Po dvoch rokoch prestávky sa tento školský rok uskutočnilo v priebehu mája, opäť okresné kolo v atletike žiakov základných škôl. Zúčastnilo sa 12, resp. 11 šesť-členných družstiev. Aj žiaci a žiačky našej školy si zmerali sily v disciplínach – beh na 60 m, beh na 1000 m, skok do diaľky, skok do výšky, hod kriketovou loptičkou, vrh guľou a dosiahli pekné výsledky. V súčte bodov získali dievčatá 2. miesto a družstvo chlapcov 3. miesto. Všetkým zúčastneným gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • Putovanie medenou a povstaleckou Banskou Bystricou
          • Putovanie medenou a povstaleckou Banskou Bystricou

          • Vedieť kto som, odkiaľ som a kam patrím, kde siahajú moje korene, kde a ako žili moji predkovia, ako vznikalo a rozvíjalo sa moje mesto, moja krajina, moja vlasť, aké boli jej vzostupy a pády, prečo ju mám rád a prečo si ju vážim a pred čím by som ju mal chrániť ...“ – to je podstata budovania vzťahu k vlasti, to je podstata vlastenectva.

            K tomu, aby to naši žiaci vedeli, prispieva aj každoročná účasť nášho družstva v súťaži „Putovanie medenou a povstaleckou Banskou Bystricou, ktorú organizuje CVČ Junior v spolupráci s Oblastným výborom SZPB a Mestom Banská Bystrica – tento rok pri príležitosti 78. výročia oslobodenia a 79. výročia SNP. Naše družstvo v zložení Tamarka, Dianka a Karolínka z 9.B zabojovali vo vedomostnom teste a prezentácii posteru o Kališti a získali medzi družstvami bystrických škôl krásne 3. miesto. Po súťaži účastníci položili kvety a vzdali úctu všetkým padlým pri oslobodzovaní mesta pri soche partizána a v programe pokračovali prehliadkou Národnej kultúrnej pamiatky a expozície múzea na Kališti, kde si pripomenuli strašné udalosti spred 78 rokov, keď komando 300 nemeckých vojakov vtrhlo do dediny a z pomsty za pomoc partizánom dedinu vypálili a mnohých jej obyvateľov postrieľali, zaživa upálili v domoch alebo odvliekli. Nezabúdajme na tieto strašné momenty, nezabúdajme, kto sme, čo všetko museli naši predkovia prežiť a pretrpieť, aby sme boli slobodným a hrdým národom v slobodnej krajine. Nedovoľme, aby niekto prekrúcal históriu! To však dosiahneme len vtedy, ak ju budeme poznať!

          • Spojovácka noc literatúry

          • Táto krásna akcia sa stala súčasťou našej školy a preto ani v tomto školskom roku nebude chýbať. Vo štvrtok (15.6.2023) si budete môcť vypočuť ukážky z piatich kníh, ktoré Vám budú naživo čítať naši žiaci a učitelia na piatich miestach v budove ZŠ Spojová.

            Začíname o 15.00 hod. a čítanie bude prebiehať nasledovne:

            1.čítanie: 15.00 - 15.15

            prestávka (slúži na presun medzi jednotlivými miestami)

            2.čítanie: 15.25 - 15.40

            prestávka

            3.čítanie: 15.50 - 16.05

            prestávka

            4.čítanie: 16.15 - 16.30

            prestávka

            5. čítanie: 16.40 - 16.55

            Radi privítame všetkých milovníkov kníh, zanietených čitateľov, ale najmä poslucháčov, ktorí si užívajú, keď niekto číta im. 

          • Vymyslený dinosaurus

          •  

            Aj keď dinosaury už nežijú, ich existencia fascinuje snáď každého z nás. Žiaci 5.A, 5.B a 5.C triedy však vymysleli ešte zaujímavejších, vlastných dinosaurov. A tak v galérii môžete nájsť Slniečkosaura, Kvietkosaura, ale aj Hamburgerosaura.