Novinky

        • OZNAM pre rodičov a žiakov
          • OZNAM pre rodičov a žiakov

          • OZNAM pre rodičov a žiakov

            Od stredy - 20. júna 2018 bude vyučovanie upravené nasledovne:

            • pre žiakov primárneho vzdelávania - vyučovanie končí 4. hodinou o 11:40 hod.
            • pre žiakov nižšieho stredného vzdelávania - vyučovanie končí 5. hodinou o 12:30 hod.  
          • Projekt Starší učia mladších - chemické pokusy

          • Projekt Starší učia mladších - chemické pokusy

            Aj v tomto školskom roku sa žiaci druhého stupňa zapojili do projektu Starší učia mladších. Na hodinách chémie v mesiaci jún si pripravili zaujímavé motivačné.

          • 3. miesto KK vo vybíjanej

          • 3. miesto KK vo vybíjanej žiačok

            Dňa 23.5.2018 sa naše dievčatá zúčastnili na krajskom kole vo vybíjane žiačok v Poltári. Podali výborný výkon a vybojovali krásne 3.miesto.

            K úspešnému umiestneniu im srdečne gratulujeme.

          • Environmentálne aktivity

          • Environmentálne aktivity žiakov

            Na prelome mesiacov apríl – máj pri príležitosti Dňa Zeme a Týždňa dobrovoľníctva sa aj naši žiaci zapojili do rôznych školských environmentálnych aktivít. Okrem teoretických vedomostí na jednotlivých odborných hodinách si žiaci rozvíjali aj praktické zručnosti a upevňovali si tak vzájomný vzťah človek – príroda. Na 2.stupni v rámci hodín techniky sa deti podieľali na úprave okolia školy – starali sa o stromy a trávnik v školskej záhrade, vyčistili prístupové chodníky, presádzali črepníkové okrasné rastlinky. Vo veľkej miere sa pričinili o úpravu priečelia našej školy, kde sa zapojili do renovácie okrasnej predzáhradky. Naučili sa tak plánovať, pripravovať potrebný materiál, realizovať jednotlivé pracovné postupy zakladania a úpravy okrasnej záhrady a starať sa o okrasné rastliny, čím sa podporil  ich pozitívny vzťah k prírode i samotnej práci.

                                                                                   Veľká vďaka všetkým žiakom, ktorí pomohli...

          • Dejepisná exkurzia

          • Exkurzia po Banskej Bystrici

            Naši piataci sa každoročne v rámci vyučovania dejepisu vydávajú na potulky mestom, aby sa zoznámili s jeho bohatou históriou. Pešo prechádzajú námestím i priľahlými uličkami, počúvajú zaujímavé rozprávanie pani učiteľky o významných dejinných medzníkoch mesta, zaujímavých osobnostiach, ktoré sa svojím životom a prácou zapísali na stránky jeho bohatej histórie, zoznamujú sa s architektúrou, jej jednotlivými skvostmi, ktoré sa rovnako ako osobnosti mesta stali dominantami spojenými  s významnými udalosťami. A tak aj tento rok sa v dňoch 15. a 16. mája vydali na túlačky mestom, aby sa dozvedeli, ako mesto vzniklo, ako vyzeralo v stredoveku, keď sa pred nepriateľmi muselo chrániť hradbami, baštami, kde boli vstupné brány do mesta a prečo sa vyberalo mýto, prečo sú na námestí najkrajšie domy a kto v nich žil, aké kostoly si postupne Bystričania stavali, načo slúžila obrovská reťaz, ako sa zdobili renesančné domy, ktorý dom je spojený s voľbou kráľa i to, že Bystrica má okrem vonkajších hradieb aj vnútorné opevnenie – mestský hrad – barbakan, ba dokonca aj šikmú vežu. Piataci sa dozvedeli aj mnoho iných zaujímavostí, avšak už nielen z rozprávania, ale vlastného zisťovania a skúmania, ktoré absolvovali v rámci hry – súťaže, v ktorej bolo ich úlohou hľadať „poklady Banskej Bystrice“- na námestí i v bočných uličkách. Hľadali nápisy, pamätné tabule, busty významných osobností, známe súsošia, erby, pamätníky...a tak sa zábava stala učením. Väčšina z nich totiž netušila, koľko zaujímavých a vzácnych historických pamiatok mesto má, aké významné osobnosti pôsobili alebo sú spojené s naším mestom, a to napriek tomu, že v meste sú veľmi často. Exkurzia vyvrcholila návštevou Turzovho domu, kde sa v Zelenej sieni zúčastnili workshopu, v ktorom nielenže sa zoznámili s unikátnou zachovanou výzdobou z 15. storočia, ale na chvíľu sa stali umelcami a sami sa pokúšali stvárniť námety z obrazov v sieni. Veríme, že zaujímavosti, ktoré sa dozvedeli, zostanú im zapísané v pamäti a raz sa stanú hrdými Banskobystičanmi, ktorí budú k mestu cítiť taký vzťah, ako ich predkovia, ktorí hovorieval: „Zaživa v Bystrici, po smrti v nebi...“  

            Ľ. T.

          • Olympiáda ANJ v 4. ročníku

          • Olympiáda ANJ v 4. ročníku

            V máji sa uskutočnila Olympiáda ANJ v 4. ročníku.  Žiaci písali test, a tí najúspešnejší sa stretli v školskom kole dňa 21.mája.

             Súťažilo 12 žiakov v 4 disciplínach: monológ, čítanie neznámeho textu, komunikácia, príbeh na danú tému. Žiaci boli výborne pripravení a súťaž sa niesla v príjemnej a tvorivej atmosfére. 

            Víťazstvo si odniesli žiačky 4.B triedy, ktoré presvedčili porotu 100% výkonom v každej oblasti. Na 2. a 3. mieste mieste sa umiestnili žiaci zo 4.A. 

            Žiaci boli odmenení knižkami v angličtine, aby rozvíjali svoje zručnosti aj naďalej. Každý dostal diplom, drobné vecné ceny. Všetkým prajeme veľa úspechov aj vo vyšších ročníkoch.

                                                                                                                                 L.Magicová

          • Úspešný florbalový turnaj mladších žiakov

          • Naši mladší žiaci - strieborní vo florbale

            Mladší žiaci našej školy získali ďalšiu trofej. Na florbalovom turnaji žiakov 2. - 4. ročníka, ktorý sa uskutočnil v ZŠ Pieninskej, získali strieborné medaily, pričom neprehrali ani jeden zápas.

            Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a k úspechu gratulujeme.

          • Exkurzia - náboženstva

          • Exkurzia – púť žiakov našej školy Smižany, Vyšný Slavkov, Košice

            25. máj 2018 sa žiaci našej školy zúčastnili exkurzie z náboženstva, ktorá je organizovaná každoročne na iné pútnické, historicky významné miesta.  Tento rok navštívili Smižany – Svätyňu Božieho milosrdenstva, Vyšný Slavkov – farský záhradu, farský dvor a kostol., ktorý je úzko spätý s koreňmi nášho národa a Košice – Dóm sv. Alžbety.

            Ako prvú navštívili Svätyňu Božieho milosrdenstva v Smižanoch, ktorá je úzko spätá so svätým Jánom Pavlom II. V priestoroch si prezreli pápežské dary – dary, ktoré dostal pápež Ján Pavol II. – z rôznych krajín sveta.

            Vyšný  Slavkov - miesto je späté s našimi koreňmi. Prekrásna farská záhrada popretkávaná rozprávkovo–národnými motívmi žiakov zaujala už pri vstupe. Brána, ktorú stráži socha Panny Márie sedembolestnej – patrónky Slovenska – na jednej strane a na druhej strane socha Rastislava, ktorý pozval na naše územie vierozvestcov Cyrila a Metoda. Žiaci navštívili pustovňu sv. Benedikta, „Stodolu gazdu“, ktorá odkryla tajomstvo svojho vnútra, na dvore si vyskúšali kosenie a vypočuli trávnice.

            V Košiciach sme navštívili Dóm sv. Alžbety. S Košicami sa spája aj rehoľníčka Sára Salkaháziová – mučenica lásky, sociálna sestra, ktorá je laureátkou na svätorečenie. Výnimočné chvíle sme mohli zažiť vnútri Dómu sv. Alžbety, kde počas slávnostnej sv. omše prijímali do rytierskeho rádu vinárov nových členov. Bol sviatok sv. Urbana, patróna vinárov.

            „Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!“ Táto prosba sa niesla celou návštevou všetkých navštívených miest. Viac o exkurzii sa dozviete v predmete Náboženská výchova.

        • OZNAM pre rodičov a žiakov
          • OZNAM pre rodičov a žiakov

          • OZNAM pre rodičov a žiakov

            V piatok - 1. júna 2018 bude pri príležitosti MDD upravené vyučovanie nasledovne:

            • pre žiakov primárneho vzdelávania (1. stupeň) končí vyučovanie o 11:40 - 4. vyučovacou hodinou
            • pre žiakov nižšieho stredného vzdelávania (2. stupeň) končí vyučovanie o 12:30 - 5. vyučovacou hodinou

            V ŠKD budú v popoludňajších hodinách prebiehať súťaže a športové aktivity.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • OZNAM pre rodičov

            Činnosť gymnastického krúžku v ZŠ Spojová bola ukončená v predchádzajúcom týždni a žiaci absolvovali stanovený počet hodín pre krúžkovú činnosť. 

          • Workshop SOŠ hotelových služieb

          • Workshop SOŠ hotelových služieb pre našich žiakov

            Dňa 23.5.2018 pripravili žiaci SPŠ hotelových služieb workshop "Slušný - neslušný hosť". Žiaci siedmeho ročníka mohli videiť, ako má obsluhovať personál v reštaurácii, ako správne prestrieť stôl a ako komunikovať s hosťami. Formou súťaží a scénok si žiaci vyskúšali prenášanie tanierov, usporiadanie príborov, ako aj obsluhu spolužiakov. Najaktívnejší žiaci boli odmenení a všetkým žiakom sa dostalo aj sladkého pohostenia. Žiaci veľmi ocenili praktické skúsenosti a veľmi sa im akcia páčila, za čo patrí organizujúcej strednej škole veľká vďaka.

          • Prírodovedno - vlastivedná exkurzia

          • Prírodovedno - vlastivedná exkurzia

            Dňa 23. 5. 2018 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili prírodovedno - vlastivednej exkurzie. V Žiari nad Hronom sme navštívili Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella. V hviezdnej sále sme sledovali program Hľadanie hraníc slnečnej sústavy. Astronomická pozorovateľňa ukrýva ďalekohľad Maksutov-cassegrain TEC s priemerom zrkadla 202 mm a ohniskovou vzdialenosťou 2200 MM. Používa sa na pozorovanie fotosfér Slnka.

            Na Borovej hore pri Zvolene nás čakala nádherná prehliadka v arboréte a aktuálna výstava kvitnúcich rododendrónov.

          • Projekt - Eko-alarm

          • Projektové vyučovanie

            V rámci projektu Eko-alarm sa žiaci 4. C triedy dozvedeli od svojich starších spolužiačok zo 7. C niečo o problematike triedenia odpadu. Dievčatá zaujímavých spôsobom upútali pozornosť štvrtákov a pomocou jednoduchých úloh upevnili ich vedomosti o tejto aktuálnej téme, ale hlavne nutnosti správneho triedenia odpadu.

            Deň zaujímavých aktivít sa v tento deň ešte nekončil... Viem, čo zjem je ďalší zaujímavý projekt, do ktorého sa štvrtáci zapojili. Trieda najprv diskutovala na tému, prečo je ovocie a zelenina pre človeka dôležité. Hodinu sme si spríjemnili aj spoločnou ochutnávkou a hodnotením jednotlivých druhov (žiaci doniesli 18 druhov!)

          • Netradičná hodina výtvarnej výchovy

          • Práca s hlinou

            14. 5. 2018 si aj trieda 6. A vyskúšala prácu s hlinou. Žiakov práca s novým materiálom zaujala, o čom svedčia aj zaujímavé výtvarné výstupy, ktoré po vypálení budú zdobiť nejednu detskú izbu.